Musorujsag
Élő Eredmények
×

Stewart szerint enyhe volt Verstappen büntetése

Stewart szerint enyhe volt Verstappen büntetése

GPFans
A korábbi háromszoros világbajnok, Jackie Stewart úgy érzi, Max Verstappen túl enyhe büntetést kapott a monzai incidensért. A skót szerint, a bajnokesélyesek silverstone-i ütközéséhez hasonlóan a múlt vasárnapi baleset is elkerülhető lett volna.

A Red Bull versenyzője három rajthelyes büntetést kapott a soron következő Orosz Nagydíjra, miután az FIA bírái „túlnyomórészt hibásnak” találták és inkább őt okolták, őt vonták felelősségre a Lewis Hamiltonnal történt ütközésben. A korábbi világbajnok, Jackie Stewart az eset kapcsán nemrég kijelentette, érzése szerint ez a büntetés túlságosan enyhe.

Főleg annak fényében, hogy maga az incidens veszélyes volt; a csapatvezető, Hamilton és az FIA elmondása szerint is a glória fejvédő mentette meg a brit bajnok életét, miután Verstappen autója az elhibázott előzési manőver után felpattant a kerékvetőkön és a Mercedesre „esett”.

Stewart kiemelte, a két bajnokesélyes silverstone-i ütközéséhez hasonlóan a mostanit is el lehetett volna kerülni, de egyik fél sem akar engedni a másiknak. „Ez megint azt mutatja, hogy a két versenyző kissé túlságosan izgatott volt” – nyilatkozta. „A futam korai szakaszában voltak, nem akkor, amikor az ember bármit is erőltetni akar.”

„Ezen a pályán van még néhány előzési pont. Akárcsak Silverstone esetében, amikor legutóbb ütköztek, most is úgy gondolom, el lehetett volna kerülni a balesetet. Mindkettejük számára nagyon korai volt még ez, hogy így hajtsanak, és egy olyan helyzet, melyben bárki a levegőbe repülhet, vagy fejjel lefelé ér földet, nagyon kemény lett volna. Nehéz lett volna megmondani, ki volt a hibás. A testület döntött, de ez enyhe büntetés. Eléggé aprócska büntetés” – magyarázta.

Elmondta, érzése szerint mindkét versenyzőnek vállalnia kell a felelősséget a történtekért, annak ellenére, hogy inkább Verstappent hozták ki hibásnak. Megjegyezte, a balesethez a pálya vonalvezetése is „hozzájárult”. „A kanyart jól ismerik. Az én időmben az még nem volt ott. Azért került be, mert a pálya gyors és veszélyes volt. Valahogyan lassítaniuk kellett. Ezt tette az a kanyar” – fogalmazott.

Ami a bajnoki csatát illeti, bár a Mercedesét tartja jobb csomagnak, Stewart egyáltalán nem biztos abban, hogy Hamilton megszerzi a rekordot jelentő nyolcadik címet. „Most az ő autójuk a legjobb, a Mercedesé, de a Red Bull formában van. Verstappen szerintem most a leggyorsabb a mezőnyben, de még kölyök. Lewis a pályafutása végéhez közeledik, szóval a jövő szerintem Verstappené. De a Mercedest nem szabad leírni, Lewis pedig még mindig egy nagyon jó versenyző” – zárta gondolatát az 1960-as, 1970-es évek egyik legeredményesebb versenyzője.

További tartalmak