Musorujsag
Élő Eredmények

Nem hagyja Hamilton előtt nyerni Bottast a Mercedes szombaton

Nem hagyja Hamilton előtt nyerni Bottast a Mercedes szombaton

Sky Sports
Előbb kirúgták a Mercedestől, aztán kapott egy új motort, ami miatt vasárnap a mezőny végéről kell rajtolnia, majd megnyerte a monzai időmérő edzést. Valtteri Bottas igen érdekes helyzetbe csöppent a remek körével…

Toto Wolff csapatfőnök az első szabadedzés után csak annyit erősített meg, hogy fontolóra veszik a monzai motorcserét, az időmérő edzés alatt viszont kiderült, már végre is hajtották azt Valtteri Bottasnál. A Mercedes finnje egy új erőforrást kapott (csak központi elektronikából és akkumulátorból nem építettek új példányt az autójába), az idei negyediket, ami azt jelenti, hogy vasárnap a mezőny végéről fog rajtolni.

Mindez érdekessé teszi a szombati sprintkvalifikációt, hiszen annak Bottas számára tétje nem lesz, ám a finn ettől még ott fog állni az első rajtkockában, mivel ő nyerte a pénteki időmérő edzést. Bottasnak ez esélyt kínál a szombati pontszerzésre, de ami a bajnokság szempontjából még fontosabb: a pontrablásra a harmadik helyről induló Max Verstappentől.

„Klassz volt ez a kör! Nagyon jó érzés, amikor összejön a jó kör, és főleg, ha a végén. Egy kis szélárnyékom is volt a végén. Jó móka volt, élveztem. Jól érzem magam, laza vagyok, már eldőlt a jövőm. Örülök a csapatnak, az autó nagyon jó volt” – nyilatkozta az idei második időmérős győzelme után a jövőre az Alfa Romeóhoz szerződő Bottas.

Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

Az időmérős sikerével egyelőre azonban adott egy dilemma is: ha szombaton megnyeri a sprintet, a pole akkor sem lehet az övé, ellenben ha maga elé engedi Lewis Hamiltont, nem rabolja el tőle a maximális 3 pontot, pozíciót pedig nem veszít a vasárnapi rajtrácson…

Ennek kapcsán Bottas érdekes megjegyzést tett a leintés utáni interjúja során. „Holnap még ott a sprintverseny. Az élről rajtolok, a maximális pontszámra hajtok, majd szeretnék jó munkát végezni vasárnap.”

Nem sokkal később a brit Sky Sportsnak nyilatkozva már finomított a megfogalmazáson, amikor a szombatról kérdezték. „Csapatként szeretnénk maximális pontot szerezni. Ez fontos” – mondta.

Hozzátette azonban, egyelőre korai csapatmunkát emlegetni, mivel még nem tudni, hogy sikerült a rajtjuk. „Meglátjuk, hogy alakul. Helyzettől függően értékelünk. Az én célom természetesen, hogy jól rajtoljak, majd kiépítsek egy előnyt. Ez az én célom” – bocsátotta előre.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Toto Wolff egyértelművé tette, nem lenne észszerű a részükről, ha az első két helyen állva hagynák az első helyen célba érni Bottast.

„Nehéz helyzet, amikor csapatutasítást kell alkalmaznod, és nem is akarsz ilyesmit látni, mert érdemből kell ott lennie, ahol. Viszont ebben az esetben Valtteri mindenképpen a mezőny végére megy vasárnap”

– tette egyértelművé, hogy 1-2 esetén nincs esély Bottas győzelmére.

Ő is kiemelte azonban: „Várjuk megy, hogy sül el a rajt. Mivel nincs miről beszélni. Csak óvatosnak kell lenni az első kanyarban, aztán meglátjuk, hogy hogy állnak.”

A kérdésre, amennyiben Bottas elöl lesz, Hamilton pedig mögötte, sor kerül-e a helycserére, Wolff egyértelművé tette: „Igen, vélhetően igen.”  

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

További tartalmak