Musorujsag
Élő Eredmények

Eldőlt Vettel sorsa, bejelentette 2022-es felállását az Aston Martin

Eldőlt Vettel sorsa, bejelentette 2022-es felállását az Aston Martin

Aston Martin
Véget vetett az elmúlt hetek Sebastian Vettel körüli pletykáinak az Aston Martin: bejelentették a jövő évi versenyzőfelállásukat.

Ahogy halasztódott a közös folytatásról tett bejelentés, úgy váltak egyre intenzívebbé a gyanakvó pletykák Sebastian Vettel és az Aston Martin közös jövőjéről. Főként a német sajtót foglalkoztatta, hogy a négyszeres világbajnok egyértelműnek tűnő hosszabbítását miért nem jelenti még be a csapata. Találgatni kezdtek arról, hogy a német talán elbizonytalanodott, és miután az Aston vezetősége határozottan állította, hogy vele akarják folytatni, fölmerült, valószínűleg tényleg csak Vettel miatt volt a késlekedés, aki már a múlt évben is gondolkodott a visszavonulás lehetőségén.

Ilyesmire viszont nem kerül sor: a csapat csütörtökön hivatalosan is megerősítette, változatlan felállással vág neki a 2022-es szezonnak, vagyis a zöld autókat továbbra is Sebastian Vettel és Lance Stroll fogja vezetni.

A bejelentés egyelőre csak erről az egy szezonról szól, a távolabbi jövőről nem tett említést az istálló. Vettel esetében egyébként egy, a hosszabbításra szóló opciós joggal éltek a felek, hiszen amikor aláírtak, 2021-re biztosították az együttműködést, és úgy egyeztek meg, hogy a továbbiakról külön fognak tárgyalni egy megszabott határidőig.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

„Nagyon várom már, hogy a Forma–1 új generációs autójával versenyezhessek”

– jelentette ki Vettel. „Nagyon másnak tűnnek, mások a technikai szabályok, és ezeknek köszönhetően olyan autónk lehetnek, melyekkel könnyebb lesz követni a másikat, mint a jelenlegiekkel. A még izgalmasabb versenyek a versenyzők és a szurkolók számára is jót jelentenek. A változások olyan nagyok, hogy minden csapatnak a nulláról kell indulnia, ami egy nagy lehetőséget kínál az Aston Martinnak. Hiszek az új, növekvő csapatunk erejében, és már nagyon várom 2022-t.”

Míg Vettel a második, Lance Stroll a negyedik szezonját fogja megkezdeni a silverstone-i csapattal, melynek az édesapja, Lawrence Stroll a tulajdonosa. Az ő maradása körül sosem voltak kérdőjelek.

„A következő szezon lesz a hatodik évem az F1-ben, és Sebastian csapattársaként vágok neki. Együtt kezdtük az Aston Martin-projektet, és már nagyon várom, hogy folytassuk vele ezt a közös utazást a következő évben”

– mondta Stroll.

„Nem értük el, amit célul tűztünk magunk elé idén, de ez csak még éhesebbé tett minket, és még inkább motivál a jövő évi sikerekre. Most, a nagy presztízzsel bíró Aston Martin támogatásával és a remek új szponzorokkal, partnerekkel együtt jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy 2022-ben javuljon a teljesítményünk.”

Sebastian Vettel és Lance Stroll (Fotó: Aston Martin Cognizant)

Az Aston Martin idén a 2020-as sikerek után nagy célokat tűzött maga elé 2021-re. Dobogókról, győzelmekről és a konstruktőri bajnokság harmadik helyéről álmodoztak, ám már az előszezonban világossá vált, hogy ez irreális célkitűzés, mivel a csapatot a többieknél rosszabbul érintették a technikai szabályváltozások. Jelenleg (Vettel bakui dobogós helyezése ellenére) csak a 7. helyen állnak, 25 ponttal lemaradva az Alpha Tauritól. A fókuszpontjukban viszont már a szabályváltozásokat hozó következő év áll.

„Ez az Aston Martin első szezonja a Forma–1-ben, és a kezdés csalódást keltő volt, mivel a téli szabályváltozások két csapat autóira gyakoroltak leginkább rossz hatást, köszönhetően a kis mértékű előredöntöttség filozófiájának. De szép javulást értünk el az utóbbi pár hónapban, és Lance és Sebasttian is előrukkolt pár kiemelkedő teljesítménnyel” – dicsérte meg versenyzőit Lawrence Stroll tulajdonos.

„Jó adag balszerencséjük is volt, de 2022-ben örömmel folytatjuk a fiatal tehetség és a tapasztalt szakértelem kiváló kombinációjával.”

Otmar Szafnauer csapatfőnök hozzátette: „Lance az egyik legjobb képességekkel megáldott versenyző a modern F1-ben, és a nyers tehetsége már kezd komoly versenyérzékkel kiegészülni. Sebastian pedig egy négyszeres világbajnok, aki 271 nagydíjon indult, ötvenháromszor nyert, így komoly értéke a csapatnak. Jövőre arra számítunk, hogy mindketten jól teljesítenek az új, a mostanitól nagyon eltérő formula mellett. Sosem becsüljük le az ellenfeleinket, ezért inkább nem akarunk túlzásokba esni az ígéreteinkkel, de tudjuk, hogy Lance és Sebastian a legjobbat fogja kihozni abból, amit a rendelkezésünkre bocsátunk.”

Az Aston Martin bejelentése után már csak két istálló adós a 2022-es felállásának véglegesítésével. A Haas bejelentést ugyan még nem tett, ám minden valószínűség szerint kitart idei párosa mellett, és Mick Schumacherrel, valamint Nyikita Mazepinnel vág neki a következő idénynek. Az Alfa Romeo eközben Valtteri Bottas csapattársát keresi még. Erről bejelentést főnökük a következő egy-két hétben ígért.

Borítókép: Sebastian Vettel és Lance Stroll (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak