Musorujsag
Élő Eredmények
×

Figyelmeztette az FIA az F1-es „pólósokat”és a tilosban parkoló Ocont

Figyelmeztette az FIA az F1-es „pólósokat”és a tilosban parkoló Ocont

FIA
Négy versenyzőt figyelmeztetett az FIA a Magyar Nagydíj után. A pólójukkal volt gond. Sebastian Vettel igencsak harciasan reagált.

Összesen négy versenyzőnek volt jelenése az FIA versenybírái előtt a hungaroringi futam leintése után. Sebastian Vettelt, Carlos Sainzot, Valtteri Bottast és Lance Strollt ugyanazzal a váddal idézték be: megszegték a versenyigazgató rajtceremóniáról szóló iránymutatását.

A problémát a pólójuk okozta. A futam előtt az F1 előbb a We Race As One kampányát népszerűsíti, melyen a mezőny tagjai a kampány feliratával ellátott fekete pólót, vagy egy számukra fontos ügyet hirdető felsőt viselnek. Ezt a szabályok szerint azonban a nemzeti himnusz előtt már le kell venniük.

A négy „rendbontó” megrovást kapott az FIA-tól, miután a bírák megállapították, mind a négyen az eső miatt felejtettek el átöltözni.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Amikor kiderült, hogy vizsgálat folyik ellene, az ezúttal a magyar kormány gyermekvédelmi törvénye ellen az LGBTQ+ közösség mellett kiállva tiltakozó Sebastian Vettel meglehetősen harciasan reagált a hírre. A brit Sky Sportsnak azt mondta: „Ki is zárhatnak. Azt tehetnek velem, amit csak akarnak. Újra megtenném.”

Az FIA indoklása szerint a bírák előtt aztán már a feledékenységgel indokolta viseletét, a vizsgálatról pedig kiderült, nem is a kampányolása miatt indult, hiszen társai a megszokott fekete egyenpólót hagyták magukon.

Valamennyiüknek a mostani az első idei megrovása. Bajba csak a harmadik után kerülnek, akkor is csak abban az esetben, ha abból kettőt versenyzéssel kapcsolatos kihágásért kaptak. Ilyenkor 10 rajthelyes büntetés jár.

Ötödik versenyzőként az FIA még a futamgyőztes Esteban Ocont is várta. Ellene azért indult vizsgálat, mert nem a megfelelő helyen parkolta le az autóját a futam után. Miután a legjobb háromban zárt, a franciának az 1-es számmal ellátott tábla mögé kellett volna megállnia, ám ő a boxutca kijáratának közelében állt félre.

Ocon azzal magyarázta hibáját, hogy elvétette a box bejáratát, ezért azt érezte a legbiztonságosabb helynek a megálláshoz. Az FIA ezt végül nem ítélte a parc fermé-szabályok megszegésének, de mivel ő sem követte a versenyigazgató útmutatását, neki is megrovás járt. Szintén az idei első.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak