Musorujsag
Élő Eredmények

Az Aston Martin visszavonta fellebbezését

Az Aston Martin visszavonta fellebbezését

Aston Martin
Miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elutasította felülvizsgálati kérelmét, az Aston Martin visszavonta fellebbezését Sebastian Vettel magyarországi kizárásának ügyében, vagyis elfogadta, hogy a német technikai vétség miatt elveszíti a második helyet.

Vettelt még a verseny napján diszkvalifikálták, miután autójából nem tudták kinyerni a kötelező mintavételhez szükséges 1 liternyi üzemanyagot. A csapat azonnal fellebbezett a döntés ellen, sőt annak felülvizsgálatát is kérte az FIA-tól, úgy hitték ugyanis, hogy az autóban több üzemanyag maradt, csak a szövetség nem tudott hozzáférni ahhoz.

A felülvizsgáltról hétfőn tárgyaltak, és bár az Aston Martin hosszan részletezte, hogy Vettel versenygépében meghibásodott az üzemanyagrendszer, ezért nem maradt megfelelő mennyiségű benzin a tartályban, az FIA elutasította kérelmüket.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A szövetség ugyan elismerte, hogy a csapat bizonyítékai újak, és olyan információkat tartalmaznak, melyek közvetlenül a Magyar Nagydíj után még nem álltak rendelkezésükre, a bizonyítékokat nem tartották relevánsnak, hiszen a szabályok értelmében mindenképp szükség van az 1 liter benzinre, amit ha nem tudnak kinyerni, kizárással büntetnek. Mindegy tehát, hogy miért nem tudták kinyerni.

Ezzel azonban még nem ért véget az ügy, a fellebbezésről ugyanis külön tárgyaltak volna – volna, mivel az Aston Martin ma egy rövid közleményben tudatta, miután átgondolta álláspontját, visszavonja a fellebbezését.

Vagyis majd’ két héttel a futam után biztossá vált, hogy Vettel elveszíti a második helyét, amit így Lewis Hamilton „örököl”, az utolsó dobogós helyezést pedig Carlos Sainz, aki a futam napján még nem állhatott föl a pódiumra. Az is biztossá vált, hogy az immáron hivatalos végeredmény értelmében a tabellán Hamilton előnye nyolc pont Max Verstappennel szemben.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak