Musorujsag
Élő Eredmények

Hatása van, de beleszólása nincs a Ferrarinak az Alfa-ülés sorsába

Hatása van, de beleszólása nincs a Ferrarinak az Alfa-ülés sorsába

The Race
Nem jók a Mercedes által támogatott Nyck de Vries esélyei az F1-es debütálásra. A Ferrari közvetett módon gyakorolna nyomást az Alfa Romeóra Antonio Giovinazzi megtartásáért, ám egyre kevésbé tűnik esélyesnek.

A Haas és az Aston Martin bejelentését ugyan még várjuk a 2022-es versenyzőfelállás megerősítéséről, elmondható, üres ülés már csak egy van a következő szezonra, az Alfa Romeóé. Valtteri Bottas érkezése már fix, ám hogy ki lesz a finn csapattársa, az egyelőre még kérdéses. Többeket is összefüggésbe hoztak a hinwiliekkel, szóba jött náluk a végül a Williamst választó Alexander Albon, de a Mercedes Forma–E-bajnoka, Nyck de Vries is. Utóbbi versenyzőnek viszont a jelek szerint egyre kisebb az esélye a királykategóriába jutásra.

Frédéric Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke megerősítette Monzában, De Vries Mercedes-köteléke probléma számukra. „Nyck jó munkát végzett az alsóbb kategóriákban, megnyerte az F2-t az ART-vel, nyert a Forma–E-ben idén, jó munkát végzett, amikor F1-es autót vezetett Abu-Dzabiban tavaly. Jól ismerem őt, mert az ART-csapatnál versenyzett pár éve. Viszont a Mercedesszel való helyzete nem egyszerű…” – utalt arra, hogy a Ferrari valószínűleg nem nézné jó szemmel, ha a nagy rivális versenyzője vezetné a motorjukkal fölszerelt autót.

De Vries a The Race-nek egyébként megerősítette, maga sem lát nagy esélyt az F1-es bemutatkozására. „Csökkent az esélye ennek. De megtisztelő, hogy összefüggésbe hoztak F1-es csapatokkal. Tudom, hogy a helyzet nagyon gyorsan változhat. Realista ember vagyok, mindig a mai kötelezettségeimmel foglalkozom. Hogy mit hoz a jövő, még nem tudom” – fogalmazott a holland.

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto eközben állítja, csapatuknak már nincs beleszólása abba, kit választ az Alfa Romeo, így ők csak reménykedni tudnak, hogy Antonio Giovinazzi mégis megtarthatja a helyét. „Nem sok beleszólásunk van. Ez a csapat döntése, a csapat a versenyzőválasztás szempontjából független. Világos, hogy Antonio a tartalékversenyzőnk, olasz, tagja a Ferrari-családnak, egy Ferrari-versenyző. Emiatt számunkra nagyszerű lenne, ha maradhatna. Jó versenyző, megérdemel egy ülést a következő évre. De mint mondtam, nincs ráhatásunk a csapat döntésére.”

Egy kis nyomást azért talán így is tudnak gyakorolni az Alfára – mint azt az utolsó megjegyzésével sugallta. „Motorbeszállítóként mindig megvizsgáljuk a csapattal való együttműködésünket, és a versenyzőválasztás is részét képezi a mérlegelésnek” – tette hozzá, hogy Giovinazzi helyzete azért a jövőbeli motorokról szóló egyezségükre még lehet hatással.

Binottóék egyébként még nem gondolkodtak B-terven Giovinazzi számára. „Még nem kezdtünk tárgyalni vele erről. Függ attól, mit szeretne, mi érdekli őt a jövőben. Mindenekelőtt szeretnénk ülést találni számára az F1-ben, és pillanatnyilag csak erre összpontosítunk.”

Az Alfa ülésére a hírek szerint az olasz mellett a kínai Csou Kuan-jü a legesélyesebb, aki komoly szponzori támogatást is hozna magával, és aki emellett az F1 számára is felpezsdíthetné a meghódítani vágyott piacot Kínában.

Vasseur nem kívánta elárulni, kik esélyesek még arra, hogy Valtteri Bottas mellett versenyezzenek. „Nem fogom elkészíteni ezt a listát” – felelte nevetve, amikor neveket kértek tőle.

Csou Kuan-jü (Fotó: Alpine) Csou Kuan-jü (Fotó: Alpine)

 

Borítókép: Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

További tartalmak