Musorujsag
Élő Eredmények

Ütközés a Haasnál: Schumacher kezdi megszállottnak érezni Mazepint…

Ütközés a Haasnál: Schumacher kezdi megszállottnak érezni Mazepint…

Sky Sports, F1
A pályán vívott csatával folytatódott Nyikita Mazepin és Mick Schumacher szombati konfliktusa Zandvoortban. A dühös fél vasárnap már az utóbbi versenyző volt.

Az időmérős balhéjuk után a két újonc már a verseny elején összetűzésbe keveredett. Nyikita Mazepin a rajtot követően csapattársa elé került, ám Mick Schumacher a kör végén ellentámadást indított. Az elöl lévő Haas agresszív manőverrel húzott belülre (kétszer), blokkolva kollégája útját.

A második kormánymozdulatánál a jobb hátsó kereke hozzáért a másik autó első légterelőjéhez. Schumachernek két körrel később a boxba kellett hajtania, ahol új gumik mellett egy új orrkúpot is kapott egy sérülés miatt. Schumacher versenye innentől tét nélkülivé vált. Csapatársától bő egy perccel volt lemaradva az utolsó helyen, és Mazepin későbbi kiesése után sem volt semmi esélye arra, hogy visszazárkózzon a mezőnyre.

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

„Úgy tűnt, az első szárnyammal volt valami gond. Nem igazán tudom, hogy mi, az viszont biztos, hogy sokat vesztettem az autó elejének tapadásából abban a körben. Aztán kiálltunk cserélni. Amikor láttam, hogy leveszik az első szárnyat, nem tűnt sérültnek, de valami nem stimmelt, és meg kellett lépnünk ezt, hogy biztosra menjünk” – magyarázta a korai szervizelése kapcsán Schumacher.

A német nem hagyta szó nélkül Mazepin rámenős megmozdulásait. „Ma többször összejöttünk a csapattársammal. Nem értem, de valamiért így van” – mondta kínos mosoly kíséretében.

Mivel ez már nem az első összetűzésük idén, megkérdezték, szerinte meg tudják-e beszélni a helyzetet.

„Hogy őszinte legyek, nem hiszem. Úgy tűnik, a fejébe vette, hogy bármi áron előttem kell lennie. De ez rendben van. Nincs ez ellenemre, hacsak nem jutunk el arra a pontra, amikor nagyon agresszíven védekezel a csapattársad ellen, miközben semmit sem nyerhetsz ezzel. Az már szerintem nem a helyes hozzáállás.”

Miután a Haasnak idén gyakorlatilag nincs ellenfele a mezőny végén, érthető, hogy a két versenyző az egymás elleni csatára összpontosít. Schumacher szerint viszont Mazepin ezt túlzásba viszi. „Igen, de ez még nem jogosít fel arra, hogy a falnak nyomd a másikat. Engem gyakorlatilag a boxutcába tolt. Nem hinném, hogy ez így helyes. Valószínűleg fogunk beszélni erről a csapattal.”

„Amíg blokkolod a másikat, rendben van, de csak egy bizonyos fokig. Ha eltalálja az autóm orrát, szerintem már túl késő kitérni, és ő a boxutca felé tolt. Szerintem nem én vagyok az egyetlen versenyző, akivel így bánt ma. Biztosra veszem, hogy többen vetnek erre egy pillantást, és remélhetőleg lesznek következményei a jövőre nézve” – tette hozzá Schumacher.

Nyikita Mazepin és Nicholas Latifi (Fotó: XPB)

Mazepinben a szombati események után buzgott a bizonyítási vágy. Akkor azt nehezményezte, hogy a Q1 hajrájában csapattársa a házon belüli egyezség ellenére megelőzte őt, majd a bemelegítő kör végén lassított előtte. Schumacher a gumimelegítés miatt, a csapattól engedélyt kérve előzött, a végén pedig azért lassított, mert előtte többen is ezt tették. Mazepin viszont elsőre személyes támadásnak vélte a dolgot, szándékosságot sejtett a háttérben.

Schumachr megkérdezték, beszéltek-e a történtekről. „Nem sokat beszélgettünk ma, de ami őt illeti, látható rajta, hogy még mindig gondol rá, az egész helyzetre. Máskülönben szerintem nem reagált volna úgy, ahogyan a mostani versenyen tette” – utalt arra, hogy Mazepin szerinte a megszállottja lett az ő legyőzésének.

Az orosz versenyző a futam közepén hidraulikus hiba miatt adta föl a küzdelmet. Nagyjából 20 kör után lépet föl nála a hiba, ami miatt előbb vissza kellett tekernie a motorját. Ekkor előzte meg Robert Kubica. Ettől eltekintve úgy érezte, jó versenyt futott. „Csalódott vagyok. A munkám, hogy vezessek, és úgy érzem, az utóbbi két hétvégén nem vezettem eleget” – mondta.

„Jó versenyem volt, nagyon jól sikerült az első köröm. Próbáltam gazdálkodni azzal, amink volt. Sajnos egy hidraulikai hiba lépett fel, ami miatt vissza kellett tekerni a motort. Kubica ezért előzött meg. Aztán biztonsági okokból kiálltunk.”

Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak