Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton szerint Verstappen nem tudja, hol a határ

Hamilton szerint Verstappen nem tudja, hol a határ

F1
Még nem látta meghátrálni Max Verstappent Lewis Hamilton, de szerinte el kell jönnie az időnek, amikor megteszi. A holland úgy érzi, tudja, mit csinál.

A monzai csak a második balesete volt idén Lewis Hamiltonnak és Max Verstappennek, de a sokadik kemény összecsapása. Az eddigiekből érdekes minták rajzolódtak ki. A Red Bull-os hozzáállása nagyjából állandóan ugyanolyan volt: mindig agresszíven próbálta érvényesíteni az akaratát. A Mercedes címvédője ezzel szemben kétféle arcát mutatta: volt, hogy meghátrált, mint Imolában, Barcelonában vagy a monzai első körben, és volt, hogy csak azért sem engedett. Amikor utóbbi irányt választotta, ütközés lett a végeredmény.

Hamilton részéről innen nézve nem alaptalan, amikor azt hajtogatja, rajta múlik, elkerülik-e a baleseteket. De Verstappen monzai érvelésének is van alapja, miszerint ahhoz, hogy két autó baj nélkül átjusson egy kanyaron, mindkét versenyző részéről szükség van az együttműködésre a csata során.

Márpedig amíg a két versenyzőről egyformán elmondható, hogy részben téved, és részben igaza van, nehéz elképzelni, hogy bármi változás legyen közöttük.

Lewis Hamilton Imolában a pálya mellé kényszerült, miután belátta, elveszti a csatát Max Verstappen ellen (Fotó: XPB)

Hamiltont Szocsiban megkérdezték, tervez-e változtatni a folytatásban bármin is. „Nem, én már régóta versenyzem, sokféle személyiséggel versenyeztem, nagyon sok tehetséges versenyző ellen. Mindenki másképpen különleges, és másképp is kell versenyezni ellenük. Egyeseknek több helyet kell adni, mint másoknak. Ő ezek egyike” – mondta nevetve Verstappenről.

„Idén szoros csatákat vívtunk, és versenyről versenyre egyre többet tudok meg róla emberként, személyiségként és versenyzőként is. Ezeket próbálom is hasznosítani, amikor döntéseket kell hoznom. Viszont ettől még továbbra is keményen fogok versenyezni.”

Hozzátette, a bajt elkerülni legjobban azzal tudja, ha nem is találkozik Verstappennel. „Természetesen igyekszem olyan helyzetbe kerülni, amiben nem kerülök ilyen helyzetbe. Ez viszont nemcsak rajtam múlik, a csapatomon is.”

 

Hamilton: Egyszer muszáj lesz visszavennie

A címvédőt megkérdezték, mit tudott meg ellenfeléről, látott-e már példát rá, hogy Verstappen kihátrált egy párharcból. „Még nem mutatta ezt meg. De nem is feltétlenül várom ezt. Az ember nem akarja ezt egy versenyzőtől” – felelte, majd hozzátette, egy ponton túl azért el kellene jönnie a pillanatnak, amikor riválisa bölcsen viszonyul egy vert helyzethez.

„Mindannyiunknak tudnunk kell az életben, hogy hol van a határ, mikor jön el a pont, amikor visszaveszek, hogy egy másik napra vagy egy másik kanyarra hagyjam a csatát. Versenyzőként meg kell találnod ezt az egyensúlyt.”

„De én is küzdöttem az első bajnoki címemért, és tudom, milyen érzés, amikor folyamatosan csak az van, hogy megcsinálod, vagy meghalsz. Kétségem sincs afelől, hogy fejlődni fog. Olyan nagyszerű versenyző, hogy biztosan fog még változni” – helyezkedett a bölcs és rutinos versenyző szerepébe.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

 

Verstappen nem a fiatal Hamilton

Verstappent ezek után megkérdezték, mit szól hozzá, hogy Hamilton szerint ő még sosem fújt visszavonulót egyetlen csatájuk alkalmával sem. „Nos, akkor keressen tovább” – javasolta nevetve. „Nem igazán nézem vissza ezeket a dolgokat, és nem is igazán gondolkodom ezeken.”

Szerinte statisztikát vezetni ilyesmiről fölösleges. „Eddig volt annyira izgalmas és jó a szezon, hogy csak előre tekintsünk. Én élvezem ezt az évet. Mert hányszor vív ennyire szoros csatát két csapat? Az utóbbi évek annyira unalmasak voltak, mivel egy csapat mindig messze a többiek előtt járt, és nyilvánvaló volt, hogy melyik csapat fog nyerni. Most ezt élvezem annyira: igazi küzdelem van, minden hétvégén úgy megyünk pályára, hogy fogalmunk sincs, mi lesz: összejön egy dobogó, vagy a győzelem, vagy egy másik csapat okoz meglepetést? És ez jó a Forma–1-nek.”

Hamilton – saját 2007-es példáját is felemlegetve – az első bajnoki csata nehézségeivel érvelt, ami szerinte extra nyomást jelent Verstappen számára. A brit erre vezeti vissza, hogy a riválisa mindenáron meg akar nyerni minden csatát.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Verstappen jelezte, ő nem olyan, mint a fiatal Hamilton volt.

„Mindenki más. Én a koromhoz képest szerintem eleve előrébb járok, mint a korábbi versenyzők. Emellett teljesen más iskolából is jöttünk, főleg az apám miatt, akinek sok tapasztalata volt. Szóval nagyon nyugodt vagyok, és nagyszerű érzés a bajnokságért küzdeni.”

„Tudom, hogy meg kell válogatnom a csatáimat, de amikor adódik egy lehetőség, akkor megragadom. És amikor a bajnoki ellenfeleddel vívsz, nyilván mindig te akarsz elöl lenni, de persze a határokon belül.”

 

Egyszer hős, másszor bűnös

Arra is rámutatott, amiért egyszer kritizálják, azért máskor dicsérni szokták. „Van egy vékony határvonal, mert néha vannak nagyon szoros csaták, és vagy az egyik, vagy a másik nyeri, de nagyon látványos, és mindenki imádja. Viszont ha az egyik egy kicsivel tovább megy, máris mindenki azzal jön, hogy: “Igen, de miért próbálkoztál egyáltalán?” Talán érthető, mire gondolok.”

„Nagyon vékony a határvonal a nagyszerű előzés és a túlzott agresszivitás között. Az F1-ben ez mindig megvolt, meg is lesz, és utólag természetesen mindig könnyű ítélkezni. Az életben általában így van. De az ilyesmi megeshet a versenyzésben, és néha talán meg is kell történnie, mert ettől marad minden izgalmas. Tudnunk kell felejteni, megbocsátani és továbblépni.”

A következő csatához ez talán jó módszernek tűnik. A két versenyző szavai alapján viszont nemigen látszik a megoldás, ami majd az újabb incidensek elkerüléséhez vezeti őket…

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak