Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Amilyet még nem látott a világ” – egyedi tengerparti F1-es pálya épül Dzsiddában

„Amilyet még nem látott a világ” – egyedi tengerparti F1-es pálya épül Dzsiddában

Nextgen Auto,
Száguldás a Vörös-tenger partján – tervezője ígéri, nem egy átlagos utcai pálya lesz az első F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj helyszíne!

Ha a Forma–1 nem változtat a tervein, 100 nap múlva kerül sor a sorozat történetének első Szaúd-arábiai Nagydíjára. 2021-ben Dzsidda városa debütál a naptárban, decemberben egy újonnan épült utcai létesítmény várja majd a mezőnyt, és a szervezők már a bejelentéskor azt ígérték, hogy a 27 kanyarból álló tengerparti ringjük a világ leggyorsabb utcai helyszíne lesz, melyen az átlagsebességet 252 km/órára jósolják.

Az építkezés már gőzerővel zajlik, és a bemutatkozás előtt 100 nappal pár új fotó is megjelent arról, hogy áll. A tervezést és a kivitelezést az F1 „udvari építészének”, Hermann Tilkének a cégére bízták, amelynek képviseletében annak ügyvezető igazgatója, Carsten Tilke (Hermann fia) beszélt arról, mire számíthatunk a dzsiddai helyszíntől.

„A dzsiddai pálya rendkívüli lesz. Más lesz, mint a többi utcai pálya. Amit Szaúd-Arábiával közösen csinálunk, az elképesztő, olyasmi, amilyet még nem látott a világ”

– jelentette ki Tilke.

Kiemelte, még sosem dolgoztak olyan szűk határidőn belül, mint most, hiszen csak tavaly decemberben kezdték a munkát, és most már csak száz napjuk van a befejezésére. A pálya mindenesetre megéri az erőfeszítéseket. „Noha ez egy utcai pálya lesz, mindent az alapokról kezdtünk, beleértve magát a pályát és az épületeket, a garázsokat, a királyi kilátót tornyot, a lelátókat. A helyszíne a 6,1 kilométeres pályának Dzsidda városközpontjából északra található, az újonnan épülő Cornish városrészben. Elképesztő hátteret fog nyújtani, hogy az egyik oldalon ott lesz a Vörös-tenger, a másikon pedig egy lagúna.”

A pályát azonban nemcsak széppé, a versenyzés szempontjából előnyössé is kívánják tenni.

„Szorosan együttműködtünk a szervezőkkel és a Forma–1-gyel, hogy egy jó versenyeket kínáló pályát alkossunk meg, ami kihívás a versenyzők számára, emellett pedig látványosság a kilátogató nézők, de a tévénézők számára is.”

„Van egy nagy kihívást jelentő gyors szekció, amit a versenyzők imádni fognak. Egy tizenkét fokban döntött kanyar, ami segíti majd az előzést, és egy stadionszakasz, amit lelátók szegélyeznek. Emellett lesznek DRS-zónák és egyenesek a további előzésekhez, miközben mindezt csodálatos helyszínen, villanyfény alatt valósítjuk meg. Hihetetlen látványt fog nyújtani a tévénézők és a közönség számára is.”

„A modern városi pályák rendszerint derékszögű kanyarokból állnak, ami nem túl izgalmas. Nekünk ennél a városrésznél nem voltak megkötések, mivel ezt még csak most építi ki Dzsidda. Ez azt jelenti, hogy az F1-gyel együttműködtünk a tervezés során, és a Ross Brawn által vezetett F1-es csapat sok szimulációt futtatott le. Felhasználtuk a mérnöki tudásukat, és ennek megfelelően alakítottuk a vonalvezetést”

– magyarázta Tilke.

A kivitelező elárulta, sok kört ment már a szimulátoron az új pályájukon, és jelenleg cégen belül ő tartja a körrekordot. Szerinte a versenyzők számára komoly kihívást fog jelenteni a több mint 6 kilométeres pálya. „Közel lesznek a falak, szóval nagyon kell összpontosítanod, hogy ne hibázz. A pálya nagyon illeni fog a közegbe, és igazán nagy megelégedést jelent majd, ha valakinek sikerült tökéletesen abszolválnia a huszonhét kanyarját.”

A Szaúd-arábiai Nagydíjat december 3-a és 5-e között rendezi az F1, legalábbis jelen állás szerint, hiszen a programot véglegesnek még korántsem tekinthetjük a járványhelyzet bizonytalansága miatt.

További tartalmak