Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton: A mai egy komédia volt!

Hamilton: A mai egy komédia volt!

F1, Instagram
Komédiának nevezte és politikai, pénzügyi okokat sejt Lewis Hamilton annak hátterében, hogy kizárólag a pontok kiosztásáért küldték pályára az F1 mezőnyét a végül lefújt Belga Nagydíjon.

Bő háromórás várakozást követően pár biztonsági autó mögött megtett kör – ebből állt a vasárnapi Belga Nagydíj. Mivel megfelelt a szabályokba foglalt minimális követelményeknek, és legalább két körből állt, felezett pontszámokat osztottak ki az első tíz helyezettnek, a futamot hivatalosan megrendezték.

Sokan kritizálták emiatt az FIA versenybíróságát. Többek között Lewis Hamilton is, aki már a díjátadó előtt fölvetette, a nézőket anyagilag kárpótolni kéne. A brit később közösségi oldalán sem fogta vissza magát.

„A mai egy komédia volt, és csak a nézők veszítettek rajta, akik jó pénzeket fizettek, hogy nézhessenek minket versenyezni. Természetesen nem tehetünk semmit az időjárással, de annyira kifinomult felszerelésünk van arra, hogy megmondjuk, mi történik, és világos volt, hogy az időjárás nem javul.”

„Csak egy okból küldtek ki bennünket. Két kör a biztonsági autó mögött, ahol nincs mód pozíciót javítani vagy veszíteni, sem szórakozást kínálni a szurkolóknak. Ez nem versenyzés. Egyszerűen abba kellett volna hagyni, nem kockáztatni a versenyzőkkel, de leginkább kártérítést kéne fizetni a szurkolóknak, akik a sportágunk szívét jelentik” – írta az Instagramon a Mercedes versenyzője.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton a „futamot” követő sajtótájékoztatón és interjúk során is hasonló véleményt fogalmazott meg. „Leginkább a szurkolókat sajnálom. Annyira akartam! Folyamatosan figyeltem, alábbhagy-e az eső, néztem a radart, remélve, hogy nyílik előttünk egy kis sáv, de nem így lett. A szurkolók pedig csak ültek ott az esőben. Sok gyerek volt kint, nagyon sok órán keresztül. És annyira reménykedtek. Mindenkinek ezt mondom: vissza kell adni a pénzüket, mert a sport nem adta meg nekik a show-t. Ez nem volt verseny.”

Ami a pontosztást illeti, hozzátette: „Ennek nem így kellett volna lennie. Miután leállították az elején, az eső a következő két órában nem változott. És még így is kiküldtek bennünket. Csak egy oka volt ennek, és ez a pénzzel kapcsolatos.”

Hamiltont a sajtótájékoztatón megkérdezték, ha hibásnak véli az FIA döntését, szerinte mi lett volna a helyes döntés. Válasza nem erre a kérdésre volt válasz… „Nem volt pillanat, amelyben versenyezhettünk volna. Szóval nem volt verseny. De van egy szabály, ami kimondja, akkor valódi verseny a verseny, ha legalább két kört megyünk. Tudták ezt, és kiküldtek minket a biztonsági autó mögött. Ez sok dologra hatással van, de a háttérben lévő politikát nem ismerem.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„A legnagyobb aggályom, hogy a versenyzőknek vissza kéne kapniuk a pénzüket. Nem tudom, hogy ez a két kör azt jelenti-e, hogy nem kapják vissza. Szerintem sportként ennél mi jobb értékkel bírunk.”

Hogy mi lett volna a jobb megoldás, azt tehát Hamilton már nem fejtette ki, szavaiból viszont annyi kiderült, hogy a pénz szerepére tett megjegyzését vélhetően arra értette, hogy a két kör és a hivatalos eredmény amolyan biztosíték volt a szervezőknek, hogy ne kelljen kártérítést fizetniük. Ugyanakkor hozzátette, ez részéről csak találgatás.

Hamilton egyébként azzal egyetértett, hogy nem engedték elrajtolni a mezőnyt. „Szeretek versenyezni, esőben is. Ma viszont nagyon kemény körülmények voltak. Valaki megsérült volna, ha elrajtolt volna a futam. Sajnos az időjárást nem tudjuk irányítani, szóval semmi esélyünk nem volt a versenyzésre.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak