Musorujsag
Élő Eredmények

Häkkinen: Elkerülhető lett volna Hamilton és Verstappen balesete

Häkkinen: Elkerülhető lett volna Hamilton és Verstappen balesete

RacingNews365
A korábbi kétszeres világbajnok, Mika Häkkinen úgy érzi, elkerülhető lett volna Lewis Hamilton és Max Verstappen olaszországi ütközése. A finn legutóbbi írásában még tanácsot is adott a két bajnokesélyesnek a hasonló helyzetek megelőzéséhez.

A 2021-es bajnoki küzdelem ismét egyik meghatározó pontjához érkezett: Monzában összecsapott a két esélyes, Lewis Hamilton és Max Verstappen, küzdelmük pedig a kavicságyban ért véget, miután ütköztek az első kanyarban. A versenybíróság „inkább Verstappent” okolta az esetért, amit több szakértő és rivális is versenybalesetként írt le.

Néhány korábbi pilóta szerint az üközés elkerülhető lett volna, de Verstappen és Hamilton sem engedett; mindketten elmentek a végsőkig a monzai első kanyarban. Az esetet 1998 és 1999 bajnoka szerint is el lehetett volna kerülni.

Az aktív versenyzőként több bajnoki csatában is résztvevő Häkkinen blogján még tanácsot is adott Hamiltonnak és Verstappennek arra vonatkozóan, hogyan előzzék meg legközelebb az ütközést. „A baleset elkerülhető lett volna” – kezdte. „Amikor két versenyző a trófeáért küzd, gyakran előfordul, hogy összetalálkoznak az aszfaltcsíkon.”

Mika Häkkinen (Fotó: XPB)

„A bírák úgy döntöttek, elsősorban Max volt a hibás, ezért büntetést kapott a következő futamra. Sokkal nagyobb büntetés azonban számára, hogy nem nyerhette meg ezt a versenyt, ahhoz ugyanis, hogy legyőzze Lewist, túl kell szárnyalnia őt” – folytatta.

„A régi riválisaim, Ayrton (Senna) és Michael (Schumacher) sok balesetben voltak érintettek, de szerintem mindig az a legjobb, ha elkerüljük a másikat, és a győzelemre koncentrálunk. Amikor koccansz valakivel, sosem tudhatod, mi történik. Lehet, hogy a riválisod autója sérül meg, de könnyen lehet, hogy rajtad lesz a sor. Ilyenkor semmi sem biztos. Sokkal jobb, ha arra koncentrálsz, hogy a pályán maradsz és keményen nyomod a gázt” – magyarázta.

„Arra, hogy a legjobb stratégiát teljesíted, és elfogadod azt, hogy nem nyerhetsz meg minden versenyt. Néha a második és a harmadik helyezés fontos eredmény, főleg akkor, ha az ember a világbajnoki címért küzd” – emelte ki.

Végül elismerte, aggasztja a lehetőség, hogy valamelyik versenyző megsérülhet egy ütközés következtében. „Max szerencsés volt, hogy Silverstone-ban nem sérült meg a nagysebességű ütközés során. Vasárnap láttuk, hogy Lewist a glória mentette meg. Nagyon szoros az idei bajnokság, nagyon jó nézni a csatát. Szeretném látni, hogy minden körben száz százalékot nyújtanak, de azt is, hogy befejezik a futamot és dobogóra állnak. Az eredmények döntsenek a bajnoki címről, ne a balesetek” – fogalmazott a finn.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak