Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: kizárták Vettelt a Magyar Nagydíjról!

Hivatalos: kizárták Vettelt a Magyar Nagydíjról!

FIA
Az FIA nem kegyelmezett Sebastian Vettelnek és az Aston Martinnak, az üzemayagos kihágásukért a németet megfosztották a Hungaroringen elért második helyétől.

Órákkal a leintése után módosult a Magyar Nagydíj végeredménye. Sebastian Vettel elveszítette a második helyét, miután az FIA kizárta őt a technikai szabályzat 6.6.2-es pontjának megsértése miatt. A vonatkozó előírás rendelkezik arról, hogy a versenyautókban a hétvége során mindig legalább 1 liter üzemanyagnak kell lennie a tankban, hogy a szövetség technikai emberei mintát vehessenek az ellenőrzéshez.

Vettel a hungaroringi futam leintése után a 12-es kanyarnál a pálya szélén parkolta le az Aston Martinját, mivel túl sok üzemanyagot fogyasztott a 70 kör alatt. Az FIA órákkal a díjátadó után jelezte, a megengedett 1 liter helyett csupán 0,3 liter benzin volt a tankjában, így vizsgálat indult ellene.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Mindezek után az FIA technikai delegáltja, Jo Bauer Otmar Szafnauer csapatfőnök társaságában megjelent az Aston Martin garázsában, ahol a szerelők szétszedték az autót, hátha ki tudják nyerni belőle a szükséges üzemanyag-mennyiséget. Ez nem sikerült, annak ellenére, hogy az istálló állította, 1 liternél többnek kell lennie a tankban.

„A verseny után nem volt lehetőség levenni az 1 liter üzemanyagmintát az 5-ös rajtszámú autóból. A csapat több lehetőséget is kapott arra, hogy megkísérelje eltávolítani ezt a mennyiséget a tankból, ám csak 0,3 litert sikerült leszívni belőle” – állt az FIA közleményében.

„A meghallgatás során az FIA technikai delegáltjának és az FIA technikai igazgatójának jelenlétében az Aston Martin csapatfőnöke állította, hogy 1,44 liter üzemanyag maradt a tankban, de nem tudták kiszívni belőle. Ezt a számot az FFM (üzemanyag-átfolyásmérő, a szerk.) használatával vagy a befecskendezési modelljükkel számolták ki.”

„A helyzetből adódóan az 5-ös rajtszámú autó nem felel meg a technikai szabályzat 6.6-os pontjának. A 6.6.2-es pont értelmében a résztvevőknek biztosítaniuk kell, hogy bármikor 1,0 liter üzemanyag levehető legyen mintának. Az eljárást követték, de az 1,0 liter üzemanyagot nem tudták levenni. A bírák ezt technikai szabálysértésnek minősítik, és figyelembe veszik, hogy nem történt előnyszerzés általa.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Az Aston Martin közösségi oldalán azt írta:

„A futamot követő rutinellenőrzés során kiderült, hogy Sebastian autójából nem tudták levenni a szükséges mennyiségű üzemanyagmintát. A 18 pont elvesztése csalódás a csapat számára, de ez nem von le semmit Sebastian amúgy hiba nélküli versenyzéséből. Ma megmutattuk, hogy az autónk versenytempója erős. Előre és fölfelé!”

Vettel utólagos diszkvalifikálása azt jelenti, hogy módosult a Magyar Nagydíj végeredménye. A győztes Esteban Ocon mögé a második helyre Lewis Hamilton lépett előre, a harmadik pozíciót pedig Carlos Sainz örökölte. További pozíciókat és pontokat nyert Fernando Alonso, Pierre Gasly, Cunoda Juki, Nicholas Latifi, George Russell és Max Verstappen, és a pontszerzők közé lépett Kimi Räikkönen.

A büntetésnek a bajnoki küzdelemre is hatása van, hiszen Hamilton további két ponttal növelte bajnoki előnyét Verstappennel szemben, s így 6 helyett már 8 egységgel vezet az egyéni tabellán. A Ferrari és Sainz eközben az idei második dobogós helyét könyvelheti el.

Az eredmények egyelőre nem hivatalosak.

Vettelnek a hungaroringi az idei második dobogós helyezése (illetve második helye) lett volna az Aston Martinnal. Csapata végül nem szerzet pontot. Lance Stroll az első kanyaros baleset során esett ki, és mivel ő ütötte ki a versenyből Charles Leclerc-t, 5 rajthelyes büntetést kapott a Belga Nagydíjra.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak