Musorujsag
Élő Eredmények

Marko: Hárommillió eurós kárt okoztak a Mercedes versenyzői

Marko: Hárommillió eurós kárt okoztak a Mercedes versenyzői

Motorsport Magazin
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko továbbra is bosszús az előző futamokon történt ütközések miatt, és javasolja, az F1 fontolja meg, hogy keményebben bünteti azokat, akik komolyabb anyagi kárt okoznak ellenfeleiknek.

A bikások vesszőfutása Silverstone-ban kezdődött, amikor Lewis Hamilton egy elhibázott előzési kísérlet során kilökte Max Verstappent, kinek autója nagy sebességgel a gumifalba csapódott. Két héttel később Magyarországon a csapat mindkét versenyzője a Valtteri Bottas okozta rajtbaleset áldozata lett: Sergio Pérez kiesett, Verstappen autója pedig megrongálódott.

A csapat vezetői az elmúlt hetekben többször fölvetették, most, hogy szigorú kiadási limit van érvényben, szigorúbban kellene eljárni azon esetekben, amikor egy versenyző jelentősebb anyagi kárt okoz a riválisnak.

A tanácsadó, Helmut Marko nemrég ismét erről beszélt, majd elárulta, a Mercedes versenyzői az előző két futamon körülbelül hárommillió eurós kárt okoztak a Red Bullnak. „Az előző két futamig a szezonunk első fele pozitívan alakult, de aztán minden negatív irányba mozdult” – nyilatkozta az osztrák szakember a Motorsport Magazinnak.

Helmut Marko (Fotó: XPB)

„Ennek eredményeként fel kell tennünk a kérdést, a Mercedes két hibája után megfelelő-e a büntetéséi rendszer. Talán más normákra lenne szükség. Antonio Giovinazzi stop/go büntetést kap, mert gyorsan hajtott a boxban, Sebastian Vettelt pedig kizárják, mert nem volt elég üzemanyag a tankjában, pedig 0,3 liter volt, ami elég lett volna az ellenőrzéshez. Nekünk két motorunk is tönkrement a Mercedes versenyzői miatt” – emelte ki.

„Ez egyet jelent azzal, hogy anyagilag igen kemény csapást kellett kiállnunk. Hárommillió eurós a kár, ez pedig már egy olyan összeg, amit nem tudunk egykönnyen előteremteni” – bosszankodott, majd ismét megjegyezte, a Mercedes versenyzői olcsón megúszták az incidenseket.

Ami büntetéseiket illeti, Hamilton 10 másodpercet kapott Silverstone-ban, Bottas pedig egy öt rajthelyes hátrasorolást a soron következő Belga Nagydíjra. „Ezek az esetek döntő tényezők lehetnek a bajnoki csatában. Ezért kell másképp nézni a dolgot, és azt, hogy a versenyzők, akik okozták a baleseteket, gondatlanok voltak-e, és lehet-e ezzel kezdeni valamit. Megoldható-e például az, hogy ez a kár nem számít bele a kiadási limitbe, vagy alkalmazunk-e valami jokert” – fogalmazott.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak