Musorujsag
Élő Eredmények

Újra ütközött Schumacherrel, Mazepin most bocsánatot kért

Újra ütközött Schumacherrel, Mazepin most bocsánatot kért

Motorsport-Total, The Race
Újabb futamon sikerült összeütközniük a Haas versenyzőinek, ám a veszekedés most elmaradt: Nyikita Mazepin kiállt, és bocsánatot kért Mick Schumachertől.

Az élen zajló események miatt talán észrevétlenül, de a mezőny végén is nagy küzdelem folyt a vasárnapi Olasz Nagydíjon. A Haas két újonca között az utóbbi időben már becsületbeli ügynek számít, melyikük előzi meg és győzi le a másikat. A gyorsabbnak csapattársa érezhető javulása ellenére továbbra is Mick Schumacher tűnik, ám a rámenősebb mostanában Nyikita Mazepin, aki az utóbbi versenyeken (Zandvoortban és a monzai sprintkvalifikáción is) sikeresen megelőzte a németet a rajtoknál, újraindításoknál.

Vasárnap az Olasz Nagydíjon a biztonsági autós újraindítást követően, a 32. körben látta elérkezettnek az időt az orosz a helycserére. Schumacher első kanyarban bemutatott elfékezése után a szintén blokkoló Mazepin a Roggia felé tartva indított támadást. Megpróbálta kifékezni a töltő üzemmódba kapcsolás miatt lendületet vesztő másik Haast, ám az autója elejével nekikoccant hátulról és megforgatta Schumachert. Az FIA 5 másodperces időbüntetéssel sújtotta a baleset okozóját.

„Ez az én hibám volt, és szeretnék bocsánatot kérni érte” – tette fel a kezét Mazepin.

„Nagyon egyszerű volt ez: elkövettem egy hibát, és nem szégyellek bocsánatot kérni érte. Biztosra veszem, hogy a jövőben ő is sok hibát fog elkövetni, én is sok hibát fogok még elkövetni, és a legfontosabb, hogy emberségesek maradjunk.”

A múltkori incidensek után szembetűnő a hangnemváltás. Van viszont benne következetesség. Mazepin Zandvoortban a sokak által durvának ítélt védekezése kapcsán arra hivatkozott, hogy miután nem büntették meg, nincs miért bocsánatot kérnie. Most büntetést kapott, és be is ismeri, hogy hibázott.

Mick Schumacher és Nyikita Mazepin (Fotó: Haas)

„Én szúrtam el, ezen nincs mit vitázni. Megérdemeltem a büntetést, még ha nem is szándékosan tettem. Szerencsém volt, hogy nem veszített túl sok időt miatta, és hogy egyből irányba tudta forgatni az autóját utána. Az én hibám volt, egyszerűen bocsánatot kérek érte.”

A történteket ezúttal Schumacher is teljesen higgadtan kezelte a futam után.

Nem néztem vissza, szóval nehéz lenne ítéletet mondani. Az ilyesmi megesik. Szoros csatát vívunk. Elég sok minden történt ezen a versenyen”

– kommentált. „Végső soron nem került pozíciómba” – tette hozzá, megjegyezve, házon belül rendezik a dolgokat, de minden rendben van a részéről.

Az összecsúszás körülményeiről Mazepin elmondta, miért akart gyors támadást indítani. „Amikor olyan autód van, aminek nincs sok leszorítóereje, nehéz közel maradni a másikhoz. Gyakorlatilag egyetlen esélyed van megpróbálni. Én úgy éreztem, Mick korán fékezett, bedugtam az orromat, de amikor ezt tettem, kiderült, hogy még sincs elég hely ahhoz, hogy elmondhassam, enyém a kanyar. A versenyzésben sokszor megesik az ilyesmi, sok versenyzőtől láttam már hasonlót. Teljességgel megérdemeltem a büntetést, de amikor már ott voltam, nem tehettem semmit.”

Schumacher jó jelnek veszi, hogy kollégája ezúttal így állt hozzá a történtekhez. „Igen. Nem akarunk bajt, mert csapatként kell együtt dolgoznunk, és a csapatot szeretnénk előrébb vinni. Ez a fontos pillanatnyilag.”

Mick Schumacher és Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)

Hogy ebben mennyi szerepe volt a főnöktől kapott fejmosásnak, azt nem tudjuk. Günther Steiner csapatfőnök mindenesetre elégedett.

„A két fiú tanult az utóbbi versenyekből, és most próbál továbblépni, megfogatni az észrevételeket, amiket a csapat tett, és remélhetőleg a jövőben kevesebb ilyen történik majd. Még úgy is, hogy ma újra megtörtént. Ha tisztázzuk, rendben van. Ez része a tanulási folyamatnak. Az autó szerencsére nem sérült meg komolyan”

– összegzett az olasz.

Mazepin nem sokkal később motorhiba miatt föladta a versenyt, míg csapattársa az utolsó, 15. helyen ért célba, Robert Kubicától is 22 másodperccel elmaradva. „Összességében helyes döntéseket hoztunk a csapattal, és mindent elértünk, amit el akartunk érni, jó volt a kommunikáció, a stratégia. Egy pozitív napnak mondanám ezt” – összegzett a német.

Erős hétvégének azért nem nevezhette a mostanit. A sprinten a gumikkal bajlódott, és vereséget szenvedett Mazepintől, és a vasárnapja sem volt zökkenőmentes. A jóbarátjával, Vettellel történt incidens miatt sem, ami nem sokkal a Mazepin-eset előtt történt az első sikánnál. „Amikor harmadikként mész bele az első kanyarba, ez megesik. Megértjük egymást. Ott voltam, nem látott, de rendben van.  Sajnos most közel voltunk egymáshoz. Megesik. De mint mondtam: nem hinném, hogy bármelyikünk felelős lett volna” – kommentált Schumacher.

További tartalmak