Musorujsag
Élő Eredmények

A főmérnököt nem lepték meg Cunoda hullámvölgyei

A főmérnököt nem lepték meg Cunoda hullámvölgyei

GPFans
Az Alpha Tauri technikai igazgatója, Jody Egginton nem lepődött meg az istálló újoncának, Cunoda Jukinak több hullámvölgye is volt a szezon során, hiszen erre számított egy most debütál versenyzőtől.

A Honda által támogatott fiatal versenyző jól kezdte az évet, Bahreinben ugyanis azonnal pontot szerzett, később azonban több hibát is vétetett – az időmérőkön és a versenyeken is. Formája azt követően javult, hogy a Red Bull Olaszországba költöztette, hogy szorosabban együttműködhessen csapattársaival.

Az, hogy Cunoda első féléve ennyire felemás volt egyáltalán nem lepte meg az Alpha Tauri technikai igazgatóját, Jody Eggintont, a rutinos szakember ugyanis arra számított rá, hogy egy fiatal pilóta így kezdi majd évét.

„Mióta elköltözött az Egyesült Királyságból, hogy közelebb legyen a csapathoz, jobb az összhang, és a legutóbbi brit és magyar versenyeken is pontot szerzett” – kezdte a brit. „Minden Forma–1-es versenyzőnek, aki épp az első szezonját teljesíti, vannak hullámvölgyei” – tette hozzá. „Ha visszagondolok a más csapatoknál töltött időkre, emlékszem, hogy a fiatalokra a villanások és a balszerencsés események keveréke volt a jellemző.”

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

„Mielőtt észrevennéd, már túl vagy öt versenyen, és azon gondolkodsz, mi történt eddig? Ebben semmi szokatlan sincs. Frusztráló és kihívást jelentő, de nem a semmiből jön. Cunoda tanulási görbéje eléggé meredek és eddig remek munkát végez” – magyarázta.

Egginton fölvetette, hogy Cunoda erős évkezdése valójában ellene dolgozott. „Szerintem egy kicsit nagy hangsúlyt kapott az, hogy a nyitóversenyen jól teljesített. Az autó versenyképes, de az elvárások nőnek, miközben még mindig a tanulási folyamatban vagy. Ha figyelnek rád, mikor ez történik, akkor hirtelen egyre több kérdést kapsz, és minden egy kicsit intenzívebbnek tűnik. De nem látok ebben semmi szokatlant. Persze az F1 most sokkal összetettebb” – fogalmazott.

„Ez az összetettség a komoly intenzitással együtt csak még nagyobb kihívás a fiataloknak. Ami a fiatalok terhelhetőségét illeti, nehéz párhuzamot vonni más esetekkel. Néhány éve egy gyengébb első edzés után a másodikon még javíthattál, de most ha kihagyod, nehezen tudsz visszajönni. Egy fiatal esetében ez még nehezebb, hiszen nekik sok pályaidőre van szükségük” – zárta gondolatát.

Cunoda Juki (Fotó: XPB)
Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: XPB)

További tartalmak