Musorujsag
Élő Eredmények

Wolff: Lépni kell a Verstappen-féle taktikai szabálytalanságok ellen

Wolff: Lépni kell a Verstappen-féle taktikai szabálytalanságok ellen

Sky Sports, The Race, GP Fans
Kezd egymásra veszélyessé válni Max Verstappen és Lewis Hamilton a Mercedes csapatfőnöke szerint. Toto Wolff változást sürget – nem kérdés, hogy melyik oldalon…

Taktikai szabálytalanságnak nevezte a Mercedes csapatfőnöke Max Verstappen múlt vasárnapi monzai próbálkozását, amely balesetet eredményezett Lewis Hamiltonnal az első sikánban. Toto Wolff úgy vélte, a Red Bull versenyzője tisztában volt azzal, hogy az elszúrt kerékcseréje után vert helyzetbe került bajnoki riválisával szemben, és ezért ment bele túl nagy kockázatba az első kanyarnál, amikor a Mercedes mellé ért.

Az osztrák rámutatott, csak Hamiltonon múlt, hogy nem került sor már az első körben egy hasonló ütközésre a két bajnokesélyes között a második sikánnál. „Lewis szerintem nagyon sok helyet adott a négyes kanyarban az első körben, hogy elkerülje a balesetet. Talán én nem vagyok olyan sportszerű, mint Lewis, mert én már ott kijelentkeztem volna a versenyből. Legalább kevesebb kilométert futott volna a motorunk, és elkerültünk volna, ami utána történt” – jegyezte meg Wolff.

Hozzátette, a probléma viszont éppen ez: hogy újra ütközött a két versenyző Silverstone után.

„Ez az szerintem, amit a jövőben kerülnünk kell: kivenni a másikat taktikai okokból, amikor tudod, hogy oda a pozíció. Az egyetlen kérdés, hogy hány balesetet akartunk még látni a jövőben amiatt, hogy megállítsuk az egyik fickót a győzelemben.”

Wolff már az FIA ítélethirdetése előtt azt mondta, a szabályozó testületnek kell beavatkoznia, ha nem akarják, hogy elfajuljon a helyzet. „Láthattuk a múltbeli párharcokat a bajnoki címért. Úgy vélem, a jövőben a taktikai szabálytalanságokat, melyeknél elérik, hogy a másik ne nyerjen, kézbe kellene venni. Hogy hogyan? Azt nem tudom.”

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: Mercedes)

Az FIA végül 3 rajthelyes büntetéssel sújtotta Verstappent, amire reagálva Hamilton úgy fogalmazott, ezzel precedenst teremtettek, mely remélhetőleg belátásra bírja majd ellenfelét, és ráébreszti, hogy vissza kell vennie egy kicsit az agresszivitásából.

Wolff szerint a nagyobb bajt csak úgy lehet elkerülni, ha a két versenyző változtat.

„Mindkettejüknek kell hagyni helyet a másik számára, keményen kell versenyezniük, de kerülniük kell a baleseteket. Jó móka volt mostanáig, de láthattuk, a glória most megmentette Lewis életét, és Maxnak meg Silverstone-ban volt egy erős becsapódása. Nem akarunk eljutni odáig, hogy valaki megsérül”

– mondta Wolff.

„Meg kell találniuk a módját az egymás elleni versenyzésnek. Vagy minden irányban helyet kell hagyniuk, vagy jönnek az újabb balesetek. Az ilyesmi sosem egyértelmű. Silverstone-ban az ítéletben az állt, ’döntő mértékben felelős’. De ők az autóban pontosan tudják, hogy mit csinálnak, hogyan versenyeznek egymás ellen. Reméljük, hogy nem jön nyolc baleset a következő nyolc versenyen.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA/Matteo Bazzi)

További tartalmak