Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Hamilton és Verstappen tette, amit kellett

Alonso: Hamilton és Verstappen tette, amit kellett

Racefans, Sky Sports
Két versenyzőtársuk is egyszerű versenybalesetnek látta Max Verstappen és Lewis Hamilton incidensét. Fernando Alonso szerint az eset súlyosabbnak tűnt, mint amilyen valójában volt.

Silverstone után újra egy baleset a fő beszédtéma Max Verstappen és Lewis Hamilton bajnoki rivalizálásában. Miközben az FIA versenybírái a Red Bull-ost tették felelőssé a történtekért, és egy 3 rajthelyes büntetést szabtak ki rá a következő Orosz Nagydíjra, a paddock véleménye (ezúttal is) megoszlik arról, valóban Verstappen volt-e a hibás.

Fernando Alonso szerint az incidens nagyobbnak tűnt, mint amilyen valójában volt. Elsősorban mert összeért a két forgó kerék. „Megnéztem a balesetet, és balszerencsés helyzet volt a kanyar és a kerékvető miatt. Az autó kicsit megugrott, és összeértek a kerekek, ez emelte föl az egyik autót. De alacsony tempónál történt, ott harminccal, negyvennel megyünk, nincs veszély, semmi sincs. Szóval nem hinném, hogy ez olyan nagy dolog volt. Silverstone talán igen, de a mostani csak egy versenybaleset volt” – vélekedett a kétszeres világbajnok.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A spanyol arra is rámutatott, hogy az efféle incidensek nem ritkák a monzai első sikánban, csak a kerekek általában nem érnek így össze, és nem dobják meg az egyik autót. „Lewis próbált úgy fordulni az első kanyarban, hogy kiterelje Maxot, és a kanyar levágására kényszerítse őt. Max nem vágta le a kanyart, belül maradt. De nem volt esély bevenni a második kanyart. Mindketten azt tették, amit tenniük kellett, és sajnos összeértek.”

„Láttam a rajt visszajátszását is. Giovinazzi és Leclerc hasonlóan értek össze. Stroll és Pérez is. Az első és második kanyarban történtek ezek, de mivel nem ért össze a két kerék, nem ugyanez lett a vége.”

„Mindenesetre nagyon nehéz az első és második kanyarban manőverezni, és nekik most az volt a balszerencséjük, hogy összeértek a kerekeik” – összegzett Alonso.

Max Verstappen és Lewis Hamilton balesete (Fotó: XPB)

A futamot megnyerő Daniel Ricciardo az esetet visszanézve szintén versenybalesetnek ítélte a történteket. „Nem azért, mert diplomatikus akarok lenni, de szerintem ez versenybaleset volt. Éppen csak volt elég hely, viszont a probléma ezekkel a kerékvetőkkel, hogy megugrik rajtuk az autó” – mondta a Sky Sportsnak a McLaren versenyzője.

Az FIA azzal indokolta Verstappen büntetését, hogy elkésett az 1-es kanyarban indított manőverével. A Mercedes és Hamilton szerint a hollandnak egyszerűen föl kellett volna adnia a 2-es kanyart, és kanyarlevágással kellett volna menekülnie a helyzetből. Ricciardót megkérdezték, ő kihátrált volna-e korábbi csapattársa helyzetében. „Ezt szinte csak akkor tudod már, amikor túl késő. Én kihátráltam belőle szombaton a rajtnál Max ellen, de  ő akkor jobban előttem volt. Én emiatt akkor az első szárnyamat kockáztattam volna. Itt most ő jobban mellé ért már” – hasonlította össze az esetet saját Verstappennel vívott sprintfutamos csatájával.

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton balesete (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak