Musorujsag
Élő Eredmények

„Az én kocsimra fel nem teszik azt a cuccot” – Hamilton a glória első tesztjéről

„Az én kocsimra fel nem teszik azt a cuccot” – Hamilton a glória első tesztjéről

Boxutca, Instagram
Köszönetet mondott Lewis Hamilton az F1 biztonságáért dolgozónak azok után, hogy a glória vasárnap megmentette az életét. Öt évvel ezelőtt még föl nem rakta volna az autójára „azt a cuccot”…

A Mercedes tetején landolt Max Verstappen Red Bullja a Lewis Hamiltonnal történt ütközés után az Olasz Nagydíjon. Noha a hátsó gumi így is érintette a sisakját, a glória ismét jó szolgálatot tett: megtartotta az ellenfél autóját, és meggátolta, hogy az a címvédő fejére essen.

Ahogyan megszoktuk már a látványát, és elfelejtettük, mennyire furcsának hatott a fejvédő keret a 2018-as bevezetésekor, úgy talán már az is csak homályos emlék, mennyi ellenzője volt a kezdetekkor a mezőny tagjai körében.

A mostani a glória kötelezővé tétele óta a sokadik olyan eset volt, melynél ez a megoldás vette elejét egy nagyon súlyos balesetnek. Hamilton pedig a sokadik versenyző (Romain Grosjean vagy éppen Nico Hülkenberg után), akinek korábbi nézőpontját jó cselekedettel cáfolta meg a fejvédő.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA/Matteo Bazzi) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA/Matteo Bazzi)

Kicsit kutakodtunk az archívumban, és egy 2016 márciusában megjelent cikkre bukkantunk. A téli teszteken akkor vitte először pályára a Ferrari a ronda fejvédő csövet, amit akkor még 2017-ben akartak kötelezővé tenni. Lewis Hamilton a gyakorlás után a következőképpen kommentált:

„Nagyon-nagyon remélem, hogy nem vezetik be 2017-től. De ha mégis, akkor remélem, hogy dönthetünk úgy, hogy nem használjuk, mert én ugyan nem fogom használni! Az én kocsimra fel nem teszik azt a cuccot!”

Az akkor még csak háromszoros világbajnok emellett nemcsak minden idők legrondább megoldásának nevezte a fejvédőt, de azt is megállapította: a jelenlegi biztonság úgy jó, ahogy van.

Eltelt bő öt esztendő, Hamilton időköbben már a nyolcadik bajnokságáért küzd. És hogy Monza után is tovább küzdhet érte, azt éppen annak a cuccnak köszönheti, aminek kocsira tételéről szerencsére nem ő döntött.

Köszöni is. „A maihoz hasonló napok emlékeztetnek arra, mennyire szerencsés vagyok. Elég pár ezredmásodperc ahhoz, hogy a versenyzésből egy nagyin ijesztő helyzet kerekedjen.”

„Ma valaki biztosan lenézett rám, és vigyázott rám” – írta közösségi oldalán.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA/Matteo Bazzi)

„A nyakam egy kicsit fáj, ahogy kezd kimenni belőlem az adrenalin. Elég komoly ütést kapott a fejem, és most természetesen nagy fejfájásom is van, de rendben vagyok!”

„A glória megakadályozta, hogy sokkal rosszabb legyen a baleset, és hihetetlenül hálás vagyok mindenkinek, aki azon dolgozik, hogy az autóink és a versenyzés biztonságosabbá váljanak.”

A tanulság? Az egyáltalán nem a glóriáról alkotott véleményét egyébként már 2017 táján megváltoztató Hamiltonnal kapcsolatos. Egyszerűen arról szól, hogy a könnyelmű véleményalkotás helyett néha érdemes egyszerűen csak hinni a szakértőknek, akik nálunk többet tudnak, és nem jogos minősíteni őket annak ismerete nélkül, mit is csinálnak valójában.

Az őrangyalok az FIA biztonsággal foglalkozó részlegén ülnek, és olyasmiken dolgoznak, amikért talán csak évek múlva lesznek nekik hálásak a munkájuknak köszönhetően megmenekülők.

Addig is előlegként megérdemelnek egy kis bizalmat és kíméletességet. Mert ők már most értik, amit mi csak évek múlva fogunk.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA/Matteo Bazzi)

További tartalmak