Musorujsag
Élő Eredmények

Titkokat fedett fel, mégis bevállalta a Williams a sisakkamerát

Titkokat fedett fel, mégis bevállalta a Williams a sisakkamerát

Autosport, Racefans
A monzai hétvégén a Williamsszel és George Russell-lel tesztelte tovább sisakon belüli kameráját az F1. A felvételek látványosak voltak – a csapat számára túlságosan is…

Két héttel korábban Spában Fernando Alonsóval debütált a Forma–1 jövő közvetítéseihez fejlesztett új sisakkamerája, mely az eddigiekhez képest teljesen új nézőpontból mutatja meg, milyen belülről az F1-es versenyzés. E megoldás az Olasz Nagydíjon tért vissza George Russellnél, ám némi módosítással: a kamerát egy kicsit lejjebb irányították, így menet közben jól láthatóvá vált a kormány, a versenyző kapcsolgatása, de bizonyos esetekben még az is, hogyan jár Russell lába a pedálokon.

Ez amolyan bepillantás volt a kulisszák mögé – azt pedig a titkolózó F1-es csapatok általában nem szeretik. A Williams elismerte, nem örültek túlzottan, hogy ellenfeleik amúgy nem mutogatott adatokat olvashattak le a kijelzőjükről, illetve tanulmányozhatták, Russell mikor mit állít menet közben. Hogy mégis együttműködtek a közvetítés szervezőivel, az a „nagyobb jó” szem előtt tartásának köszönhető.

„Ez nem ideális, tényleg. A mi szempontunkból” – ismerte el Dave Robson teljesítménymérnök. „De ha az emberek érdekesnek és szórakoztatónak találják, akkor mindent a sportért! Én magam nem itt helyezném el a kamerát, de ha az embereknek tetszik ez a nézőpont, akkor rendben.”

Robson elárulta, pár nappal a verseny előtt beszélgettek arról, hogy két szabadedzésen használják a kamerát, és az volt a terv, hogy utána kiveszik Russell sisakjából. Végül a sprintkvalifikáción is benne maradt. „Az F1 használni akarta a téttel bíró eseményeken is. Az beépítése teljesen rendben van, nem okoz semmilyen problémát, sem hátrányt, egyszerűen csak az alapján dől el, mit beszélünk meg előtte arról, mi látható a kijelzőn. De a jelenlegi helyzetünket tekintve, és ha ez jó a sportnak, akkor örömmel használjuk. Nincs különösebb rejtegetnivalónk a kijelzőn.”

EPA/MATTEO BAZZI
Borítókép: Kép: F1

További tartalmak