Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton reménye: még megúszhatja a büntetést

Hamilton reménye: még megúszhatja a büntetést

Autosport
Nem elkerülhetetlen a Mercedes főnöke szerint a Lewis Hamiltonra váró motorcserés büntetés. Egyelőre nyitva hagyják a kérdést.

A Red Bullnál már hetek óta kész tényként emlegetik, hogy Max Verstappen a szezon hátralévő részében valamikor a mezőny végéről lesz kénytelen rajtolni, mivel a silverstone-i balesete következtében elveszítette az egyik erőforrását a rendelkezésre álló háromból. Hogy mikor vethetik be a büntetést érő negyedik verziót, arról egyelőre nem határoztak, ez a hétvégéik alakulásától is függ.

Monzában fölmerült, hogy a holland bajnoki riválisára, Lewis Hamiltonra is jó eséllyel várhat még egy hasonló motorcsere. A brit ugyan jobban áll e téren, hiszen bár Zandvoortban pénteken elveszített egy erőforrást, ám az az idei első, vagyis a legtöbb kilométert futott példánya volt, vagyis – Verstappennel ellentétben, aki a második motorjáról volt kénytelen lemondani – az ő rendelkezésre álló két motorja még messze van az életciklusa végétől.

Toto Wolff a monzai pénteken arról beszélt, hogy egy kiesés sokkal többe kerülhet a bajnokság szempontjából, mint egy hátrasorolásos büntetés, ezért fontolgatják a cserét. Csapata másnap Valtteri Bottas autójába aztán be is építette a negyedik motort. Az osztrák ezek után viszont hangsúlyozta, még nem kőbe vésett tény, hogy előbb-utóbb Hamiltonra is büntetés vár.

„Nem, ez nem abszolút szükségszerűség, mivel még mindig nagyon kényelmes helyzetben vagyunk az erőforrásokkal. Ezt a döntést majd a maga idejében meghozzuk, de jelen állás szerint nem érzem szükségszerűnek”

– jelentette ki Wolff.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Garanciát persze semmire sem tud adni. „Hogy ez azt jelenti-e, hogy nem használjuk a negyedik motort? Nem, nem jelenti. Meglátjuk, miként alakul a következő pár verseny” – tette hozzá.

A Mercedes abban az esetben aligha fog habozni az új motor bevetésével, ha Hamiltonnak a közeljövőben valamilyen nehézsége adódik, ami miatt eleve „pozíción kívülre” kerül a rajtrácson. Emellett egy lehetőség lenne számukra, hogy akkor lépjék meg a cserét, amikor Verstappen – ebben az esetben együtt vesztenének, és a tabellán nem alakulna ki akkora különbség, ha hasonlóan sikeres felzárkózást produkálnának.

Verstappen 3 rajthelyes büntetéssel érkezik az Orosz Nagydíjra, ami akár el is gondolkodtathatja a Red Bullt. Függően attól, milyen lesz az autójuk Szocsiban, akár dönthetnek úgy, hogy ott vállalják a büntetést. A visszazárkózásra a pálya vonalvezetése kínálna lehetőséget. Helmut Marko tanácsadó a múlt hétvégén ugyanakkor jelezte, nem sürgős számukra a döntés, akár Mexikóig is kivárhatnak vele.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak