Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Akkor sem maradtam volna, ha a Mercedes csak egy évet ajánl

Bottas: Akkor sem maradtam volna, ha a Mercedes csak egy évet ajánl

Grandprix.com, MTV
Kikotyogta Valtteri Bottas, hogy hány évre szól a szerződése az Alfa Romeónál, éa örül, hogy megkapta mindazt, amit a Mercedestől sosem.

Sok kérdésre választ hozott a bejelentések hete az F1-ben. A lavinát Valtteri Bottas csapatváltásának híre indította be: az Alfa Romeo hétfőn erősítette meg, hogy a Mercedestől év végén távozó finn velük írt alá új szerződést. Bejelentésükben több évre szóló megállapodást emlegettek, ám Frédéric Vasseur csapatfőnök nem kívánta fölfedni, ez pontosan hány évet takar. Bottas a finn MTV televíziónak viszont a jelek szerint megtette…

Az egyelőre még a Mercedest erősítő 31 éves versenyző arról beszélt, mennyire boldog, hogy a csillagosoktól kapott egy-egy évre szóló kontraktusok után végre hosszú távra tervezhet, amikor kikotyogta, három évre szól az Alfával kötött megállapodásuk.

„Ez felszabadító érzés. Minden tiszta már, és tudom, mi lesz velem a mostantól számított három és fél évben. Nagy kő esett le a szívemről, és most végre arra összpontosíthatok, ami a feladatom”

– fogalmazott.

Hogy ez biztos három évet jelent-e, vagy egy olyan szerződést, ami a következő három évben opciós jogokat biztosít a felek számára a hosszabbításhoz, azt már nem árulta el. „Ez pár dologtól függ, de igen, legalább három évig náluk leszek” – mondta.

Valtteri Bottas (Fotó: Alfa Romeo) Valtteri Bottas (Fotó: Alfa Romeo)

Bottas nemrég arról beszélt, ha távoznia kell a Mercedestől, fontos számára, hogy ne csak egy évig váljon biztossá a jövője. Az Alfa Romeo ezt most megadta neki. Korábban arról is beszélt, a Mercedes módszere erősen közrejátszott abban, hogy nem tudott annyit kihozni magából az elmúlt években, amennyit szeretett volna, mivel nem építkezhetett a biztos folytatásra, mindig bizonytalanság lengte körül a jövőjét.

Ez most változik, és ennek nagyon örül. „Ez igazán fontos volt számomra. Az egész pályafutásom alatt csak évenként haladhattam, ezért jó, hogy végre egy hosszú távú projekt része lehetek. Ez leveszi a vállamról a terhet: pár évig legalább nem kell a munkámért aggódnom.”

A másik szempont, ami vonzotta őt az Alfa-lehetőségben, hogy Frédéric Vasseur csapatfőnök vezért keresett a csapatának. Ez szintén új helyzet lesz Bottas számára. „Végre én jelenthetem a különbséget. A csapat biztosított róla, hogy egyfajta projektvezető leszek. Amikor nagyobb a felelősséget, ha mondasz valamit, az meg is fog történni, és igen, ez nagyon motivál” – utalt arra, hogy Lewis Hamilton mellett nem számított annyit a szava.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

A helyzetek közti különbségről sokat elárul: Bottas állítja, ha a Mercedes a folytatásra is csak egy évet ajánlott volna neki, ő visszautasította volna.

„Igen. Ha a Mercedes több évre szóló szerződést ajánl, akkor biztosan ez lett volna az első számú választás számomra. De egy év esetén távoztam volna.”

Válogatni persze nem tudott a sok lehetőség közül, az Alfa Romeo mellett igazi opciót csak a Williams jelenthetett volna számára. „Erről csak annyit mondhatok, természetesen a legjobb megállapodást kerestem, minden szempontból. A megbeszélések során az Alfa bizonyult a legmeggyőzőbb lehetőségnek. De a Williams is jól dolgozik, fejlődik, és remélem, így folytatják” – mondta a korábbi csapatáról.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak