Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel, Alonso: Nem mi lettünk félősek, az autók és gumik változtak

Vettel, Alonso: Nem mi lettünk félősek, az autók és gumik változtak

Racefans, Motorsport
Több korábbi versenyző furcsállotta, hogy a múlt héten Spában a nem is rendkívüli esőben sem versenyzett a Forma–1 mezőnye. Sebastian Vettel és Fernando Alonso elmagyarázta, mi változott a korábbi korszakokhoz képest.

Az évtizedek során legendássá vált futamokat teljesített az F1 mezőnye esőben, ám mintha az utóbbi években a korábbinál nagyobb problémát jelentene a mezőnynek vizes körülmények között versenyezni. Jó példa volt erre a Belga Nagydíj, ahol a pályát még nagyjából használhatónak ítélték a versenyzők, ám a látási viszonyok annyira rosszak voltak, hogy képtelenség volt elengedni a versenyzőket.

Voltak, akik ebből azt a következtetést vonták le, hogy az F1 egyszerűen puhányabbá vált, az FIA nem mer felelősséget vállalni, a versenyzők kevésbé bátrak. E megítélésen nem segít, hogy több korábbi versenyző is hangoztatta, az ő idejükben biztosan lett volna verseny ilyen körülmények között.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Sebastian Vettelre és Fernando Alonsóra nem lehet azt mondani, hogy nem versenyzett az emlegetet „régi időkben”. Mindketten több nagy esős futam résztvevői voltak, többek között a híres 2007-es fudzsi versenyen is indultak, melyen a mezőny a nagy eső miatt 19 kört biztonsági autó mögött teljesített, mielőtt elindították volna.

Vettel szerint az autók és a gumik változása együttesen felelős azért, hogy a mai F1-ben nehezebb esőben versenyezni. „Úgy vélem, a kockázatvállaló kedv ugyanolyan, mint akkor volt. Örömmel versenyzünk, ha biztonságos. Az autók változtak. Jelentős a szívóhatása a mostani autóknak, és nagyobb a leszorítóerő. Ez a jelek szerint több vizet szív fel a talajról.”

„Emellett a gumik is változtak. Az extrém esőgumikkal, amiket régen használtunk, akkoriban könnyebb volt nagyon-nagyon vizes pályán versenyezni, amikor sok víz állt a pályán” – utalt a Bridgestone időszakára.

Fernando Alonso (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Alonso hasonló okokra vezeti vissza a mai helyzetet. „A legnagyobb változást az évek során a gumiknál figyelhettük meg. Ezek az autók valamiért, talán az új aerodinamikai szabályok miatt nagyobb vízfüggönyt húznak, és a gumik is szélesebbek ma, mint voltak 2007-ben. Talán az extrém gumik kicsit erősebbek voltak akkoriban. Talán a gumik mérete segített a vízátfolyásoknál.”

Fernando Alonso (Fotó: Batchelor / XPB Images)

„Emellett a pálya természete is ott van. Spa egy csúcstempójú pálya, hosszú egyenesekkel, és a vízpermet sokáig megmarad. Szóval a körülmények szerintem nem voltak alkalmasak a versenyzésre. Csak idő kérdése volt, hogy történjen egy nagy baleset, és az FIA el akarta ezt kerülni. Helyes döntés volt” – állapította meg a spanyol.

Hozzátette: „A pontosztás már más kérdés. Azzal teljességgel nem értek egyet. De a körülmények nem voltak alkalmasak a versenyre. Ezzel teljesen egyetértek.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak