Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Nem ez a baleset dönt a mercedeses jövőmről

Bottas: Nem ez a baleset dönt a mercedeses jövőmről

Formula1
A lehető legrosszabb helyzetben érte Valtteri Bottast a nyári szünet: egy büntetést érő buta baki után, a jövőjéről szóló döntés előtt…

Egy tömegkarambol kiváltó okának lenni mindig kellemetlen helyzet, különösen, ha az embernek nincs még szerződése a következő idényre. Valtteri Bottasnak voltak már hullámzó szezonjai a Mercedesszel, de talán az idei az első olyan év, amelynél ezeket nemigen tudja semmiféle csúcsponttal ellensúlyozni. Egyetlen pole pozíciót szerzett, futamgyőzelme még nincs, és kiemelkedőt legfeljebb vízhordóként tudott nyújtani, Lewis Hamilton segítésével.

Ezek miatt már eleve sokan megkérdőjelezték, hogy idén is kivívja-e a szokásos egyéves szerződéshosszabbítását, és erre jött most a hungaroringi vasárnapon okozott baleset, melyben Lando Norris, Sergio Pérez és Max Verstappen futamát is tönkretette.

Rossz nyelvek szerint azzal, hogy egyszerre bowlingozta ki mindkét Red Bullt az első kanyarban, tulajdonképpen bebiztosította a maradását az ennek köszönhetően mindkét bajnokságban élre álló Mercedesnél… A valóság viszont az, hogy inkább távolodni látszik ettől.

Ha csak a Magyar Nagydíjat nézzük, amely jó eséllyel a végső döntés előtti utolsó verseny volt, a lehető legrosszabb a helyzete: míg ő a pályafutása során először esett ki már az első körben, riválisa, George Russell megszerezte első pontjait a Williamsszel, és a hétvégén azt is bizonyította, mekkora csapatjátékos.

Valtteri Bottas (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) Valtteri Bottas (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Bottas ennek ellenére nem tart attól, hogy végleg elvágta magát Toto Wolffnál a magyarországi fiaskóval.

„Nem beszéltünk a jövőről” – erősítette meg, amikor arról kérdezték, miről esett szó a Wolff-fal folytatott futam utáni diskurzusuk során. „Nem gondolnám, hogy egyetlen verseny befolyásolna bármit is. Nem hiszem. Meglátjuk, mi lesz a következő hetekben.”

Bottas a hétvége előtt azt mondta, még mindig nem egyeztetett a jövőjéről a Mercedesszel. A hivatalos verzió szerint még nem is született meg a döntés. Vannak azonban, akik úgy vélik, valóban nem a hungaroringi baleset dönt a finn sorsáról, mivel Wolff valójában már előtte választhatott…

Akárhogy is, a mercedeses elismeri, nem jó így elvonulni a háromhetes nyári szünetre. „Hogy őszinte legyek, jobb lenne versenyezni már a jövő hétvégén, és megpróbálni jó versenyt teljesíteni. De most itt a szünet ideje. Próbálok erősebben visszatérni, és jól kezdeni a második félévet” – mondta.

Könnyű dolga nem lesz. Az augusztus végi Belga Nagydíjnak egy 5 rajthelyes büntetéssel vág neki.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

További tartalmak