Musorujsag
Élő Eredmények
×

Masi állítja, Spa biztonságos F1-es szempontból is

Masi állítja, Spa biztonságos F1-es szempontból is

Autosport
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Michael Masi kijelentette, a múlt heti nagysebességű, több pilóta sérülésével járó GT3-as baleset ellenére a spái pálya továbbra is biztonságos F1-es szempontból is.

A Williams tartalékversenyzője, Jack Aitken és a Ferrari korábbi tesztpilótája, Davide Rigon is kórházba került, miután a hétvégi 24 órás spái GT-versenyen komoly, több autót is érintő balesetet szenvedett a Raidillonnál. Az incidens nagy sebességnél történt, az Eau Rouge után, nem meglepő tehát, hogy aki látta, rögtön Anthoine Hubert tragikus ütközésére gondolt.

A baleset után ismét elindult a vita arról, nem túl veszélyes-e a belga pálya a modern autóversenyzés világában. Az Alfa Romeo tartalékosa, Callum Ilott például már most fölvetette, változtatni kellene a szóban forgó pályaszakaszon, ami az utóbbi időben több súlyos balesetnek volt helyszíne.

Mivel az F1-es bajnokság a nyári szünet után pont Belgiumban folytatódik, a királykategória versenyével kapcsolatban is vannak aggályok. Az FIA versenyigazgatója, Michael Masi azonban igyekezett megnyugtatni az aggódókat, mondván a spái pálya továbbra is biztonságosnak számít Forma–1-es szempontból is.

Michael Masi (Fotó: XPB)

„Spában több ponton is dolgoztak a pályán” – jegyezte meg Masi, utalva arra a 80 millió eurós korszerűsítési programra, melynek keretén belül például a Radilionban is változtattak a bukótéren. „A pálya továbbra is egyes besorolású. Van néhány változtatás, és fejlesztés, amit elvégeztek, és úgy gondolom, az FIA szempontjából továbbra is biztonságos.”

„Senki sem szereti a nagy baleseteket, és én is örülök, hogy a versenyzők a helyzethez képest jól vannak. Láttam a híreket, és egészségesek, ez most a legfontosabb. A felépülés még előttük áll, de az a fontos, hogy jól vannak” – magyarázta.

A legsúlyosabb sérülést a Williams tesztversenyzője szenvedte el a balesetben. A tavalyi második bahreini futamon F1-es debütálását is megejtő Aitken kulcscsont- és csigolyatöréssel lábadozik angliai otthonában, ahová nem sokkal a balesetet követő első vizsgálatok és kezelések után orvosi engedéllyel elutazhatott.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak