Musorujsag
Élő Eredmények

Exkluzív: „Mickkel pont olyan volt, mint Michaellel 30 éve”

Exkluzív: „Mickkel pont olyan volt, mint Michaellel 30 éve”

Boxutca | Rozmán Zoltán
Ott volt Michael Schumacher legelső Forma–1-es tesztjén, majd 30 évvel később Mick Schumacher ugyanazzal az autóval teljesített próbaútján is – a Jordan egykori kulcsemberével beszélgettünk!

A nyári szünetet követő F1-es tripla első állomása, a Belga Nagydíj idején lehetőségünk nyílt interjút készíteni azzal a személlyel, aki 30 esztendővel ezelőtt jelen volt Michael Schumacher pályafutásának első Forma–1-es tesztjén, majd a debütáló hétvégéjén Spában. A Jordan-istálló korábbi kereskedelmi igazgatójáról, az alapító Eddie Jordan jobbkezéről, Ian Phillipsről van szó, aki idén júliusban – immár nyugdíjasként – újra Silverstone-ba látogatott, hogy szemtanúja lehessen egy másik különleges tesztnek.

A brit Sky Sports televízió az idei silverstone-i F1-es hétvége után Karun Chandhokkal szervezett le egy rendhagyó tesztet, melynek két főszereplője a Michael Schumacher által 1991-ben vezetett Jordan 191-es modell, valamint a hétszeres világbajnok fia, Mick Schumacher volt.

Ha már múltidézés, korábbi Jordan-alkalmazottakat is meghívtak, köztük Ian Phillipsszel, aki a Boxutcának nyilatkozva elismerte, az idei Belga Nagydíj közeledtével gyakran gondolt az idősebb Schumacher debütálására. „Nyilván elég érzelmes téma ez, és pár régi jordanes kollégámmal nemrég újra is élhettem” – mondta.

Ian Phillips (balra, zöld pólóban) Trevor Fosterrel (hátul középen), Andy Stevensonnal (jobbra hátul), Mick Schumacherrel és Gary Andersonnal (jobbra elöl) a silverstone-i forgatáson

„Voltam olyan szerencsés, hogy a Sky tévé meghívott, vegyek részt egy filmforgatáson a fiatal Mick Schumacherrel, aki az apja Jordan 191-esét vezette. Együtt voltunk Gary Andersonnal, a csapatmenedzser Trevor Fosterrel és Andy Stevensonnal, aki akkoriban szerelő volt, ma pedig sportigazgató az Aston Martinnál.”

Phillips és Foster mindketten jelen voltak az 1991. augusztus 20-án, a silverstone-i déli nyomvonalon lebonyolított rövid teszten is. Interjúalanyunk egy nappal azt megelőzően ismerkedett meg az ifjú Michael Schumacherrel. „Michael hétfőn érkezett a silverstone-i gyárba, Willivel (Weber menedszer, a szerk.). Ekkor találkoztam vele először. Bemutattam őt a többi csapattagnak. Rendkívül kedves és nagyon udvarias volt. Emellett szeretett nevetni, ami a Jordan stílusa volt” – idézte fel, milyen benyomást tett rá Schumacher.

Elmondása szerint személyes szinten a Mickkel való találkozás nem sokban különbözött ettől.

„Pont ugyanolyan volt, mint harminc éve! Nagyon udvarias, profi, könnyű kedvelni őt. Elmondható, hogy az apja fia!”

– mondta a Haas versenyzőjéről.

Mick Schumacher csak pár kört teljesített a legendás zöld masinával, de így is életre szóló élménnyel gazdagodott. Amikor pedig a Jordan-csapat korábbi tagjaival beszélgetett, kicsit el is érzékenyült.

Mick Schumacher az 1991-es Jordanben (Fotó: Haas)

Phillips a valaha volt legjobb versenyzőnek tartja Michael Schumachert – innen nézve szerinte Micknek nincs könnyű dolga, ám ő így is bizakodó vele kapcsolatban. „Túl korai még megítélni, mennyire lesz jó, mert a Haas igazán gyenge. Ennek ellenére minden alsóbb kategóriában győztes lett, szóval a tehetsége biztosan megvan, és a szükséges mentalitása is” – állapította meg az ifjabb Schumacherről.

„Nem lehet könnyű egy ilyen hatalmas családi örökséget cipelni, de nagyszerű személyiség, és nem gondolnám, hogy bármit készpénznek venne. Egyszerűen remélem, hogy megfelelő közegbe kerül, amelyben szakmai szempontból sokat tanulhat az F1-ben. Véleményem szerint még egy olyan, mint Michael sosem lesz több, de Mick győztessé válhat”

– vélekedett Phillips.

A Jordan korábbi kulcsemberével Mick mellett természetesen Michael Schumacherről is beszélgettünk. Szóba került a 30 évvel ezelőtti hirtelen jött debütálás, mely körül eloszlatott egy tévhitet, mesélt az egész csapatot megdöbbentő tesztről, a spái hétvégéről, annak Jordanre tett hatásáról, és a „mi lett volna, ha…” gondolattal is eljátszott.

A teljes interjúnkat vasárnap olvashatják itt, az m4sport.hu-n!

További tartalmak