Musorujsag
Élő Eredmények
×

Pérezt föláldozva mentette meg a 3. helyet Verstappennek a Red Bull

Pérezt föláldozva mentette meg a 3. helyet Verstappennek a Red Bull

F1, Sky Spotrs
Sergio Pérez is föláldozta magát Max Verstappenért – így sikerült a Red Bullnak összehoznia egy harmadik helyet. A bajnoki éllovas már ennek is örül, de a büntetés ott lebeg a feje fölött.

Egy pillanatig sem volt semmi esélye Max Verstappennek az Olasz Nagydíj pénteki időmérő edzésének megnyerésére. A Red Bull versenyzője már a délutáni első szabadedzésen panaszkodott az autójára, érezhetően nem kezdtek jó formában az RB16B-vel. A kvalifikáción aztán nem a Mercedesek, hanem sokkal inkább az egyenesekben egész évben pokoli gyors McLarenek okoztak fejtörést számukra, hiszen benne volt, hogy akár Lando Norris és Daniel Ricciardo is legyőzheti őket.

Verstappen végül harmadikként zárta a napot. Valtteri Bottastól 0,4 másodpercet kapott, Norrisékat csak 2-3 századdal előzte meg.

Sokat elárul a Red Bull formájáról, hogy Verstappen örülni tudott ennek az eredménynek. „Természetesen nem volt a legjobb, de előre tudtuk, hogy ez nem a legjobb pályánk a hosszú egyenesei miatt. Persze próbálod ellensúlyozni a leszorítóerővel, de…

Nos, a harmadik hely jó. Eléggé örültem, amikor meghallottam, hogy harmadik lettem, mivel az első szabadedzésen egy kissé küszködtünk az egyensúllyal. Egész jól talpra álltunk. Irreális lett volna ennél jobbat várni. Jó ez a harmadik hely”

– állapította meg a bajnoki éllovas.

Max Verstappen és a Mercedes versenyzői (Fotó: XPB)

Főnöke, Christian Horner rámutatott, a harmadik hely megszerzésében csapattársának, Sergio Péreznek is fontos szerepe volt, hiszen a Q3-ban „nyúlként” vezette fel a hollandot, az utolsó körüknél pedig a pályán első autóként biztosította neki a Monzában több tizedet érő szélárnyékot.

„Checo kulcsszerepet játszott, igazi csapatjátékos volt ma, hogy szélárnyékot adott a csapattársának, és hozzásegítette Maxot ehhez a rajthelyhez. Szerintem a McLarennel szemben nagyon sebezhetőek voltunk, és Max végül harmadik lett. Checo talán fél másodpercet áldozott fel ezért a saját köréből. Előrébb végezhetett volna, de elégedettek vagyunk az eredménnyel”

– mondta a Sky Sportsnak Horner a végül csak 9.-ként záró Pérezről.

Horner megállapította, már azt is pozitívumnak tekinthetik, hogy csak 4 tizedre vannak a Mercedestől. „Tudjuk, mekkora volt a lemaradásunk tavaly, és ezt sikerült a felére csökkentenünk.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Mindez nem ígér biztató folytatást. A McLaren továbbra is nagyon veszélyesnek tűnik a Red Bullra, így van rá esély, hogy a sprintkvalifikáción is inkább hátrafelé kell majd figyelniük, mintsem előre… „Egy kicsit talán közelebb kerülhetünk. De nem hinném, hogy a kihívóik lehetünk” – írta le Verstappen a Mercedesszel szembeni esélyeiket. „Persze sosem tudhatod, hogy mi történik egy versenyen. Próbálunk nyomást gyakorolni rájuk.”

Horner azért még megvárná, mi sül ki az első kanyaros tumultusból.

„Érdekes lesz az első kanyarig vezető út. Max a rajtrács jobbik oldalán van. Talán szélárnyékot foghat az első kanyarig. Ez még hangsúlyosabbá teszi ezt. Biztosra veszem, hogy Lewis inkább szeretne balról indulni, mint jobbról. Ez izgalmassá teheti a sprintet”

– vélekedett.

Látva a Red Bull gyenge formáját, továbbra is reális lehetőségnek tűnik, hogy a csapat Monzában vállalja Verstappen elkerülhetetlen motorcserés büntetését.

Beszédes volt a holland félrenézése, amikor az F1 riportere fölvetette, Valtteri Bottas csak a mezőny végéről rajtolhat vasárnap, ami javíthat a kilátásaikon a valódi versenyen. „Meglátjuk. Az előtt a verseny előtt sok minden történhet. Addig is el kell jutni tisztán” – felelte.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hogy közben a motorcsere lehetőségére gondolt-e, vagy az esetleges szombati problémákra, nem tudjuk. Horner mindenesetre szintén lebegtette a motorcsere lehetőségét. „Úgy vagyunk vele, meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok. Talán a következő három-négy verseny valamelyikén kel vállalnunk a büntetést. Meglátjuk, hogy alakul.”

„Sokféle lehetséges forgatókönyv van. A motorunk készen áll a kamion hátuljában, csak az a kérdés, mikor határozunk. Sokféle forgatókönyv van, ami befolyásolhatja ezt, nincs egyértelmű tervünk, hogy itt vagy ott lépjük meg. Egy olyan pályán akarjuk, ahol lehet előzni, ez biztos” – magyarázta a brit.

Márpedig Monza olyan pályának tűnik…

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak