Musorujsag
Élő Eredmények

Boxkáosz után büntették az Aston Martint és az Alpine-t

Boxkáosz után büntették az Aston Martint és az Alpine-t

FIA
Három vizsgálat és két büntetés a mérleg az Olasz Nagydíj időmérős forgalmi káosza után.

Három versenyző ellen is vizsgálatot indított az FIA a monzai pénteki időmérő edzés után. Az egyórás esemény bővelkedett a kaotikus jelenetekben, föltartásos esetek, forgalmi dugók, veszélyes tempókülönbségek alakultak ki a szélárnyékvadászat közben. De még a boxutcában is nagy volt a zűrzavar, mivel a csapatok sportot űztek abból, hogy egymás autóira küldték ki a sajátjaikat…

Két vizsgálat utóbbival kapcsolatos. A Q2-ben Sebastian Vettelt Lewis Hamiltonra, Esteban Ocont pedig Sebastian Vettelre „eresztették rá” az utolsó menetek előtt, vagyis volt, hogy egyszerre három autó haladt egymás mellett a boxutcában. Hamilton alig győzte kikerülni a jobbról mellévágó Aston Martint, a boxutca falához is közel került közben.

Az FIA kivizsgálta a történteket, és mind Vettel, mind Ocon csapatát 5000 eurós pénzbírsággal sújtotta veszélyes kiengedés miatt. Az ítélet indoklásában a szövetség kiemelte, a csapatok emberei nem kerültek különösebben veszélyes helyzetbe.

Fotó: Formula1/Twitter

A harmadik vizsgálat Nyikita Mazepin ellen indult, aki a pályán okozott egy kis zűrzavart. Robert Kubicát tartotta fel a Q1-ben, emellett még azon a körén túlságosan lassúnak is minősítette őt az FIA. Az előírt maximumidő 1:43,000 Monzában, ám Mazepinnek a kérdéses körén 2:05,381 másodperc alatt sikerült körbeérnie, vagyis 22 másodperccel volt lassabb, mint szabadott volna.

Az eset kivizsgálása során a bírák ugyanakkor megállapították, akkora volt a forgalom, hogy Mazepin egyszerűen nem tudott volna ennél gyorsabb lenni a feltartás helyét jelentő 6-os kanyarban. Mivel az orosz ezen érvelését a videófelvételek is alátámasztották, a büntetés elmaradt.

Nyikita Mazepin (Fotó: Haas) Nyikita Mazepin (Fotó: Haas)

„Sajnos az első körömet tönkretette Mazepin, aki a pálya közepén haladt. Őszintén szólva amikor közeledtem felé, azt gondoltam, hogy valami problémája van, de nem volt. Utána egyszerűen csak gyorsított” – mondta Kubica, aki csak Mazepint tudta végül megelőzni, s így a 19. helyen zárt.

Az orosznak a Lesmo-kanyaroknál Lance Strollt, Esteban Ocont, Fernando Alonsót és Sebastian Vettelt kellett elengednie, mögöttük érkezett Kubica. Mire odaért, a Haas már szinte álló helyzetben volt, így érte el az első Lesmo csúcspontját, ezért nem tudott időben kitérni.

Borítókép: Fotó: Formula1/Twitter

További tartalmak