Musorujsag
Élő Eredmények

Amiért Hamilton volt főnöke Verstappen bajnoki címére fogad

Amiért Hamilton volt főnöke Verstappen bajnoki címére fogad

Sky Sports
A Lewis Hamiltont a Forma–1-be hozó korábbi McLaren-főnök, Ron Dennis elmondta, miért nem a volt versenyzőjét tartja 2021 fő esélyesének.

Nyolc versennyel a szezon vége előtt mindössze 5 pont választja el egymástól Max Verstappent és Lewis Hamiltont a bajnokságban. A különbség lehetne sokkal nagyobb is, de akár fordítva is állhatnának – mindez megmutatja, mennyi fordulat volt már eddig is a szezonban.

Hamilton első F1-es főnöke, Ron Dennis meglepő módon nem a korábbi versenyzője sikerét jósolja. „Nagyon tisztelem azt a technológiát, ami a Red Bullnál megvan, és a Honda is nagyon jól stabilizálni tudta a motorteljesítményét. Szóval szerintem Verstappen lesz a bajnok. Ha nem, akkor  nem azért, mert nincs meg a teljesítmény, hanem csak mert hibáztak” – jósolta a korábbi McLaren-vezér a Sky Sportsnak.

„A kérdés az, milyen körülmények között történnek majd ezek a hibák. Nagyon színes lesz a szezon vége, de én talán Verstappenre fogadnék.”

Hangsúlyozta, e jóslata mögött azonban semmi személyes nincs. „Nincs semmi oka annak, hogy nem Lewist favorizálom. Természetesen továbbra is barátok vagyunk, és időnként még mindig kommunikálunk” – mondta.

Lewis Hamilton és Ron Dennis 2011-ben (Fotó: XPB)

Dennis az 1980-as évek végén Ayrton Senna és Alain Prost csapatfőnökeként megtapasztalta, mennyire intenzív egy ilyen rivalizálás. Versenyzői csapattársként és eltérő csapatokban versenyezve is ütköztek a pályán, miként idén Hamilton és Verstappen. Dennis nem lát kivetnivalót abban, hogy időnként vitás helyzetek alakulnak ki.

„Ez a rivalizálás fantasztikus. A média felfújja, de ők folyamatosan vizet öntenek a tűzre. Próbálják lehűteni a kedélyeket, igazi profik.”

„Taktikai szabálytalanságok sok sportágban vannak, de az autóversenyzésben nehéz kiszámítani, mik lesznek a következményei két autó ütközésének. Nem tudhatod, hogy az egyik autó a másikon landol-e, mint az Olasz Nagydíjon, vagy hogy kipördülsz-e a gumifalba.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„A valóság az, hogy itt két teljesen profi versenyző van, akik tudják, mit csinálnak, és tudják, mennyire meghatározó már a futam elején az élre állni. Ezek azok a pillanatok, amikor igazán kockáztatnak.”

„Néha bejön, néha nem, de egyikük sem akarja azt mutatni a másiknak, hogy vissza fog venni, vagy hogy zavarba jöttek. Itt két fiatal – vagy nem is annyira fiatal – szarvasbika küzd.”

Dennis végül elmondta, szerinte nem az autók vagy a megbízhatóság fogja eldönteni az idei bajnokság alakulását, hanem a versenyzők képességei. „Senki sem szeret veszíteni, ezért Lewis nem lesz boldog, hogy hátrányban van, de a harc kényszere minden versenyzőt motivál, így őt is. Ha egy F1-es autóval a penge élén táncolva küzdesz, amikor túl agresszív vagy, túl gyorsan tönkreteszed a gumikat, és ezzel már nagyon-nagyon korán megpecsételődik a sorsod a versenyen. Amikor szorosnak tűnik, valójában a hátul lévő autónak sokkal nagyobb kihívás óvni a gumikat. A motorok és minden más annyira megbízható manapság, hogy szerintem a végén a két gladiátoron fog múlni, melyikük nyer, és melyikük veszít.”

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak