Musorujsag
Élő Eredmények

Nem kérte csapata Alonsót, hogy segítsen nyerni Oconnak

Nem kérte csapata Alonsót, hogy segítsen nyerni Oconnak

Autosport
Fernando Alonsóé is volt az Alpine Hungaroringen aratott győzelme. Ő csak sejtette, hogy így lehet, az Alpine semmit sem kért tőle.

Amikor a Magyar Nagydíjon a Forma–1-ben életében először elsőként szelte át a célvonalat Esteban Ocon, a tiszteletkörén arról érdeklődött, csapattársa, Fernando Alonso hányadik helyen ért célba.

Ocon: Fernando harmadik lett?

Mérnök: Fernando ötödik lett. De nagy valószínűséggel ő az oka annak, hogy nyertünk. Sokáig föltartotta Hamiltont.

Ocon: Mekkora legenda! Mekkora legenda! A nap embere!

A francia később is nagyon hálás volt kollégájának, aki 11 körön át tartotta fel a hajrában jóval gyorsabb Lewis Hamiltont, és ezzel meggátolta abban, hogy az utolsó körökben fölzárkózzon az élen haladó Oconra és Sebastian Vettelre.

Fernando Alonso és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Alonso elismerte, amikor csatába bonyolódott, nem volt tudatában annak, hogy Ocon győzelméért is küzd, mivel csapata ezt nem mondta neki, nem kért tőle semmit. Ugyanakkor érezte, hogy mi a helyzet, mivel figyelte a kivetítőket. „A csapat nem mondott nekem semmit. De nagyjából átláttam, mi a helyzet a versenyen. Néztem a nagy kivetítőket, és tudtam, hogy Esteban és Vettel harcolnak. Úgy két kanyarral jártak előttünk.”

„Húsz körrel a vége előtt Lewis két-három másodperccel gyorsabb tempóval érkezett meg, és ez elég lehetett a futam megnyeréséhez. Szóval tudtam, hogy minden kör, amin tartani tudom őt, aranyat ér Estebannak a győzelem szempontjából.”

Aranyat is ért. Az Alpine sportigazgatója, Alan Permane nem győzte dicsérni rutinos bajnokukat, ugyanakkor megjegyezte, biztosra veszi, hogy a spanyolt bántja, hogy csapattársa szerezte az első győzelmüket. „Hihetetlen volt, egészen hihetetlen! Őszintén örül a sikerünknek, Estebannak, de közben tudom, mennyire frusztrált is, mert nyerni akar.”

Esteban Ocon és Fernando Alonso (fotó: Formula1/Twitter)

A mérnök úgy véli, az autók közötti különbségek miatt nagy tett volt Alonsótól, hogy ilyen sokáig kitartott, és elismerte, ha nincs Alonso, Oconnal is nehéz helyzetbe kerültek volna.

„Ehhez kétség sem fér, meghatározó volt. Azt hiszem, tizenegy körig tartotta. Ha Hamilton már az első körben megelőzte volna, mint tette Carlosszal, biztosra veszem, hogy Lewis odaért volna. Ebben az esetben szerintem azt csináltuk volna, hogy kicsit visszaveszünk, hagyjuk, hogy Seb DRS-távolságba kerüljön, és ezzel védjük magunkat egy kicsit. De nem tudom, hogy fel tudtuk volna-e tartani.”

Noha Ocon gyakorlatilag végig vezetett a versenyen, a győzelmében sokáig okkal kételkedhettünk. Egyfelől egy négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel üldözte őt a gyorsabb Aston Martinnal, másfelől Hamilton ép autóval volt versenyben, és Mercedese egész hétvégén a mezőny leggyorsabbja volt.

Permane elárulta, ők csak a kerékcsere után kezdtek a győzelemre gondolni. „Szerintem addig nem fókuszáltunk erre, amíg nem álltunk ki. A futam első felében csak arra koncentráltunk, hogy úgy időzítsük a kerékcserét, hogy megőrizzük a vezetést.  Onnantól a győzelem már lehetőség volt, és a legszebb az volt, amikor közöltük vele, mostantól mindent beleadva versenyezhet, és ő el is húzott két és fél másodperccel Sebastiantól. Tudtunk reagálni Sebastianra, egy körrel utána álltunk ki, és előtte maradtunk.”

Borítókép: Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak