Musorujsag
Élő Eredmények

Mazepin életveszélyes, főnöke nem védheti a pénze miatt – Ralf Schumacher

Mazepin életveszélyes, főnöke nem védheti a pénze miatt – Ralf Schumacher

Motorsport-Total, Sky Sports
Aggódva figyeli Ralf Schumacher Nyikita Mazepin unokaöccse, Mick Schumacher ellen bemutatott manővereit, és furcsállja, hogy a Haas ennyire óvatosan bánik az orosszal.

Nem mélyítette el Mick Schumacher és Nyikita Mazepin barátságát a múlt hétvégi Holland Nagydíj. Az ellenségeskedésüket annál inkább. Már pénteken összetűzésbe kerültek, miután az orosz nehezményezte, hogy csapattársa a házon belüli megállapodásuk ellenére megelőzte őt a Q1 utolsó gyorsköre előtt. másnap a maga módján vett revansot a németen: a rajtnál megelőzte őt, majd amikor az első kör végén Schumacher visszatámadott a célegyenesben, agresszív manőverrel szorította a boxfal felé. A két autó finoman össze is ért, Schumachernek a történtek után orrkúpcserére kellett kiállnia.

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia a versenyt követően nem értette, miért bánik vele ennyire agresszíven a csapattársa, és megjegyezte, Mazepin szinte már kényszeres módon előtte akar lenni, a veszéllyel és a csapat érdekeivel sem törődve.

Nyikita Mazepin és Mick Schumacher (Fotó: Haas) Nyikita Mazepin és Mick Schumacher (Fotó: Haas)

Mazepin durva megmozdulása többek szerint is túl sok volt. Jenson Button, a brit Sky Sports szakértője például megállapította: „Egy kicsit túl agresszív volt. Így nem lehet reagálni. Ez egy gond. Rendkívül gyorsan mozdult keresztbe a pályán. Nem számít, hogy mi történt az időmérőn, annak nem kéne befolyásolnia, hogyan versenyzel. És ha mégis, akkor rossz sportágban vagy, mert ez itt egy veszélyes sportág.”

Günther Steiner csapatfőnök ehhez képest meglehetősen nyugodtan reagált a történtekre, és megállapította, egy ilyen incidenshez két fél kell, nem akar megnevezni hibást. E szemléletmód kissé kiverte a biztosítékot Mick nagybátyjánál, a német Skynak dolgozó Ralf Schumachernél, aki – idén nem először – megállapította, hogy Steiner nem elég kemény vezető, ha a Mazepinnel kapcsolatos problémákról van szó.

„Mick Nyikita mögött volt, tökéletes helyzetben az előzéshez. Mazepin ráhúzott, és egyszerűen keresztezte az útját. Még Mick első szárnyát is tönkretette. Az efféle megmozdulások csúcstempónál életveszélyesek.”

„A csapatnak azonnal be kell avatkoznia. Az utolsó helyekért ment a csata. Nyikiának el kell fogadnia, hogy ha Mick ennyire közel van hozzá, akkor el kell engednie őt. Az efféle megmozdulásoknak nincs helyük a Forma–1-ben. Ez a rizikó, amit vállal, nem illik a tehetségéhez. Mintha túlterhelt és frusztrált lenne. Günther Steinernek közbe kell avatkoznia. Még akkor is, ha szüksége van a pénzre. Ennek nem lehet az az ára, hogy veszélybe sodrod a csapatodat” – mondta már a futam után.

Ralf Schumacher szerint Hamilton idén sokszor kerül közel a határaihoz. (fotó: Batchelor / XPB Images)

A korábbi F1-es versenyző ezzel arra utalt, hogy Steiner hozzáállását talán befolyásolja a tény, Nyikita Mazepin apja, Dmitrij az Uralkalin keresztül a Haas főszponzora, ezért nem haragíthatja magára. Ugyanez persze akár Mick Schumacherre is igaz lehet, hiszen ő meg a Haas technikai partnerének, a Ferrarinak az utánpótlás-versenyzője.

Steiner ennek kapcsán elmondta: „Mindkettőjüket egyformán kezelem, a csapat érdekében. A csapat a legfőbb értékünk. Lehetnek névadó szponzoraid és technikai partnereid, de ha nincs csapat, akkor nem tehetsz semmit. Szóval a csapatunk még mindig a Haas F1, és amíg fair módon játszol, addig véleményem szerint egyelőre nem tehetünk többet ennél” – utalt arra, hogy próbálják megbeszélni a történteket,és pontos szabályokat lefektetni.

Ralf Schumacher viszont nem biztos abban sem, hogy Steiner a legmegfelelőbb személy egy ilyen helyzet kezelésére. „Őszintének kell lennem: ami a versenyzőkkel való bánásmódot illeti, nem tűnik úgy, hogy nagyon kompetens lenne. Már a Forma–3-ban büntetés járna az ilyesmiért, és most csak azért nem járt, mert csapaton belül történt. Szerintem ez sincs rendjén.”

„És azt sem tudom, Günther Steiner hogy látta ezt ötven-ötven százalékos esetnek. Talán új szemüvegre lenne szüksége. Ez nem ötven-ötven volt”

– állapította meg a Jordan, a Williams és a Toyota korábbi versenyzője.

Abban korábbi csapattársa, Jenson Button is egyetért, hogy Mazepinnek változtatnia kell a stílusán, mert még bajba kerülhet. És nem csak az esetleges büntetésekkel. „Ha hosszú távú F1-es pályafutást akar, muszáj változtatnia a hozzáállásán, mert jelenleg túlságosan agresszív. Nem reagálhatsz így egy helyzetre. Az határozza meg, milyen ember és versenyző vagy, hogy miként reagálsz a hibákra. A problémákat meg kell beszélni, és másnapra tovább kell lépni. Nem hinném, hogy Mazepin erre gondolt. Ő keményen harcolt, hogy maga mögött tartsa a csapattársát” – állapította meg a 2009-es bajnok.

Borítókép: Mick Schumacher, Günther Steiner és Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)

További tartalmak