Musorujsag
Élő Eredmények

Főnökük elmondta, mit lépnek Schumacher és Mazepin ütközése után

Főnökük elmondta, mit lépnek Schumacher és Mazepin ütközése után

The Race, Racefans, Motorsport-Magazin
Elbeszélgetett a zandvoortban koccanó két versenyzőjével Günther Steiner csapatfőnök. Egyiküket sem hibáztatta, és mindkettejüket hibáztatta…

Konfliktus az időmérő edzésen, egy koccanásos incidens a versenyen. A Haas két újonca egyre kevésbé jön ki egymással, és ez az istálló vezetősége számára is nyilvánvaló probléma. Vasárnap az egy nappal korábban kollégáját a házon belüli megállapodásuk felrúgásával vádoló Nyikita Mazepin már a Holland Nagydíj rajtjánál megelőzte Mick Schumachert, ám a német a kör végén ellentámadást indított, aminek egy dupla blokkolás lett az eredménye az orosz részéről. Ahogy Mazepin zárt a másik fehér autó előtt, annak első szárnya hozzáért a hátsó kerekéhez, és megsérült.

Az ezek után kényszerből, orrkúpcsere miatt kiálló Schumacher a futam után azt mondta, érzése szerint Mazepin túllőtt a célon, értelmetlenül volt túlzottan agresszív, és fölvetette, már-már rögeszmésen akar bizonyítani ellene, ami veszélyes helyzetekhez vezet. Előrebocsátotta, a csapattal is fog beszélni erről, mert szeretné, ha lenne következménye a jövőre nézve. „Kár érte. Végső soron tönkretette a versenyemet, mert utána eltört a szárnyam, ki kellett állnom, majd jöttek a kék zászlók, és onnantól már nincs igazi versenyed” – magyarázta Schumacher.

Mick Schumacher (Fotó: Haas) Mick Schumacher (Fotó: Haas)

Günther Steiner csapatfőnök szerint egyik versenyzőt sem lehet kizárólagosan hibáztatni. Mondta mindezt azután, hogy mindkettejükkel beszélt.

„Nem kellett volna megtörténnie, de megtörtént. Dolgoznunk kell ezen, konstruktívnak kell lennünk. Volt egy megbeszélésünk a mérnöki eligazítás után a dologról. Nem jutottunk semmilyen végkövetkeztetésre.”

„A terv az, hogy találkozunk Monza előtt, és megvizsgáljuk, mit kell tennünk azért, hogy elkerüljük ezt a jövőben, mert ez senkinek sem segít. Próbáltam elmagyarázni ezt. Dolgozni fogunk rajta. És addig fogunk dolgozni, amíg nem rendezzük ezt.”

Steinert megkérdezték, ő veszélyesnek látta-e Mazepin megmozdulását. „Szerintem mindig mondhatod, hogy veszélyes. El lehet kerülni a veszélyt. Nem hinném, hogy piszkos manőver lett volna. Megnéztem, és mindig két ember kell a tangóhoz. Nem mondanám azt, hogy csak egyikük hibás” – felelte diplomatikusan.

Mazepin eközben nem érezte úgy, hogy túllőtt volna a célon. „Nagyon keménynek találtam, de ilyennek is kell lennie. Nincs probléma, de elöl akartam maradni” – mondta.

Günther Steiner (Fotó: Haas) Günther Steiner (Fotó: Haas)

Schumachert megkérdezték, szerinte a manőverek megfeleltek-e a csapaton belüli szabályoknak.

„Attól függ, számára mit jelentenek a szabályok. Szerintem az övéi kicsit mások. Amikor odaszorítasz valakit a falhoz, az ember azt nem szívesen nyeli le. Szerintem újra beszélnünk kell erről a csapattal. Nem hinném, hogy ez jó nekünk csapatként”

– állapította meg.

Az esetet az FIA nem vizsgálta, nem osztottak ki büntetést sem. Schumacher rámutatott: „Az a helyzet, hogy csapattársak vagyunk, és a bírák ilyenkor ritkán szólnak bele. De amennyire én tudom, más versenyzőkkel is megtörtént, és a jövőben ennek remélhetőleg lesznek következményei.”

„Ha eltalálod a boxutca falát, az autód vagy a levegőbe emelkedik, és a nézők közé csapódik, vagy az ördög tudja, mi lesz. Nagyjából 280-nak mentünk” – hívta föl a figyelmet.

Borítókép: Nyikita Mazepin és Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak