Musorujsag
Élő Eredmények

Kiszúrta a Mercedes gyenge pontját a Red Bull – kezdenek hinni a sikerben

Kiszúrta a Mercedes gyenge pontját a Red Bull – kezdenek hinni a sikerben

F1, Sky Sports
Már nem rettentik meg a Red Bullt a monzai egyenesek és a Mercedes ottani tempója. Kiszúrták a gyenge pontjukat, és kezdik elhinni, hogy pezsgőt bonthatnak vasárnap.

Monza egyenesei miatt tartott a Mercedestől a Red Bull az Olasz Nagydíjra érkezve. Tudták, ellenfelük továbbra is jobb náluk a végsebesség terén. Max Verstappen ennek ellenére a pole pozícióból rajtolhat vasárnap, miután másodikként intették le a sprintkvalifikáción, és megörökölte az első helyet a motorcsere miatt hátrasorolt Valtteri Bottastól. Ez sokat változtatott a helyzetükön: nemcsak helyzeti előnybe kerültek, de már az egyenesektől és a Mercedes ottani tempójától sem tartanak annyira.

„Egy kicsit jobban alakult a verseny, mint vártuk” – ismerte el Verstappen. „Jól rajtoltunk, másodiknak jöttünk fel, értékes pontocskákat szereztünk, és holnap a pole-ból rajtolhatunk. A Mercedesek még mindig nagyon gyorsak, és mindent beleadtam, próbálkoztam, közel is maradtam, szóval érdekes küzdelem lesz holnap.”

A kérdésre, nem tart-e attól, hogy az élen szélárnyék nélkül kiszolgáltatottá válik a hátulról kapaszkodó Mercedesekkel szemben, a holland magabiztosan kijelentette:

„Úgy hangoltuk az autónkat, hogy erős legyen a végsebességünk, szóval nem aggódom a végsebesség miatt. De természetesen tudjuk, hogy a Mercedes is nagyon gyors a teljes körön. Mindenesetre próbálunk majd erős versenyt futni holnap.”

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Magabiztosságát főnöke, Christian Horner is osztotta. Ennek hátterében az áll, hogy kiszúrták a Mercedes gyenge pontját. Rámutatott, hiába az egykörös gyorsaságuk, ezt a szintet versenytávon nem tudják tartani Monzában. „Amikor folyamatosan mennek, visszatöltik az energiát az akkumulátorukba, és nem használhatják olyan sokat. Ezt hívjuk lecsatolásnak, aminél az egyenes végén látható, hogy villog a hátsó lámpájuk. Ez egyszerűen megöli az egyenesbeli tempójukat. Látható volt Lewisnál, hogy amikor fél másodpercen belülre került Landóhoz – és ez általában már elég az előzéshez –, egyszerűen elfogyott a lendülete az egyenes végére” – magyarázta a brit a Sky Sportsnak.

Szerinte erre alapozva bizakodhatnak a vasárnapi esélyüket illetően.

„Ez jó hír számunkra, ha holnap előttük leszünk. Azt jelenti, hogy nem tudnak majd olyan keményen támadni az egyenesek végén, mert jön az újratöltés.”

Kiemelte: „Ez volt az első itteni pole pozíciónk a hibridérában. És tulajdonképpen ez volt az első alkalom, hogy erőből a legjobb háromba jutottunk. Ez nagyszerű teljesítmény volt, és igazán örülök neki.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Emellett annak kapcsán is optimisták lehetnek, hogy kiderült, a versenytempójuk erősebb, mint az egykörös. „Egy körön egyértelműen gyorsabbak nálunk. Van pár kanyar, amelyben szenvedünk itt, de a kör egészét nézve egészen jó kört sikerül összehoznunk. Max a zavaros levegőben is képes volt ugyanolyan tempóra, mint Valtteri, és együtt elhúztak a többiektől. És természetesen egy ilyen versenyen nem akarsz túl sokat kockáztatni. Örülünk a pontoknak és annak, hogy holnap az első sorból rajtolhatunk” – mondta Horner.

A tanácsadó Helmut Markót ugyancsak optimistává tették a látottak. „A Monza-trauma fokozatosan eltűnik. Láthattuk, hogy előzni gyakorlatilag lehetetlen. Ha jól sikerül a rajtunk, és nem történik semmi rendkívüli, akkor elkezdhetünk álmodozni a dobogóról vagy a győzelemről” – állapította meg.

Borítókép: Max Verstappen és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak