Musorujsag
Élő Eredmények

Győzelem 9 év után: a McLaren szerint nem a szerencsén múlt!

Győzelem 9 év után: a McLaren szerint nem a szerencsén múlt!

F1, Motorsport Week
Az esélyesek botlása is kellett ahhoz, hogy a McLaren 11 év után újra kettős győzelmet arasson, ám versenyzőik úgy vélik, sikerük nem a szerencse műve volt.

A 2020-as után a 2021-es Olasz Nagydíj sem papírforma eredményt hozott. Míg egy éve egy piros zászlóval tarkított, kaotikus versenyen Pierre Gasly aratta pályafutása első győzelmét, addig most Daniel Ricciardo a 9 évvel ezelőtti Brazil Nagydíj óta először tette győztessé a McLarent. A csapat ráadásul kettős sikert aratott, amire legutóbb 11 éve, a 2010-es Kanadai Nagydíjon volt példa.

Ricciardo elsőségéhez kellett, hogy a hétvégén csúcsformát mutató Valtteri Bottast motorcsere miatt a mezőny végére sorolják; besegített neki Lewis Hamilton elszúrt sprintfutamos rajtja; valamint a brit Max Verstappennel történt vasárnapi balesete is. Olyan szerencséről viszont, mint amilyet Gaslynál láthattunk tavaly, a wokingiak szerint nem lehet beszélni.

Fotó: McLaren

„Sokszor láttuk már, hogy egyesek annak köszönhetően nyertek, hogy szerencsések voltak. De mi egész hétvégén nagyon jó munkát végeztünk” – hívta fel a figyelmet Norris a tényre, hogy már eleve szorongatták a Red Bullt és a Mercedest. „Jókor jó helyen voltunk, jól dolgoztunk a stratégia terén. Jobb helyzetbe hoztuk saját magunkat, és gyors autónk volt, amiből mindent kihoztunk. Nem gondolnám, hogy bármi szerencse lett volna abban, amit ezen a hétvégén tettünk.”

„Biztosra veszem, hogy sok ember gondolja úgy, szerencsések voltunk, mert ketten ütköztek. De Daniel előttünk volt, a verseny elejétől vezetett.”

Így látja ezt csapattársa is, aki rámutatott, miután a rajtnál az élre állt, úgy érezte, mindent az irányítása alatt tart. „Volt pár kör, amikor Max közelebb került, de sosem kellett igazán védekeznem. Ott volt, de tudtam, hogy ha nem hibázok, nehéz dolga lesz az előzéssel, hacsak nem mond el egy Ave Mariát! Egyedül az első etap végén éreztem magam egy kicsit sebezhetőnek, amikor a gumik már elfogytak. De szerintem mások is szenvedtek. Szóval akkor sebezhető voltam, de kiálltam, és utána mindenki más is, vagyis mind egyszerre szenvedtünk.”

Fotó: McLaren

Noha a kiállásoknál úgy tűnt, Lewis Hamilton kezébe kerül az irányítás, a Mercedes elszúrt kerékcseréje miatt Ricciardo meg tudta tartani az első helyet. Ennek kapcsán a csillagosok mérnöke, Andrew Shovlin elismerte: bár láttak esélyt a győzelemre, biztosan nem jelenthetik ki a szombati sprint tapasztalatai alapján, hogy sikerült volna megelőzni az egyenesekben nagyon gyors McLarent.

Ricciardo szerint onnantól a saját kezében volt a sorsa.

„Utána az élre jöttem vissza, és úgy voltam vele: rendben, ez meglesz ma, hacsak nem történik valami balszerencse, akkor megnyerhetjük ezt a versenyt. Ekkor már teljes volt az önbizalmam, és úgy éreztem: rendben, ezt valakinek el kell vennie tőlem, máskülönben én fogom megnyerni!”

Ricciardo egyetértett Norrisszal abban, hogy a McLaren eleget tett a sikerért ahhoz, hogy ne csak szerencsével nyerhessen. „Minden részletében megérdemeltük!” – állapította meg. „Tudom, hogy tavaly Carlos (Sainz) második lett, és a csapatnak hatalmas eredmény volt a második hely, de akkor kicsit frusztráltak is voltak, mert ha lett volna még pár kör, esélyük lett volna a győzelemre. Szóval a csapatot ez egy kicsit hátráltatta. És most egy évvel később kettős győzelmet aratunk – ez szürreális” – emlékeztetett arra, hogy a McLaren már a múlt évben is remek formában volt Monzában, és kavarodás nélkül is dobogóra állhattak volna.

Borítókép: Daniel Ricciardo és Lando Norris (Fotó: McLaren)

További tartalmak