Musorujsag
Élő Eredmények

A halál gondolata és álmatlanság gyötörte Schumachert Senna tragédiája után

A halál gondolata és álmatlanság gyötörte Schumachert Senna tragédiája után

Netflix, Schumacher
A róla készült filmbe kerülő korábbi interjúban őszintén vallott Michael Schumacher arról, milyen lelki válságot élt át 1994-ben Ayrton Senna halála után.

Amikor az 1990-es évek elején ifjú titánként feltűnt a Forma–1-ben, a régi öreg rókák még próbálták féken tartani Michael Schumachert. Gerhard Berger és Nigel Mansell is beszélt arról, hogy az általa rájuk jelentett veszélyt érzékelve keményebbek voltak némettel – de ugyanígy tett Ayrton Senna is, aki már Schumacher első szezonjaiban többször összetűzésbe került a Benetton versenyzőjével.

A róla készült Schunacher című dokumentumfilm ezt a helyzetet is bemutatja, ám kiemelt figyelmet szentel az F1 egyik nagy elmaradt párharcának, Michael Schumacher és Ayrton Senna mindössze három versenyig tartó 1994-es bajnoki küzdelmének is. A visszaemlékezések mellett egy korábbi interjú is előkerült Schumachertől, melyben őszintén, helyenként már-már elérzékenyülve beszél Senna haláláról és annak rá gyakorolt lélektani hatásáról.

Ross Brawn és Flavio Briatore, a Benetton akkori vezetői elmondták, csapatuk és Schumacher számára is új helyzet volt, hogy a bajnoki címért küzdhetnek a „megszokott” nagyok ellen, versenyzőjük számára pedig különös jelentősége lett volna Senna legyőzésének, mivel felnézett a brazilra. A háromszoros bajnok imolai tragédiája viszont túlságosan korán lezárta a rivalizálást.

Ayrton Senna balesete 1994-ben iIolában (Fotó: XPB)

Schumacher az imolai fekete hétvégét felidézve elmondta, a baleset még akkor sem tudta elképzelni, hogy Senna meghalhat, amikor közölték vele, hogy a brazil kómában van. „Fölmentünk a dobogóra. Flavio azt mondta, kómában van. De a kóma sok mindent jelenthet. Lehet valami, ami után másnapra újra rendben lesz, de lehet valami nagyon rossz is, nem tudod megítélni” – mondta Schumacher.

„Egyszerűen nem hiszed el, hogy valami kimondottan veszélyes vagy súlyos lehet. Két órával a verseny után Mr. Walkinshaw (a Benetton egyik főnöke) odajött hozzám, és azt mondta: »Kritikus az állapota.« Azt gondoltam: »Nem! Kómában van, de a kóma nem jelent semmi rosszat.« Azt felelte: »Nem, súlyos az állapota.« Aztán később valaki mondta, hogy meghalt, majd egy perccel később valaki más meg azt mondta, hogy kómában van. Annyira kevés információnk volt akkor, hogy nem tudtuk, mit gondoljunk. És én még mindig nem hittem el, hogy meghallhat. Nem tudtam elhinni, azt gondoltam, ő lesz a világbajnok, talán ki kell hagynia egy-két versenyt, de aztán visszatér.”

Schumacher elismerte, a vetélytárs halála őt is elbizonytalanította, és a halál, a veszély gondolata gyötörte. „A legrosszabb az eset utáni két hét volt. Valamikor muszáj volt elfogadnom, hogy Senna meghalt. Ez az egész… döbbenetes volt” – gondolkodott el.

 „Amikor Silverstone-ba mentünk, hirtelen mindent más szemmel kezdtem látni. Körbementem a pályán egy utcai autóval, és eszembe jutott: ezen a ponton meg is halhatsz, azon a ponton is meghalhatsz. Aztán arra gondoltam: ez őrület, hiszen mindig itt teszteltél, itt versenyeztél, annyi hely van, ahol meg is halhatná! És én csak erre tudtam gondolni.”

A folytatás kapcsán is voltak kétségei. Mint mondta, egy ideig álmatlanság gyötörte. „Éjszaka felébredek, és csak vagy három órákat alszom éjszakánként.”

Fotó: XPB

„Nem tudtam, milyen lesz, ha majd a versenyautómban ülök. Nem tudtam, vezethetek-e úgy, hogy nem gondolok a történtekre, vagy ezentúl mindig az jár majd a fejemben, hogy itt meghalhatsz, ha ott kicsúszol, annak rossz vége lehet. Nagyon furcsa volt.”

Felesége szerint Schumacher nehezen dolgozta fel a történteket, de végül egy pozitív tulajdonsága lendítette tovább. „Michael nagyon vívódott, ugyanakkor a dolgok kizárásának mestere volt. Képes volt csak arra fókuszálni, amit csinál, minden mást kizárt. Egyszerűen megvolt a mentális ereje. A mai napig bizonyítja, mennyire erős” – mondta Corinna Schumacher.

Borítókép: Ayrton Senna és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak