Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Bottas lesz Räikkönen utódja az Alfa Romeónál!

Hivatalos: Bottas lesz Räikkönen utódja az Alfa Romeónál!

Alfa Romeo
Az F1 legrosszabbul őrzött titka mától tény: Valtteri Bottas az év végén távozik a Mercedestől, és az Alfa Romeónál folytatja a pályafutását.

Egy hét sem telt el azóta, hogy Kimi Räikkönen hivatalosan jelezte, a 2021-es szezon végén visszavonul, az Alfa Romeo már be is jelentette a finn utódját. Az egy másik finn lesz, Valtteri Bottas. A régóta levegőben lógó megállapodás hétfőn hivatalossá vált. Bottas öt szezon után hagyja el a Mercedes csapatát, ahol George Russell fogja váltani őt. A Mercedes utóbbiról még nem tett bejelentést.

„Egy új fejezet kezdődik a versenyzői pályafutásomban. Izgatott vagyok, hogy 2022-ben csatlakozhatok az Alfa Romeóhoz, és ez egy új kihívás lesz számomra egy ikonikus gyártónál” – nyilatkozta Bottas, megerősítve, hogy megállapodásuk egy évnél több időre szól. „Az Alfa Romeo márkáját nem kell bemutatni, nagyszerű fejezeteket írtak az F1 történetébe, és megtiszteltetés lesz számomra őket képviselni.”

„Hinwil egyértelmű potenciállal bír, és én szeretném előresegíteni a csapatot a rajtrácson, különösen úgy, hogy a 2022-es szabályváltozások nagy lehetőséget adnak erre. Hálás vagyok a belém vetett bizalmukért, és már alig várom, hogy visszafizessem ezt nekik. Éhes vagyok a sikerre, az eredményekre, és ha majd eljön az ideje, a győzelmekre.”

Bottas nem először fog együtt dolgozni az Alfa Romeót irányító Frédéric Vasseurrel, hiszen a GP3-as bajnokságát az ART-csapattal nyerte, amit akkor a francia vezetett. „Ismerem már Fredet, és várom, hogy megismerhessem az egész csapatot, akikkel dolgozni fogok. Erős kapcsolatokat akarok kiépíteni, mint amilyet a Mercedesnél is.”

Valtteri Bottas (Valtteri Bottas Facebook)

Bottas a Mercedesnél töltött öt szezonja alatt eddig 9 futamgyőzelmet aratott, 17 pole pozíciót szerzett, és bár a bajnoki címre igazi esélye sosem nyílt, a konstruktőri bajnokságok megnyerésében nagy segítségére volt a csillagosoknak.

„Büszke vagyok arra, amit Brackleyvel elértem, és most maximálisan arra fókuszálok, hogy újabb bajnoki címet nyerjünk idén. De már várom közben a következő évben rám váró új kihívást is”

– tette hozzá a versenyző.

Miközben az Alfa Romeo elveszít egy rutinos versenyzőt, nyer egy másikat, ráadásul szintén többszörös futamgyőztest, aki egy élcsapatnál szerzett tapasztalatával segítheti a fejlődésüket. Frédéric Vasseur szerint ez jó felállás.

„Örömmel üdvözlöm Valtterit a csapatnál, és már várjuk a közös utazást. Vele Hinwil egy erős csapatjátékost nyer, akinek van tapasztalata a mezőny éléről. Valtteri szerves része volt annak a csapatnak, amely újraírta a történelemkönyveket és négy csapatbajnoki címet nyertek együtt.”

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

„Ő a megfelelő versenyző ahhoz, hogy segítse az Alfa Romeo előrelépését a mezőny elejébe. A kapcsolatunk régre nyúlik vissza, sikeres volt az együttműködésünk az F3-ban és a GP3-ban, és a tehetsége, a képességei már akkor nyilvánvalóak voltak. Azóta pedig csak javult”

– mondta a francia.

Vasseur kiemelte, több évre szóló megállapodást kötöttek, amivel Bottas és a csapat is stabil alapokra építkezhet egy, az F1 szempontjából meghatározó változásokat hozó időszak kezdetén.

Hogy ki lesz Bottas 2022-es csapattársa, azt az Alfa Romeo még nem közölte. A hírek szerint jó esély van Antonio Giovinazzi menesztésére. A helyére esélyesként Nyck de Vriest és Alexander Albont emlegetik, de a Ferrari Akadémia fiataljai is szóba jöhetnek még. Vasseur Zandvoortban ugyanakkor elismerte, a 2022-es szezonban kockázatosnak tartaná egy újonc, tapasztalatlan versenyző alkalmazását a kevés felkészülési lehetőség miatt.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak