Musorujsag
Élő Eredmények

Edzőtáborba kényszerítették, két napig nem szólt a tréneréhez Räikkönen

Edzőtáborba kényszerítették, két napig nem szólt a tréneréhez Räikkönen

Racefans
Mókás történeteket osztott meg az Alfa Romeo csapatmenedzsere a fiatal Kimi Räikkönenről, aki ugyan 3 kör után kikészült az első F1-es tesztjén, de megsértődött, hogy edzőtáborba kényszerítették…

Igazi közönségkedvencét veszíti el a Forma–1 Kimi Räikkönen év végi visszavonulásával. A finn egyedi és utánozhatatlan stílusával tett szert hatalmas rajongótáborra az F1-ben töltött két évtizede alatt. Őszinteség, egyenesség, kevés szó, nulla manír – ezek jellemezték már a bemutatkozása évében, 2001-ben is. Azt a szezont ugyanannál a csapatnál töltötte, mint az utolsót, az akkor még Sauber néven futó Alfa Romeo gárdájánál pedig már akkor is ott dolgozott Beat Zehnder csapatmenedzser, aki most a Racefansnek vicces sztorikat idézett fel a finnel kapcsolatban.

Räikkönen már az első F1-es tesztjén megmutatta a Saubernek, mekkora tehetség, és ez egyfajta mentséget is jelentett számára a személyisége nehezebb vonásainak elfogadásához. „Pedro Dinizzel tesztelt, és elég korán ugyanolyan köridőket tudott elérni. Viszont komoly fizikális nehézségei voltak” – idézte fel a mugellói gyakorlást Zehdner.

„Mugello nem a legjobb pálya egy újonc számára az első teszthez, mivel fizikálisan nagyon igénybe vesz, és Kiminek súlyos gondjai voltak. A nyakát három kör megtétele után már nem tudta tartani, ezért csak háromkörös etapokat teljesítettünk, köztük tizenöt perces szünetekkel.”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

A gyakorlás alatt Josef Leberer fizikoterapeuta segített Räikkönennek, aki e nehézségekkel együtt is  meggyőzte a Saubert arról, hogy őt válasszák állandó versenyzőjüknek. A fizikai állapota viszont nyilvánvaló problémát jelentett, amit a csapat kézbe is akart venni – a versenyző legnagyobb fölháborodására…

„A teszt után megkértük Kimit, hogy töltsön együtt egy hónapot Joseffel az osztrák Alpokban. Kimi dühös lett emiatt, mert ő vissza akart térni Finnországba. Közöltük vele: »Nem, ha Forma–1-es versenyzővé akarsz válni, akkor dolgoznunk kell rajtad.« Az első két napban aztán egy szót sem szólt Josefhez, annyira mérges volt…”

– mesélte Zehnder.

A korában Ayrton Sennával is dolgozó osztrák végül egészen jó szintre hozta Räikkönent, aki aztán élete első versenyét, az Ausztrál Nagydíjat pontszerzőként zárta. Az azt megelőző alvós történet már jól ismert. De van annyira jó, hogy idézzük Zehnder szavait. „Az első versenyen Ausztráliában tíz perc volt már csak hátra, hogy megnyissák a boxutcát a próbakörökhöz, de senki sem találta Kimit. Néztük a vécéket, mindenhol kerestük, de Kimi sehol sem volt. Volt egy kiszolgáló asztal a versenyzők szobájában, rajta terítővel. Ő az asztal alatt volt, és aludt. Mondtuk neki: »Kimi, gyerünk már, tíz perc múlva ki kell menned az első versenyedre!« Erre ő: »Ó, adj még három percet…«”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Räikkönen végül a sárga zászlónál előző Olivier Panis utólagos 25 másodperces büntetésével lépett előre az egy pontot érő hatodik helyre. Már a pályán sem volt, amikor az FIA döntése megszületett. Zehnder felidézte a finn reakcióját: „Kimi már a hotelben volt. Felhívtam, hogy közöljem vele: »Pajtás, a legelső versenyeden hatodik lettél, megvan a legelső bajnoki pontod.« Erre a válasza az volt: »Á, de még így is vannak előttem öten…« Ilyen volt a hozzáállása. Különleges, nagyon különleges ember.”

Borítókép: Kimi Räikkönen 2001-ben (Fotó: XPB)

További tartalmak