Musorujsag
Élő Eredmények

Nyomot hagyott Sainz önbizalmán az újabb bukás

Nyomot hagyott Sainz önbizalmán az újabb bukás

F1
Négy hétvégén belül már a harmadik autótöréses balesetét szenvedte el Carlos Sainz. Ez a monzai sprintkvalifikációján és az önbizalmán is nyomot hagyott.

Az Olasz Nagydíj előtt Carlos Sainz azt mondta, örökké emlékezni szeretne az első Ferrarival teljesített monzai hétvégéjére. Egyelőre nem egészen úgy emlékezetes, ahogyan elképzelte. A szombati második szabadedzés felénél a spanyol furcsa balesetet szenvedett: az Ascari-sikán első balosában megindult az autója hátulja, és orral a falba csapódott.

Nem esett jól neki az elég nagy erejű ütközés, ám az orvosok versenyzésre alkalmasnak nyilvánították. Az autója eleje jelentősen megsérült, ám a Ferrari-szerelők gyorsan dolgoztak, így a 7. helyről vághatott neki a sprintkvalifikációnak, melyen végül ugyanebben a pozícióban ért célba.

Carlos Sainz balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

„Mindenki nagyszerű munkát végzett, hogy összerakták az autót, és készen lett a sprintkvalifikációra” – mondott köszönetet csapatának Sainz. „Elég kemény ütközés volt, és aggódtam, hogy megsérült a váz.”

Nem először teszi ezt mostanság. Az elmúlt négy versenyhétvégéből háromszor balesetet szenvedett szombaton. Magyarországon az időmérőn ment falnak, egy hete Zandvoortban. Mindhárom esetben közös pont, hogy az autójának hátulja tört ki váratlanul, és mindhárom alkalommal furcsállotta kicsit a történteket.

„Elég furcsa ütközés volt. Nem számítottam rá. És nem is nyomtam igazán. Az efféle baleset eléggé visszaveti az önbizalmadat” – ismerte el. „Nem igazán nyomod, és úgy veszíted el az autót. Ez elég furcsa.”

Elismerte, a történtek óvatossá tették a 18 körös versenyen. „Egy kicsit lazábban vettem a sprintkvalifikációt, bennem volt még. De most, hogy vége, összeszedem magam, és készen állok a holnapra.”

„Nem voltam valami magabiztos az ütközés után, de most időt szakítok rá, újra felépítem az önbizalmam, apránként, olyan szintre, hogy holnap még motiváltabb legyek.”

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

„Nehéz mindent kiszúrni az adatokban, és őszintén elmagyarázni magamnak. Ez egy furcsa eset volt, amire visszatekintve később majd föl fogom tenni a kérdést: mi történt itt? Furcsa volt, nem először esett meg velem ezzel az autóval. Párszor már elvesztettem a hátulját, és talán annak köszönhető ez, hogy nem teljesen érzem magam alatt. De ettől még keményen nyomom, próbálok gyors lenni, és a verseny segített felépíteni az önbizalmam, valamint megérteni, mi történik. De a nyolcas, kilences és tízes kanyarban nagyon gyenge voltam a futamon, és éreztem, hogy nincs teljesen alattam az autó még.”

Sainz kiemelte, a pálya ezen pontján korábban sosem volt még nehézsége.

„Sosem ütköztem ott, semmi hasonló, szóval furcsa volt. Egész hétvégén küzdök ott az autó hátuljával, arra viszont nem számítottam, hogy a kanyar közepén veszítem el az autót, úgy, ahogy.”

Összességében úgy érzi, ennyi baleset után van még mit tanulmányoznia annak kapcsán, mi történik ilyenkor az autója hátuljával. „Úgy érzem, a kanyarok bejáratánál nyomhatom, de a közepén valami váratlanul ér, és meg kell vizsgálnom, hogy mi az.”

Sainz a hetedik helyről várja a vasárnapi folytatást. „Charles és köztem továbbra is csak minimális a különbség, és nem látom, hogy az előttünk lévők elérhetőek lennének. Akik viszont mögöttünk vannak, talán mögöttünk is tarthatók. Remélem, hogy pár helyezést javíthatunk a rajtnál, de a tempó alapján ott tartunk, ahol most állunk.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: Ferrari)

További tartalmak