Musorujsag
Élő Eredmények

Villeneuve: Sennáék utálták egymást, piszkosan játszottak, Hamiltonék nem

Villeneuve: Sennáék utálták egymást, piszkosan játszottak, Hamiltonék nem

Corriere della Sera
Max Verstappen és Lewis Hamilton bajnoki küzdelme sokak szerint Ayrton Senna és Alain Prost klasszikus összecsapását idézi, az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve azonban nem lát komolyabb hasonlóságot a két párharc között, mondván Hamiltonék sokkal tisztábban játszanak.

Ayrton Senna és Alain Prost csatáját sokan az F1 történetének egyik, ha nem a legkiélezettebb összecsapásaként tartják számon, a két klasszis párharca ugyanis több látványos manővert és ütközést hozott. Lewis Hamilton és Max Verstappen között is láttunk már izgalmas meccseket és ütközéseket is – legutóbb a múlt vasárnapi Olasz Nagydíjon.

Emiatt többen már most az 1980-as évek végének és az 1990-es évek elejének emlékezetes meccséhez hasonlítják a mostanit. Az F1-től 2006-ban búcsúzó, ám annak történéseit azóta is figyelemmel követő és aktívan kommentáló Jacques Villeneuve nem ért egyet ezzel.

A kanadai szerint a mostani csata sokkal tisztább, Sennáék párharca ugyanis sokszor „piszkos játszmákba” torkollott és ők ketten abban a néhány évben valóban utálták egymást. „Az ő rivalizálásuk messze túlment a határon. Hajlandóságot mutattak a gyűlöletre és a piszkos játszmázásra is” – jelentette ki az 1997-es bajnok.

„Lewis és Max küzdelmére ez (az utálkozás és a piszkos játszmák) ez nem jellemző. Remélem, több csatát is látunk majd közöttük, anélkül, hogy a falban kötnének ki” – jegyezte meg a kanadai, akinek természetesen a monzai esetről is kikérték a véleményét.

„Nem értek egyet azzal, hogy Max büntetést kapott, ez az eset kétszereplős volt. Max agresszív volt. Levághatta volna a sikánt, de akkor fel kellett volna adnia a pozícióját. Lewis hagyhatott volna 10 centivel több helyet, de elöl akart maradni. Olyan volt ez, mintha az akarat próbája lett volna. Nem büntethetnek meg valakit szándékosság miatt, miközben a manőver már azelőtt elkezdődött, hogy szándékossá vált volna. Azért büntették, mert az autó Hamilton feje fölött kötött ki. Azt mondták, nem lehet a következményekért büntetni, de megtették” – fogalmazott.

„Verstappen mindig nagyon agresszív, Hamiltonnal szemben pedig még agresszívebb. Ha egy kanyarba kerülnek, akkor mindketten túlzásba fognak esni, de ezek a pillanatok részei az F1 világának. Ha minden egyes alkalommal büntetést kapnának, akkor nem lenne többé verseny, mert senki sem próbálkozna az előzéssel” – magyarázta.

Ami a bajnoki csatát illeti, a kanadai abban továbbra is Verstappent tartja esélyesebbnek, aki érzése szerint idén „felébresztette” Hamiltont, aki Nico Rosberg visszavonulása óta kissé „elkényelmesedett”. „Verstappen előnyben van. Nem követ el igazi hibákat. Mindig támadásba lendül. Hamiltonnak ezzel szemben voltak gyengébb pillanatai. És a Mercedesnek is, inkább mint a Red Bullnak. Rosberg után Hamiltonnak könnyű dolga volt. Talán kicsit elaludt, de idén felriasztották. Persze továbbra is fenomenális versenyző” – zárta gondolatát.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak