Musorujsag
Élő Eredmények

Todt: A sprinthétvégén semmi értelme a második edzésnek

Todt: A sprinthétvégén semmi értelme a második edzésnek

Autosport
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt továbbra sem tartja meggyőzőnek a sprintformátumot. A francia szakember – aki korábban elismerte, nem rajong ezért a megoldásért – teljesen feleslegesnek érzi a szombat délelőtti edzést.

Monzában rendezték az F1 történetének második sprinthétvégéjét, a meglehetősen eseménytelenül telő szombati időmérőfutam után pedig számos negatív kritikát kapott a formátum, ami Silverstone után (ahol először tesztelték) talán az újdonság varázsának is köszönhetően még nagyobb népszerűségnek örvendett.

Az FIA elnöke, Jean Todt már korábban is jelezte, nem igazán rajong a formátumért, most pedig arról beszélt, a szombati edzés (ami az időmérő és a sprint között van) teljesen értelmetlen, sőt még árt is a show-nak, hiszen a csapatok túl sok információt szereznek rajta.

„Ez a formátum engem egyelőre egy kicsit tanácstalanná tesz azzal kapcsolatban, hogy mi történik szombat délután 12 és 13 óra között” – kezdte a francia szakember. „Ez az egyórás edzés a közönség és a média számára is érthetetlen. Csak a csapatok számára lehet érdekes, hogy adatokat gyűjtsenek például a gumikopásról. A show szempontjából semmi értelme.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ezt a kérdést egyébként a futamgyőztes, Daniel Ricciardo is előhozta Monzában. „Nem vagyok biztos benne, hogy a második edzés olyan sokat számít. Szerintem igazából egy kicsit túl sokat tanulunk, és így a versenyek kicsit kiszámíthatók lesznek.”

„Tudom, hogy fontos a televíziós idő szempontjából, de a verseny egészét tekintve a második edzés szerintem egy kicsit árt ennek, mert bizonyos értelemben túl sok információt szerzünk, szóval ez talán változni fog” – magyarázta az ausztrál.

Másik központi kérdés, és sokat hangoztatott kritika, hogy hivatalosan a sprint győztese kapja a rajtelsőséget (a statisztikákban is), nem az időmérő legjobbja. Todt szerint az illetékesek vetnek majd egy pillantást erre, végső soron azonban a legfontosabb az, hogy a vasárnapi verseny a szurkolók számára a lehető legélvezetesebb legyen.

„Ez a versengés evolúciója. A rajtrács a sprint eredményéből alakul ki. Szombatra behoztak még egy futamot, ami több értelmet ad a pénteki időmérőnek. A fontos az, hogy a fő esemény továbbra is a vasárnapi futam. Ezzel kapcsolatban nem lehet semmilyen félreértés. Ami a folytatást illeti, még semmi sem dőlt el, meglátjuk, hogy milyen visszajelzéseket kapunk most a monzai és majd az interlagosi események után” – zárta gondolatát az elnök.

Fotó: XPB
Borítókép: Jean Todt (Fotó: XPB)

További tartalmak