Musorujsag
Élő Eredmények
×

Mellbimbócsavarás, kínos csend, sportszerűség – a kollégák Räikkönenről

Mellbimbócsavarás, kínos csend, sportszerűség – a kollégák Räikkönenről

F1
Legendának és különleges figurának tartják a mezőny tagjai az idény végén visszavonuló Kimi Räikkönent. Gyerekként csodálták, ellenfélként sportszerű versenyzőnek találták – ezt mondták a „Jégemberről” a társak.

Kimi Räikkönen búcsút int a Forma–1-nek. Pályafutása során másodszor, de most végleg. Szerdai bejelentését a versenyzőtársak sem hagyták szó nélkül. Noha közelebbről csak kevesen ismerik őt, többüknek így is van egy-egy történetük vele kapcsolatban.

Valtteri Bottas a mezőny másik finnjeként gyerekkorában szorított honfitársa sikereiért. „Ahogy ő is mondta, semmi sem tart örökké, és mindig eljön az ideje valami újnak. Lenyűgözően hosszú pályafutása volt az F1-ben, az egyik leghosszabb, ha nem a leghosszabb. Az biztos, hogy rám gyerekként nagy hatással volt. Szorosan figyelemmel kísértem a pályafutását, amikor bemutatkozott a Forma–1-ben, követtem a bajnoki győzelmét is.”

„Akkoriban az első szezonomat teljesítettem formaautókkal a Forma–Renault-ban, ő akkor nyerte a bajnoki címét a Ferrarival. Nagy sztár volt Finnországban, egyfajta legenda. Mindig jó móka volt nézni őt, és klassz volt ellene versenyezni is. Azon versenyzők egyike volt, akikkel elég bátran bocsátkozol kerék a kerék elleni csatába, mert mindig tiszteli az ellenfelet. Én magam is így szeretek versenyezni.”

Valtteri Bottas és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

 

Hamilton és egy svájci beszélgetés

A sportszerűségét emelte ki Lewis Hamilton is, aki 2007-ben az utolsó pillanatig tartó csatát vívott Räikkönennel a bajnoki címért. „Nem lepődtem meg. Nagyon hosszú pályafutása volt, már nagyon-nagyon régóta itt van. Tudom, hogy családja van, és már várja az új dolgokat. Becsülöm, hogy ennyire akarta folytatni a versenyzést. Egyértelmű, hogy a versenyzés a vérében van. Hiányozni fog.”

„Emlékszem, mielőtt az F1-be kerültem volna, nagy rajongója voltam Kiminek. A számítógépes játékokon mindig Kimi autójával mentem. Őrületes élmény volt, hogy ellene versenyezhettem, elvesztettem vele szemben egy bajnokságot, és aztán sok nagy csatánk volt. Hiányozni fog.”

„Kimivel jó volt versenyezni. Kemény volt, de nagyon-nagyon fair. És egyszerűen tudtad, hogy a legjobb képességű versenyzők egyike. Mindig megvolt a kellő tisztelet vele a pályán.”

Noha régóta ellenfelek, Hamilton nem tudta megfejteni Räikkönen személyiségét.

„Nem igazán ismertem meg. Kicsit megismerkedhettem vele, amikor még a McLaren juniorprogramjának tagja voltam, és amikor a GP2-ben versenyeztem. De miután az F1-be kerültem… nem sok időd van a többiekkel lógni, mások garázsában. Amióta tehát az F1-ben vagyok, nem volt köztünk sok interakció. Legutóbb közvetlenül akkor beszéltem vele, amikor Svájcban jártam, és felhívtam, de már nem emlékszem, miért. De akkor nagyon pozitív volt.”

Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az a kínos csend…

Sebastian Vettel egyike azon kevés versenyzőknek, aki a barátjának tudhatja Räikkönent, ráadásul 2015-től 2018-ig csapattársak is voltak a Ferrarinál. „Régóta volt már itt, és hihetetlen tehetség. Csapattársként első kézből láttam ezt éveken keresztül, és lenyűgöző volt látni, milyen tempóra volt képes már az elejétől, és mennyire jól alkalmazkodott a különböző viszonyokhoz és autókhoz. Egyértelműen kiérdemelte a helyét, és hosszú, nagyszerű pályafutása volt.”

A kérdésre, mi fog hiányozni nekik Räikkönenből, a zandvoorti sajtótájékoztatón egymás mellett ülő Vettel és Daniel Ricciardo elgondolkodott, majd előbbi versenyző megszólalt: „Pontosan ez: a csend!”

Daniel Ricciardo nevetve pontosított: „A kínos csend. Ő az egyik legnépszerűbb versenyző, évekig az volt, és a pályán nyújtott teljesítményén kívül ezzel a nagyon kevéssel építette ki a szurkolói bázisát. Én tíz-tizenegy éve vagyok már a sportágban, de hogy tudom-e, hányadán állunk Kimivel? Nem, mert alig mond pár szót. De ez vicces, mégpedig a legjobb értelemben.”

Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Az ausztrál hozzátette: „Amikor valaki visszavonul, az ember egyfelől boldog, hiszen ők döntöttek így, megbékéltek ezzel, és eljutottak az életükben ahhoz a ponthoz, amikor készen állnak mást csinálni. Szóval ennek örülök, hogy jöhet a következő fejezet számára. Ami a pályafutását illeti, amikor még csak szurkoló voltam, gyerekként, csak fiatalnak és gyorsnak láttam – ez a kép élt róla. Ahogy Seb is mondta, képes volt beugrani az autóba, és egyből megvolt a nyers tempója. És nagyon sikeres volt a visszatérése is két év után. Futamot nyert utána, ami lenyűgöző. Családja van, és most többet lehet apa, több időt lehet otthon.”

 

Az az alkoholmámoros szentpétervári gála…

George Russell egy mókás történettel indította a búcsúzkodását.

„Amikor legelőször beszélgettem Kimivel, a beszélgetésünk azzal zárult, hogy megcsavarta a mellbimbómat… Ez a 2018-as FIA-gálán volt”

– mondta nevetve.

„Nagy tisztelet övezi őt a pályán elért eredményei miatt, de a pályán kívül is. Egyfajta legenda. Biztosan hiányozni fog, mivel kedvelem őt.”

Lando Norris hozzátette: „Sajnos nekem nem volt részem afféle interakcióban, mint George-nak… Ő azon fickók egyike, akik olyanná formálták a Forma–1-et, amilyen ma. Sok éven át. Hiányozni fog. Nem egy nagy dumás, szóval nem az fog hiányozni, amiket mond, hanem pont az ellenkezője. Nagy karakter, és sokan éppen emiatt szeretik. Hiányozni fog. A Forma–1 egyik legjobb versenyzője, aki nagy dolgokat ért el. Többet, mint a jelenlegi mezőny többsége. Egy nap jó lenne utolérni őt.”

Mick Schumacher és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Mick Schumacher már Forma–2-es versenyzőként megismerkedhetett Räikkönennel, aki az alfás tesztjei alkalmával pár tanáccsal is ellátta. Vettelhez hasonlóan ő is jól kijött apja korábbi nagy riválisával, ezért sajnálja, hogy a továbbiakban már nem találkozhatnak a paddockban. „Kár, mert vártam, hogy még egy évet együtt versenyezzünk. De megértem. Családja van. Ugyanakkor szomorú. Emlékszem az első alkalomra, amikor több időt töltöttünk együtt. Az FIA gáláján volt Szentpéterváron. És klassz pillanatok voltak. Ezek hiányozni fognak” – idézte fel azt részeges, Vettel-ölelgetős, mellbimbócsavarós estét, amin Räikkönent nem érdekelte, ki mit gondol, csak jól akarta érezni magát.

 

Csak egy Kimi van

Ez a személyiség, de a szakmai útmutatás is fog hiányozni a csapattársnak, Antonio Giovinazzinak, aki három szezont húzott (húz) le a finn mellett. „Sok minden lenyűgöz benne. Már 2017-ben is így volt, amikor a Ferrarihoz kerültem harmadik versenyzőként. Nagyszerű volt a kapcsolatunk. Kimi nagyon fair a pályán és azon kívül is. Semmi politika, nagyszerű csapattárs, és számomra nagy segítséget jelentett, amikor megérkeztem az F1-be. Nagyon sokat tanultam tőle, és különösen a versenyeken nagyon-nagyon erős. És ott a szenvedély is, amit a sportág iránt érez. Nagyon sok éve van már itt, és még mindig motivált. Nagyszerű fickó, az F1-nek hiányozni fog.”

Charles Leclerc Räikkönennel cserélt helyet 2019-ben, a ferraris előléptetésekor. „Kicsit szomorú tudni, hogy nem lesz itt a paddockban. Nyilván ez hozzátartozik az F1-hez, egyes versenyzők jönnek, mások mennek. Csak kevesen hagynak nyomot a sportban, de Kimi egyértelműen egy közülük.”

„Kimi egyszerűen örökre a sportág legendája lesz, akár a pályán, akár a pályán kívül nézzük őt. Mindig is más személyiség volt, nagyszerű látni ezt. Szomorú tudni, hogy már nem lesz velünk itt.”

Így látja ezt Pierre Gasly is, aki csütörtökön Räikkönennel volt egy körben a sajtótájékoztatón. „Csak egy Kimi van! Nagyon különleges, szóval biztosra veszem, hogy mindenkinek hiányozni fog a paddockban. Az első F1-es emlékeim 2002-ből, 2003-ból valók, amikor Kimi már ott volt. Hihetetlen, hogy gokartosként úgy nősz fel, hogy ezeket a fickókat figyeled, Kimi köztük volt, és végül egymás ellen versenyeztünk. Nagy kiváltság ez. Ikonikus versenyző, aki hiányozni fog a paddockból.”

Charles Leclerc és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Hasonlókat mondott Sergio Pérez is. „Kiminek elképesztő karrierje volt. Emlékszem, mennyire felnéztem rá a korai időszakban, amikor még Fernandóval harcoltak. Rendkívül büszke lehet arra, amit ebben a sportágban elért. Élvezte a sportágban töltött időszakát, a maga módján. Mind tudjuk, hogy mennyire különleges figura, milyen különleges személyiség. A legjobbakat kívánom neki az élete új fejezetéhez, és legyen boldog, mert megérdemli!”

Fernando Alonso gyakorlatilag a pályatársa Räikkönennek. Egy év különbséggel mutatkoztak be a sportágban, és mindketten egy kétéves szünet segítségével tartottak ki benne 40 éves korukig. „Nem nagyon ismerem őt. Nem ismerem őt eléggé ahhoz, hogy véleményem legyen róla. Tudjuk, hogy Kimi különleges. Meglehetősen félénk, nincs komoly kapcsolata senkivel. 2014-ben voltam a csapattársa a Ferrarinál, de még abban az évben sem volt lehetőségünk rá, hogy többet találkozzunk egymással, mint ma. Szóval erről nem sokat tudok mondani.”

Versenyzőként viszont annál jobban megismerhette a finnt. „Mindig fair, mindig tisztelettudó, mindig kemény ellenfél. De régi módian, vagyis nagyon fair módon, trükkök nélkül. Ilyen szempontból hiányozni fog, mivel Kiminél tudtad, hogy bízhatsz benne, amikor egymás mellet vagytok, mert sosem tenne semmi őrültséget, semmit, amivel veszélyeztetne bármelyikünket is. Szóval egy sportszerű ellenfél volt” – méltatta őt a spanyol, aki 2005-ben és 2007-ben is az utolsó versenyekig vívott Räikkönennel a bajnoki címért.

Borítókép: Valtteri Bottas, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak