Musorujsag
Élő Eredmények

Az első ember, aki F1-es tesztet szervezett Michael Schumachernek

Az első ember, aki F1-es tesztet szervezett Michael Schumachernek

Boxutca | Rozmán Zoltán
Együtt csak egy nagydíjhétvégét teljesítettek, Michael Schumacher így is megismételhetetlen és a legnagyobb számára. A Jordan egykori kereskedelmi igazgatója csak szép emlékeket őriz a rekordbajnokról.

Egy véletlen folytán csöppent a csapatukba, és túl sokat nem is időzött náluk, ám közös történetük így is a Forma–1 egyik meghatározó pillanatává vált. A legsikeresebb versenyző az egyik legszebb autóval – ez volt Michael Schumacher 30 évvel ezelőtti debütálása a Jordannel.

Élete első F1-es tesztjén csak fél tucat személy volt jelen, felvételek nem készültek róla, így minden, ami akkor történt, a szemtanúk elbeszélése alapján maradt fenn. És mi most megszólaltattuk az egyik szemtanút!

Ian Phillipset, a Jordan korábbi kereskedelmi igazgatóját Eddie Jordan az 1991-es Belga Nagydíj előtt azzal a feladattal bízta meg, hogy szervezzen le egy gyors tesztet a fiatal Michael Schumacher számára, majd menjen a pályára, és jelentse neki, mit tud a német. Pár kör megtétele után már ment is az első telefonhívás…

„Michael már a második körén ötven méterrel később fékezett előttünk, mint John Watson, Andrea de Cesaris vagy Bertrand Gachot”

– idézte fel Phillips, hozzátéve, csapatmenedzserük eközben a haját tépte idegességében, hogy ez a becsvágyú fiú túlzott vakmerőségével kárt tesz az autójukban pár nappal a versenyhétvége előtt.

Michael Schumacher 1991-ben a Belga Nagydíjon (Fotó: Photo4 / XPB Images)

Nem tett kárt. Valójában csak többet hozott ki belőle, mint előtte a két állandó versenyzőjük, az időközben börtönbe került Gachot, az olasz De Cesaris és a télen nekik tesztelő veterán Watson.

„Mindig higgadt és pozitív volt. Sok jó kérdést tett fel, és mindig tanulni akart”

– jellemezte Phillips a mindössze 22 éves Schumachert, akit ő azóta is minden idők legjobbjának tart.

Meggyőződése, ha Eddie Jordan nem fukarkodik annyit a technikával, Schumacher akár győzelemmel, de legalábbis dobogóval mutatkozhatott volna be az F1-ben. Ha pedig nem csapja le őt a kezükről a Benetton…

Michael Schumacher 1991-ben a Belga Nagydíjon (Fotó: Photo4 / XPB Images)

Phillips állítja, Schumacher örömmel maradt volna a versenyzőjük, passzolt is a csapatukhoz, és noha az útjaik elváltak, és nem kezdhettek hosszú munkakapcsolatba, az azon a spái hétvégén vele és neki dolgozókkal később egész pályafutása során barátságos volt.

Hogy hogyan valósult meg Schumacher év közbeni F1-es debütálása, hogyan élte meg a csapat azt a legendássá nemesedett belgiumi hétvégét, és mi történt utána, annak teljes történetét vasárnap megjelenő interjúnkban olvashatják el itt, az M4sport.hu-n!

További tartalmak