Musorujsag
Élő Eredmények

Indonézia is szívesen rendezne F1-es futamot

Indonézia is szívesen rendezne F1-es futamot

GMM
A jövőben Indonézia is örömmel csatlakozna a Forma–1-es világbajnokság menetrendjéhez, újonnan épülő versenypályájuk első embere pedig már az egyeztetéseket is elkezdte a királykategória vezetőivel.

Indonézia a tervek szerint először a MotoGP mezőnyét látja majd vendégül (ha a vírushelyzet nem szól újra közbe, akkor már a 2022-es évben) egy, a Bali melletti Lombok szigetén épülő új versenypályán. A létesítmény nemcsak az FIM (a motoros világbajnokságot is felügyelő szervezet), hanem az FIA első rangú minősítését is megkapja majd, papíron tehát az F1-et is fogadhatja.

Noha a létesítmény vezetői egyelőre a MotoGP-re összpontosítanak, tervek között valóban szerepel a Forma–1-es futam rendezése is. Erről nemrég a motoros nagydíj főszervezője, Ricky Baheramsjah beszélt.

„A pályánk az FIA-tól is megkaphatja az első osztályú besorolást, tehát az F1 számára is megfelelő lehet” – kezdte a szakember. „A Forma–1-gyel már tárgyaltunk is a lomboki versenyről. „A kavicsos bukóterek, melyekre a MotoGP miatt szükség van, nekik nem tetszenek, de ez egy kisebb probléma, hiszen a kavics alatt aszfalt van, szóval ezt meg lehet oldani.”

Fotó: XPB

„Lehet, hogy szükségünk lesz még néhány létesítményre, ötcsillagos szállodákra, a MotoGP ugyanis egy igen széles piac. Érdeklődnek a robogósoktól elkezdve a Bentley-t használók is. Egy olyan helyszín, mint Lombok, kihívást jelentene az F1 számára, de ha Mandalika egy kicsit jobban fejlődik, akkor fantasztikus lehetőséget jelenthetünk az F1-nek” – emelte ki.

„Egyelőre azonban teljes mértékben azokra a versenyekre összpontosítunk, melyeken már szerepelnek a menetrendünkben” – zárta gondolatát Baheramsjah, kinek pályája a tervek szerint a futam előtt egy MotoGP-s tesztnek is otthont ad majd.

Az ázsaiai térség esetében egyelőre a koronavírus-világjárvány alakulása a legnagyobb kérdés mind a MotoGP, mind az F1 számára, a japán, a kínai és a szingapúri versenyeket ugyanis 2020 után 2021-ben is lemondták, Vietnám pedig továbbra sem tudta megrendezni az első versenyét (igaz, ezt a járvány mellett a helyi politikai döntések is nehezítették).

A Portugál Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)
Borítókép: Kép: XPB

További tartalmak