Musorujsag
Élő Eredmények

Versenyfutás az utolsó ülésért: a Mercedes hoppon marad az Alfával?

Versenyfutás az utolsó ülésért: a Mercedes hoppon marad az Alfával?

Autosport, Racefans
Saját kifogása állhat a Mercedes útjába az általa támogatott Forma–E-bajnokának 2022-es F1-be juttatása kapcsán. Az Alfa Romeo csak később tervez dönteni a fennmaradó üléséről. Új fő ellenfele lehet Antonio Giovinazzinak.

Miután a Haas és az Aston Martin jelenlegi párosának szerződéshosszabbítása a két csapat vezetőinek elmondása szerint puszta formaság, elmondható, hogy a Monzát fölvezető nagy bejelentési hullám után egyetlen üres hely maradt kiadó a 2022-es F1-es szezonra. Az Alfa Romeóhoz szerződött Valtteri Bottas csapattársának kiléte ismeretlen még.

E helyre többen esélyesek. Antonio Giovinazzi talán még reménykedhet a maradásában, ám rajta kívül a Mercedes által támogatott Nyck de Vries, a hírek szerint akár 30 milliós szponzori tőkét kínálni képes kínai Csou Kuan-jü, valamint a Ferrari fiataljai, Callum Ilott és Robert Shwartzmann is eséllyel pályázhatnak a debütálásra.

Nyck de Vries (Fotó: Mercedes) Nyck de Vries (Fotó: XPB)

Pár nappal ezelőtt még úgy tűnt, De Vries lehet a befutó, egyes holland források már arról cikkeztek, hogy a Forma–E bajnoka alá is írta megállapodását Zandvoort után. Az Alfa Romeo csapatfőnökének csütörtöki monzai nyilatkozata alapján kijelenthető, erre még nem került sor, mi több, úgy fest, hogy De Vries esélyei nem is olyan jók, mint amilyennek a korábbi találgatások alapján tűnt.

Frédéric Vasseur egy, a Mercedes számára bizonyára ismerősen hangzó kifogást hozott fel a korábbi Forma–2-es bajnokkal szemben: problémásnak találja a versenyző csillagosokkal való kapcsolatát…

„A helyzet De Vriesszel bonyolultnak tűnik, mivel szorosan kötődik a Mercedeshez. Sokkal könnyebb lenne számunkra olyasvalakivel, aki a Ferrarival áll szerződésben, mint olyasvalakivel, aki a Mercedesszel”

– jelentette ki a francia csapatfőnök.

Csak emlékeztetőül: az Alexander Albon williamses szerződése körül kialakult vitában Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke hasonló kifogást emlegetett, és jelezte, abban az esetben tudnák elfogadni, hogy a versenyző a Mercedes-motoros Williamsnél szerepeljen 2022-ben, ha minden kapcsolatát megszakítaná a Red Bull-lal. A bikások szerint erre végül nem került sor.

Ezen gondolatmenet mentén egyébként akár az Alpine akadémiájába tartozó Csou is problémás lehetne az Alfa számára.A találgatások szerint viszont így is a kínai lépett elő egyik fő esélyessé.

Csou Kuan-jü (Fotó: XPB)

A másik esélyes továbbra is Giovinazzi, akiről Vasseur szerint még nem dőlt el, hogy mennie kell-e az év végén.

„Ő egy múltbeli megállapodásunk része, és a Ferrarival való egyeztetésünkben is szó esik róla. Nagyon erős a kötelék, és nagyon nyílt párbeszédet folytatunk. Nem lenne gond megállapodni Antonióval és a Ferrarival.”

Ugyanakkor elismerte, a fiatalítás is egy lehetőség. Ilyen szempontból akár házon belül is körülnézhetnének, hiszen a 18 éves Théo Pourchaire a Sauber akadémiájának a tagja.

Vasseur egyértelművé tette, az F2-es jelöltek teljesítménye meghatározó lehet a döntésük szempontjából, ezért is várnak még ki a végső szó kimondásával. „Szeptember végén már tiszta képet kapunk az utánpótlás-sorozatokról. Antonio tagja a családunknak, szépen fejlődött. Nem kell sietnünk a döntés meghozatalával, ha a globális helyzetet nézzük. Szeretnék arra összpontosítani, amit éppen csinálunk, időt adni nekik, hogy megmutassák az autóban, mit tudnak. Mindannyiuknak. Aztán talán október elején meghozzuk a döntést” – bocsátotta előre Vasseur.

Borítókép: Az Alfa Romeo különleges festése (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak