Musorujsag
Élő Eredmények

„Ha elnézem a teljesítményét…” – nem érti Gasly, miért Pérez kell a Red Bullnak

„Ha elnézem a teljesítményét…” – nem érti Gasly, miért Pérez kell a Red Bullnak

Motorsport-Total
Nem csinál titkot Pierre Gasly abból, mennyire bántja, hogy nem őt választotta a Red Bull 2022-re. Miközben kritizál, Helmut Marko elárulta, kapott némi fájdalomdíjat…

Amióta visszatért a Red Bull B-csapatához, Pierre Gasly kivirágzott. 2019-ben Interlagosban dobogós lett, tavaly Monzában futamgyőztessé vált, idén pedig rendszeres tagja a középmezőny elejének, az időmérőkön folyamatosan a legjobb hatban végez, a bajnokságban pedig még a sok balszerencse ellenére is tartja magát az alpine-osok és Aston Martin-osok előtt a 9. helyen.

Teljesítményét látva okkal vetődött fel, hogy a Red Bull talán fontolóra vehetné az újbóli előléptetését, ám a csapat már döntött, 2022-nek is Sergio Pérezzel fog nekivágni. Gasly nem csinál belőle titkot, ez csalódás számára. A Canal Plus-nek egyenesen fogalmazott a téma kapcsán. „A legjobb szezonunkat futjuk, a Toro Rosso és Alpha Tauri tizenöt éves fennállása óta, de ezért nem jutalmaznak meg” – jelentette ki. „Ez egyfelől szomorú, és egy kicsit frusztráló, másfelől viszont ez van. Bizonyos dolgokat nem irányíthatsz.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A Red Bull-ülést megkapó Péreznek kicsit oda is szúrt, csakúgy mint azon kritikusainak, akik 2019-ben rendszeresen a gyengélkedése miatt ostorozták.

„Ők most szívesebben folytatják tovább Sergióval. Amikor látom a teljesítményeit, és különösen a zandvoortit, ahol a Q1-ben kiesett, majd a versenyen nyolcadik lett, egy körrel lemaradva a csapattársától, és ennek ellenére őt választották a verseny emberének… nos, ezt egyáltalán nem értem”

– utalt arra, hogy ő ennél erősebb produkciókra is csak kritikákat kapott, amikor Verstappen csapattársa volt.

Miközben a sérelme érthető, valamilyen szinten a Red Bull döntése is az. Most, hogy Gaslyt sikerült talpra állítani a B-csapatnál a 2019-es válsága után, talán félnek attól, hogy ha visszaviszik, a gödörbe is visszalökik. Helmut Marko elismeri a francia eredményeit. Az ORF csatornának adott interjúban „kiegyensúlyozottnak” és „szupernek” nevezte a teljesítményét. Ugyanakkor a monzai top 6-os időmérős eredménye kapcsán azt is megjegyezte, az ilyesmi azért elvárható. „Az Alpha Taurié aerodinamikailag nagyon hatékony autó. Ez egy ilyen pályán kiütközik.”

Lebecsülni persze nem akarja Gasly teljesítményét, sőt, kiemelte, fontos szerepe van a csapatnál. „Szükségünk van rá az Alpha Taurinál. Ott a konstruktőri bajnokság ötödik helyéért harcolunk.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

Emellett elárulta, némi kompenzációt is kapott az új szerződése keretében a talán kiérdemelt előléptetés elmaradásáért.

„Ő az első számú egy nagyon erős középcsapatnál, és nagyon jó anyagi feltételek mellett folytathatja. Ez egy olyan helyzet, amivel ő is elégedett. És ez teszi lehetővé számára, hogy csúcsteljesítményt nyújtson.”

Hogy ez milyen távolabbi kilátásokat kínálhat Gasly számára, az már más kérdés. Többek szerint az igazi előmenetelt neki az jelenthetné, ha kilépne a Red Bull-körökből, és egy erősebb másik csapatnál próbálna érvényesülni.

A versenyző egyelőre az Alpha Tauri-s feladataira összpontosít. „Az van, ami. Nem irányíthatom ezt, és csak azzal foglalkozhatok, amire nekem is ráhatásom van. Csak az vihet előre, ha a legjobbat nyújtom a csapatért és önmagamért is. Biztosra veszem, hogy a jövőben ennek még meglesz a gyümölcse, ha majd egyszer esélyt kapok egy élcsapattól.”

Borítókép: Sergio Pérez és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak