Musorujsag
Élő Eredmények
×

Főnöke szerint nem volt kérdéses Cunoda jövője

Főnöke szerint nem volt kérdéses Cunoda jövője

Autosport
Az Alpha Tauri csapatvezetője, Franz Tost elárulta, sosem volt kérdéses, hogy meghosszabbítják az alakulat újoncának, Cunoda Jukinak a szerződését, annak ellenére, hogy a fiatal japán több hibát is vétett a szezon első felében.

A Forma–2-ben tavaly remeklő Cunoda nagy reményekkel érkezett az F1-be, de újoncéve eddig meglehetősen hullámzó volt: voltak jó versenyei, de több hibát is elkövetett, miközben a rutinosabb, remek formában lévő csapattárs, Pierre Gasly szinte folyamatosan elhomályosította őt. Emiatt fölmerült, a versenyzőkkel általában szigorúan bánó Red Bull menesztheti is őt.

Az Alpha Tauri azonban nemrég bejelentette, változatlan felállással vág neki a 2022-es szezonnak, tehát Gasly mellett Cunoda is megtarthatja versenyzői ülését. Ezzel kapcsolatban a japán is tett egy félig humoros megjegyzést: a sok hiba miatt meglepődött, hogy hosszabbítottak vele.

Főnöke, Franz Tost viszont elárulta, noha valóban döcögősen indult Cunoda pályafutása, nem volt kérdéses, hogy jövőre is vele akarnak dolgozni. „Nem személy szerint nem volt kétségem ezzel kapcsolatban, mert manapság, ha egy újoncot hozol a Forma–1-be, akkor annak a srácnak időt kell adnod” – fogalmazott az osztrák szakember.

„A Forma–1 tényleg roppant összetett, nagyon nehéz. Juki eddig viszonylag jó munkát végzett. Gyors volt, Magyarországon hatodik lett, az első futamán, Bahreinben pedig kilencedik. Persze volt pár balesete, de én mindig azt mondom, hogy ezek a tanulási folyamathoz tartoznak” – magyarázta.

Franz Tost és Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri) Franz Tost és Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri)

„Hogyan fogja valaki megtalálni a saját határait, ha nem szabad ütköznie?” – kérdezte, majd megjegyezte, érzése szerint Cunoda „balesetes időszaka” már lezárult, ám ennek ellenére sem jósol könnyű második félévet neki. „Nehéz lesz, hiszen a fiatalok nem ismerik sem az amerikai, sem a mexikói, sem a brazil pályát, ahogyan Törökországot sem, a szaúdit pedig még senki sem ismeri. Szóval sokat kell dolgozni, hogy megfelelő szintre hozzuk őt” – fogalmazott.

„Nagyon sokat tanulhat azonban Pierre mellett, aki szerintem jelenleg az egyik leggyorsabb Forma–1-es versenyző. Sokat tanulhat tőle. Szerintem be fogja hozni a lemaradását, és már nagyon várom a következő szezont, amikor új autóink lesznek, a mi felállásunk pedig változatlan, ami fontos a csapat számára” – emelte ki.

Végül hozzátette, érzése szerint Cunodának lökést adhat, és segíthet az önbizalomépítésben a tény, hogy viszonylag gyorsan új szerződést kapott és rendeződött a jövője. „Természetesen ez segít, hiszen tudja, hogy a csapatnál maradhat. És mint említettem, a szezon második fele sem lesz könnyű számára, hiszen sok ismeretlen pályán kell helyt állnia. De javul a teljesítménye, jól dolgozik és az önbizalma is javul. Persze nem könnyű túllépni azon, hogy az ember nagy sebességgel ütközik egy F1-es autóval, de Jukiban szerintem megvan a képesség arra, hogy visszaépítse az önbizalmát, és minél több kört tesz meg, annál jobb lesz” – zárta gondolatát.

Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri) Cunoda Juki (Fotó: Alpha Tauri)
Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: XPB)

További tartalmak