Musorujsag
Élő Eredmények
×

Mazepin: Régóta küzdöttem az egyenlő feltételekért, végre megkaptam

Mazepin: Régóta küzdöttem az egyenlő feltételekért, végre megkaptam

Motorsport-Total
Főnöke még mindig kétkedik, Nyikita Mazepinnek viszont továbbra is meggyőződése, hátrányban volt Mick Schumacherrel szemben, és az egyenlő feltételeknek köszönhető a javulása.

Jóval lassabb ütemben kezdte Nyikita Mazepin Forma–1-es pályafutását, mint szintén újonc csapattársa, Mick Schumacher. A két újonc között az első félévben hatalmas időkülönbségeket mértek, voltak versenyek, amelyeken 1 perc körüli volt az orosz lemaradása a csapattársától a célban. Mazepinnek meggyűlt a baja a nehezen vezethető idei autóval, ám az első félév közepén a sajtó elé állva kijelentette, más is van a háttérben: szinte egész évben egy olyan vázzal versenyez, ami nehezebb Schumacherénél.

Günther Steiner csapatfőnök kezdettől azt mondta, jelentéktelen az ebből adódó különbség. Mazepin a nyári szünet utáni Belga Nagydíjon aztán másik, könnyebb vázat kapott, és azóta igazolva érzi magát.

„Az egykörös tempóm a belgiumi első edzéstől kezdve rendkívülit javult. És mind tudjuk, mi volt a változás Belgiumban…” – célozgatott Monzában, hozzátéve: „Jó tudni, hogy hagyatkozhatok az érzéseimre.”

Nyikita Mazepin (Fotó: Haas) Nyikita Mazepin (Fotó: Haas)

Tény, az orosz az év második felében valamelyest közelebb került Schumacherhez, jóllehet ez nem mindig mutatkozik meg az eredményekben, hiszen Monzában is fél másodperccel elmaradt tőle az időmérőn. „A jó hír, hogy már megvan a tempó, és még hosszú a szezon, szóval biztosra veszem, hogy ennél csak jobb lesz, mivel az önbizalmam, amit év elején elvesztettem, amikor az autó nem azt tette, amit kellett volna, most visszatér.”

Steiner továbbra sem hiszi, hogy a javulása csak a váznak köszönhető.

„Nem szeretnék erre se igennel, se nemmel felelni, mert ha nemet mondok, akkor megint azt mondják majd, hogy egy hazug vagyok. Szóval nem teszem ezt”

– felelte, amikor arról kérdezték, elhiszi-e versenyzőjének, hogy a vázcsere oldott meg mindent.

„Nem tudom, mit érez jobbnak és mit nem. Azt tudom, hogy milyen a váz és mit csinálnak. Egyszerűen meg akarom érteni, miért gondolja azt, hogy ez jobb. Pontosan ismerem a számokat. Ezért el fogok beszélgetni vele, hogy kiderítsem, tanulhatok-e valamit.”

Günther Steiner és Dmitrij Mazepin (Fotó: XPB)

Mazepin a fizikát javasolja tanuláshoz… „Minél több súlyt cipelsz, annál nagyobb leszorítóerőre van szükséged ahhoz, hogy gyorsan menj át a kanyarokon. És nekünk csak megszabott mennyiségű leszorítóerőnk van. A nagyobb tömeg emellett azt is jelenti, hogy többet csúszkálsz. A kevesebb súly pedig azt jelenti, hogy nagyobb tempót tudok átvinni a kanyarokon.”

„Mondhatnak, amit akarnak, de egyértelműen jó irányba kezdtem fordulni. Számomra egyértelmű ez, és már régóta küzdöttem az azonos feltételekért. Boldog vagyok, hogy végre megkaptam”

– mondta az orosz.

Hozzátette: „Újonc versenyzőként továbbra is javulnom kell, ha a szupersztárokhoz viszonyítok, akikkel küzdök, és akik már régóta itt vannak.”

Borítókép: Nyikita Mazepin (Fotó: Haas)

További tartalmak