Musorujsag
Élő Eredmények

Főnökük nélkül kellett tisztáznia az újabb ütközést Schumacheréknek

Főnökük nélkül kellett tisztáznia az újabb ütközést Schumacheréknek

RTL
Nevelő célzattal nem vett részt a versenyzői monzai ütközést követő megbeszélésén a Haas csapatfőnöke. Günther Steiner számít további incidensekre Mick Schumacher és Nyikita Mazepin között.

Az előző két hétvégén háromszor került összetűzésbe egymással a Haas két újonca. Zandvoortban előbb az időmérőn támadt konfliktus közöttük, miután Mick Schumacher megelőzte Nyikita Mazepint a gyorsköre előtt, majd vasárnap jött egy összeérés a célegyenesben, az orosz agresszív blokkolása miatt. Monzában Mazepin volt felelős az koccanásukért: megforgatta Schumachert a Roggia-sikán előtt. Utóbbiért önként vállalta a felelősséget, és bocsánatot kért.

Hogy így tett, abban talán annak is volt szerepe, hogy az FIA időbüntetéssel sújtotta. Zandvoortban még éppen a büntetés elmaradására hivatkozva védekezett, mondván, ha a bírák szerint nem volt kivetnivaló a manőverében, akkor az rendben volt.

Günther Steinert a német RTL megkérdezte, hálás-e, hogy ezúttal az FIA helyette ítélkezett. „Amennyire a bíráknak hálás lehet az ember…” – felelte nevetve. „De Nyikita szerintem nélkülük is vállalta volna ezt.  Nem tudhatom, mi lett volna az ítélet nélkül, ezért nem is találgatnék, de valójában nem is volt semmi vita, elintéztük, ennyi volt.”

Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)

A csapatfőnök kiemelte, két versenyzője ezúttal az ő beavatkozása nélkül tisztázta a történteket. „Megbeszélték a dolgokat. Én ott sem voltam akkor. Remélhetőleg egyetértettek Monzában, és mindent tisztáztak.”

Távolmaradása  mögött nevelő szándék állt.

„Az volt az üzenetem számukra, hogy: »Srácok, mindig nem lehetek ott, nem én ülök az autóban, és nem mondhatom meg, hogy mit csináljatok.« Ahhoz, hogy a jövőre nézve tanuljanak, muszáj ezt maguknak intézniük, nekik megtalálni a kompromisszumot.”

„Előírhatnám, hogy mit kell tenniük, de nem akarom, mert az sem az ő érdeküket nem szolgálná, sem az enyémet. Nekem két olyan versenyző kell, akik jól tudnak versenyezni. Remélhetőleg a jövőben majd nem egymással kell nekik, hanem más versenyzőkkel. Ez a célom, ezért nekik kell megtalálniuk a kompromisszumot.”

Hozzátette, hogy ismét egymásra találtak a pályán, az bizonyos szempontból érthető. „Ami ezt a problémát illeti, talán már unalmas lehet a válaszom, de amikor valakinek nincs miért küzdenie, akkor csak a csapattársával tud küzdeni. Idén ez már így marad, a szezon hátralévő részében is így lesz.”

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

A folytatás kapcsán megkérdezték, nyugodtabban alszik-e a tisztázó elbeszélgetések után, ha tudja, van esély Mazepin és Schumacher újabb csatájára a pályán. „Teljesen nyugodt még nem vagyok. Annyira biztos nem, hogy a pályán aludjak. Azt otthon teszem, és általában jól alszom” – nevetett.

Azt azért elismerte, történhetnek még balesetek idén.

„A jövő kapcsán bizakodóbb vagyok, de nem tudom kizárni, hogy újabb ütközések jönnek. Szóval pillanatnyilag teljesen nyugodt nem vagyok a boxfalon.”

Pár szabályt már lefektettek az elmúlt hetekben, ám Steiner hangsúlyozta, csapatsorrendet felállítani vagy a küzdelem betiltását nem tervezi. „Bizonyos szabályokat meghatároztunk. De az autóba nem ülhetek be velük. Nem kívánom szabályba foglalni, hogy aki az időmérőn elöl van, annak elöl is kell maradnia. Az előre lejátszott játék unalmas, és a sportban ilyet nem csinál az ember.”

Borítókép: Mick Schumacher és Nyikita Mazepin (Fotó: Haas)

További tartalmak