Musorujsag
Élő Eredmények

Marko szerint Lauda alatt nem vándoroltak volna el a Mercedes mérnökei

Marko szerint Lauda alatt nem vándoroltak volna el a Mercedes mérnökei

OE24
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy érzi, honfitársa, Niki Lauda irányítása alatta sosem történt volna meg az, aminek az utóbbi hónapokban szemtanúi voltunk, vagyis hogy számos szakember búcsút int a csillagosoknak és csatlakozik az ő motorprogramjukhoz.

A bikások 2022-ben a Hondával való megállapodás értelmében átveszik a japán cég F1-es erőforrásainak gyártását és üzemeltetését, saját motorjukkal szállnak tehát harcba a Mercedesszel, a Ferrarival és a Renault-val az erőforrások terén. Újonnan alakult programjukhoz az utóbbi időszakban számos szakember csatlakozott – sokan a Mercedest hagyták el, hogy új kihívást keressenek.

Több olyan szakemberrel is szerződést kötöttek tehát, akik fontos szerepet játszottak a Mercedes V6-os turbómotorjának (ami hosszú évekig számított etalonnak, és bár ezen a téren csökkent az előny, még mindig az egyik legjobb motornak az F1-ben) fejlesztésében.

Helmut Marko (Fotó: XPB)

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy érzi, honfitársa, Niki Lauda, aki 2019-ben bekövetkező haláláig hasonló poszton ténykedett a Mercedesnél, biztos, nem hagyta volna, hogy mindez így alakuljon. „Mi egy laza csapat vagyunk, ahol a szenvedély az első. A Mercedesszel ez Niki alatt nem történt volna meg, ő közelebb állt a mérnökökhöz” – magyarázta.

Ami a motorokat illeti, Marko az olasz hétvége során többször utalt rá, ezen a területen a Red Bull még mindig hátrányban van a Mercedesszel szemben; az időmérő után például komoly eredménynek nevezte, hogy a Mercedes-motoros McLaren nem előzte le őket.

„A harmadik helyezés volt akkor a maximum, köszönhetően Sergio Péreznek, aki remek szélárnyékot adott Maxnak (Verstappen). Remek munkát végzett. Tavaly még egy másodperccel le voltunk maradva, amiből most négy tized lett, szóval ez azért nagy fejlődés, de annak örültünk, hogy a McLaren nem volt előttünk” – mondta.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Niki Lauda és Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak