Musorujsag
Élő Eredmények

Vizsgálja az Alfa Romeo, van-e esély Räikkönen monzai visszatérésére

Vizsgálja az Alfa Romeo, van-e esély Räikkönen monzai visszatérésére

F1, BBC
Már vizsgálja az Alfa Romeo, milyen szabályok vonatkoznak a koronavírusos, de beoltott Kimi Räikkönenre. Közben kiderült, a Williams főnökének is el kellett különülnie a versenyző pozitív tesztje után.

Váratlan hírrel indult a Holland Nagydíj szombatja Zandvoortban. Az Alfa Romeo reggel jelezte, hogy pozitív lett Kimi Räikkönen koronavírus-tesztje, ezért a folytatásban a finn nem ülhet autóba. Helyét a tartalékversenyző, Robert Kubica veszi át a szombati harmadik szabadedzéstől.

A csapat közleménye szerint a 2007-es világbajnokot elkülönítették. „Kimi jól van, de nagyon csalódott a helyzet miatt. Nincsenek tünetei. Most elkülönült, akárcsak Mark. Egyelőre rendben van” – nyilatkozta Frédéric Vasseur csapatfőnök az F1 riporterének. Az említett Mark egyébként Mark Arnall, Räikkönen trénere.

Az egyelőre nem világos, pontosan milyen előírások vonatkoznak a versenyzőre. Annyi biztos, hogy a holland eljárásrend engedményeket tesz a védett személyeknek, vagyis a betegségen az elmúlt hat hónapon belül egyszer már átesőknek, illetve a teljesen beoltottaknak. Vasseur megerősítette, hogy Räikkönen be van oltva. Ezzel legfeljebb 3 napos karanténra kötelezhetik az országban.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Az Alfa ugyanakkor az FIA és az F1 protokollja szerint jár el. A fontosabb kérdés most az, Räikkönennek csak a holland versenyt kell-e kihagynia, vagy a jövő heti monzai szereplése is veszélybe kerül-e.

„Be van oltva, ebből a szempontból rendben van. Most azt kell megvizsgálnunk, mik az olasz hatóságok előírásai. Mindenekelőtt egy negatív tesztet kell produkálnia, ez lesz az első lépés. Aztán ellenőrizzük, mit mondanak az olasz hatóságok”

– magyarázta Vasseur.

Emellett Räikkönen kontaktjait is felkutatják. Az Alfa-főnököt megkérdezték, hány emberül dőlt ki a teszteredmény miatt. „Nincs sok közeli kapcsolat, mivel egész nap maszkot viselünk. Persze kivétel ez alól Mark. Az FIA és a helyi hatóságok protokollját követjük. Mindent kézben tartunk” – adott kitérő választ.

Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo) Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

Andrew Benson, a BBC riportere eközben arról számolt be, hogy Räikkönen péntek este együtt vacsorázott a Williams csapatfőnökével, Jost Capitóval (a finn ralis időszakában ő volt a Volkswagen vezetője, innen az ismeretség), ezért most a német is elkülönült a hotelszobájában. Arról nincs hír, ő kapott-e oltást, illetve védettnek számít-e.

Räikkönent Robert Kubica, az Alfa Romeo tartalékversenyzője helyettesíti Zandvoortban. Az autót már ismeri, hiszen több szabadedzést és egy téli filmes napot is teljesített vele. Vasseur szerint viszont magas elvárásokat nem támaszthatnak az irányába.

„Már teljesített velünk szabadedzéseket, tesztelt is egy napot az autóval. Szerintem készen áll, de az biztos, hogy Zandvoort nem a legkönnyebb pálya ahhoz, hogy csak úgy beugorj egy harmadik szabadedzésen. Meglátjuk. A lényeg, hogy élvezze, sok idő van még a délutánig. Lépésről lépésre kell haladnia. De nem ez a legkönnyebb hétvége a beugráshoz.”

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak