Musorujsag
Élő Eredmények

Külön öröm Oconnak, hogy a Hungaroringen nyert először

Külön öröm Oconnak, hogy a Hungaroringen nyert először

F1
Esteban Ocon elmondta, miért teszi még különlegesebbé, hogy a Hungaroringen aratta első győzelmét, és arról is beszélt, miért volt könnyebb a versenye az átlagos futamainál.

Hat éve nem volt része győzelemben Esteban Oconnak, most az F1-ben, a Magyar Nagydíjon vetett véget az ínséges időszaknak. Vasárnapig a GP3-ban szerzett utolsó elsősége volt a legutóbbi alkalom, mikor a dobogó középső fokára léphetett, azóta a múlt évi renault-s második helye (Szahíri Nagydíj) volt az egyetlen, amikor jutott neki a pezsgőből.

A Hungaroringen most viszont megszerezte pályafutása első Forma–1-es győzelmét, és az első lett, aki nyerni tudott az Alpine-csapattal. „Fantasztikus pillanat, nem tudok jobb szót rá. Őrületes. Nemrég azon viccelődünk, hogy a következő lépés számunkra a dobogó teteje lesz, mivel tavaly már álltunk a második fokán. De nem számítottunk rá, hogy ez ma jön el, az biztos” – nyilatkozta a francia.

Esteban Ocon (Fotó: Alpine) Esteban Ocon (Fotó: Alpine)

Ocon nehéz heteken van túl, Silverstone előtt zsinórban háromszor esett ki a Q1-ben az időmérőn, öt hétvégén át nem volt a Q3 résztvevője, és zsinórban négyszer kapott ki házon belül Fernando Alonsótól. Voltak, akik már arról beszéltek, hogy a lendületbe jött kétszeres világbajnok mellett Stoffel Vandoorne sorsára juthat, ám erre ezen a hétvégén egy időmérős házon belüli sikerrel, majd a váratlan futamgyőzelemmel adott csattanós választ.

„Hálás vagyok a csapatnak a belém vetett bizalmáért. Egy olyan időszakon vagyunk túl, amely három nehéz versenyt hozott. És a csapat hitt bennem, hogy vissza tudok kapaszkodni innen. Silverstone-ban sikerült is, és ezen a hétvégén nagyszerű időmérőt futottam, és most egy fantasztikus versenyt. Természetesen sok baleset volt a futamon, de mi olyan helyzetben vagyunk, hogy folyamatosan a lehetőségekre vadászunk, és ma megkaptuk. Micsoda pillanat! Örökre emlékezni fogok rá!”

Hiába küzdött életében először az élen a királykategóriában, Ocon elárulta, valójában könnyebb dolga volt, mint általában a mezőny sűrűjében…

„Nem éreztem magam rozsdásnak, és sajnálom, ha csalódást okozok, de könnyebb úgy az élen harcolni, ahogy most tettük, kézben tartani az ellenfeleket, mint úgy csatázni, ahogy a középmezőnyben szoktunk. Az sokkal nehezebb. Jól edzésben vagyunk tehát, a Forma–1-ben egész idő alatt jól felkészít a középmezőnybeli harc, ami sokkal keményebb, mint ami az élen történik.”

„Nyilván nehéz volt Sebbel, nagy nyomás alatt tartott. Megnehezítette az életem. De amikor az élen vagy, te diktálod a tempót, mert szabad előtted az út. Végül mindent tökéletesen csináltunk.”

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Vettel az idő nagy részében kicsivel gyorsabbnak tűnt nála, ám komoly lehetősége az előzésre talán csak egyszer adódott: amikor Antonio Giovinazzi lekörözöttként Ocon útját állta a célegyenes végén.

„A kék zászlók és én? Az nem egy szép történet, mindegy elöl vagy hátul vagyok-e…”

– utalt nevetve a Max Verstappennel történt 2018-as emlékezetes interlagosi esetére. „Nagyon-nagyon szoros volt. Amikor zavaros levegőbe kerültem, lassabb voltam Sebastiannál. És ez lelassított. Nehéz volt a kék zászlókkal, Sebastian pedig DRS-t használhatott ennek köszönhetően. Majdnem megcsinálta. Közelebb volt, mint szerettem volna. De sikerült elhúzni a szűk szakaszon, ahol az autóm remekül működött. Nem volt minden az irányításom alatt, de elég volt.”

Ocon versenyének másik két kulcspillanatát a rajtok jelentették. Az első azért, mert kimaradt a balesetekből. „Beszélgettünk Lance-szel (Stroll) a verseny előtt, mert ő remek rajtoló általában. És ugyanúgy szereti az ilyen körülményeket, mint én. Mindig előrébb kerülünk ilyenkor. Azt mondta, itt a pillanat. Könnyű hibázni, de örülök, hogy elkerült. Kicsit szerencsés voltam, de örülök, hogy Lewis mögé kerültem” – utalt arra, hogy Lance Stroll az első kanyarban elvesztette az irányítást, és Charles Lecler-nek, valamint Daniel Ricciardónak is nekiment mellette.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

A második rajtnál a száraz pályás gumikra váltás volt a meghatározó. Oconék Lewis Hamiltonnal ellentétben föl merték adni a kedvező pozíciójukat.

A rajt nehéz döntés volt. Lewis általában nem hoz rossz döntéseket. Még sosem láttam őt rosszul dönteni. Szóval amikor második vagy, kissé szívszaggató kiállni kerékcserére.”

„De örülök, hogy megtettük, mert messze elöl voltunk, és a srácok nagyszerű kerékcserét hajtottak végre. Hallom, hogy Sebastiannak lassú volt a kiállása. Lehet, hogy ez jelentette a különbséget, mert talán másképp elénk vágnak. Szóval remek munka volt.”

Ocont megkérdezték, amikor gyerekkorában arról álmodozott, hogy egyszer F1-es versenyt nyer, olyannak képzelte-e a pillanatot, amilyen a mostani volt. Elárulta, külön öröm számára, hogy a Hungaroringen jött el ez pillanat. „Igen, pontosan. És hogy ezen a pályán…”

„Furán hangozhat, de ez nem sok versenyzőnek a kedvenc pályája, viszont nekem az egyik kedvencem. Az első kettőben van, az biztos. Lehet, hogy most már az első helyen… Szeretek ide jönni, élvezem a szurkolók támogatását, tetszik a pálya ritmusa. És mondtam is a csapatnak, nincs valami jó statisztikám itt. Most viszont már egészen jó lett!”

– nevetett.

„Ez egy elképesztő pillanata a pályafutásomnak, nincsenek szavak, amikkel leírhatnám. Ez az első győzelme a Renault-csoportnak azóta, hogy visszatért Nehéz időszakokon mentem keresztül, de bizalmat fektettek belém, és boldog vagyok, hogy ezzel hálálhattam meg nekik.”

Esteban Ocon (Fotó: Alpine) Esteban Ocon (Fotó: Alpine)
Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak